16.2 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

ALTE VREMURI: La colindat prin cimitir… Cum se vesteşte Naşterea Domnului pe Valea Ilvelor

Înainte de a porni la colindat pe la prieteni şi rude, pe vremuri locuitorii satelor săseşti din Bistriţa-Năsăud treceau mai întâi pe la cimitir. Aici îşi colindau morţii, convinşi că sărbătoarea de Crăciun trebuie împărţită şi cu cei care vin nevăzuţi din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun.

Pe Valea Bârgăului, sătenii duc la cimitir chiar şi o creangă de brad împodobită, mâncare şi vin pentru cei plecaţi dintre noi. În Jelna, înainte de a porni la colindat, oamenii treceau întâi pe la cimitir.

Odată cu lăsarea întunericului şi până după miezul nopţii, sătenii aprindeau lumânări în memoria celor dispăruţi, se rugau  şi îi colindau.

Etnologul Menuţ Maximinian confirmă că bunătăţile de sărbători erau împărţite şi cu „cei care vin nevăzuţi din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun. Focul nu trebuia să se stingă din vatra cuptorului. De aceea se căuta un buştean gros care era pus să ardă toată noaptea. La masa de sărbătoare gazdele obişnuiau să pună mâncăruri şi băuturi anume pentru sufletul morţilor”. 

Pe Valea Bârgăului se face un pom, un fel de sorcovă – explică etnologul – care se împodobeşte cu bomboane de pom. Familia celui plecat în lumea de dincolo aduce la cimitir colaci, friptură şi vin. Ca să se bucure şi cei dispăruţi de sărbătoare.

Pe Valea Şieului, vedeta este o colindă veche de 200 de ani…!

Pe Valea Şieului, în comuna Monor – vedeta este o colindă veche de 200 de ani. Colinda care vesteşte naşterea lui Hristos s-a păstrat prin viu grai şi este interpretată numai de bărbaţi în seara de Ajun. Se numeşte „Vineşul mare” şi se cântă pe două voci de bărbaţii împărţiţi în două grupuri.

Este datoria fiecărui fecior să înveţe colinda transmisă de la tată la bunic, fiind considerată „colinda gazdei”: bărbaţii o cântă numai la casele celor mai gospodari oameni din sat.

Belciugarii vestesc Naşterea Domnului, pe Valea Ilvelor

De Crăciun, pe Valea Ilvelor se păstrează încă un obicei unic: colindul Belciugarilor. Costumaţi în capre şi urşi, acoperiţi cu cergi şi conduşi de o cătană, Belciugarii pornesc să vestească Naşterea Domnului. Înaintea lor, anunţându-le sosirea, pornesc fetele la colindat, îmbrăcate în costume populare.

Se crede că Belciugarii – cum sunt numiţi tinerii care ies pe uliţele satelor, pe Valea Ilvelor – vor aduce totodată belşug şi bogăţie în casele pe care le colindă.

Etnografii susţin că obiceiul Belciugarilor este unul de origine greco-romană şi nu are nimic de-a face cu creştinismul. Este acceptat însă de preoţi deoarece conţine texte amuzante. Locuitorii de pe Valea Ilvelor îi aşteaptă cu nerăbdare pe Belciugari, cu atât mai mult cu cât au parte de un asemenea spectacol o singură dată pe an, de Crăciun.

Sursa Mediafax, Foto deschidere @ Monitorul de Cluj

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.