18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

ALTE vremuri: „O splendidă coroană de lauri”, pentru George Enescu, de la ofițerii din Bistrița…

S-au împlinit zilele trecute 141 de ani de la nașterea lui George Enescu, iar cei de la Arhivele Naționale Bisttrița-Năsăud ne-au reamintit că marele compozitor și violonist a concertat la Bistrița în 1927 și 1929!

Evenimentul a fost admirabil descris în Gazeta Bistriței: 

„În seara zilei de 11 Decemvrie a.c. Maestrul Enescu a dat un mare concert în sala Gewerberein. Este a doua oară când maestrul onorează cu prezența sa orașul Bistrița. Un public select a umplut sala până la ultimul loc. Neîntrecutul maestru a fost cald ovaționat și răsplătit cu vii aplauze…”

Ziarul local consemnează, totodată, faptul că, ofițerii din Bistrița i-au oferit lui George Enescu „o splendidă coroană de lauri”. Nici doamnele de seamă ale orașului nu s-au lăsat mai prejos. 

Reuniunea Femeilor Române din Bistrița i-au oferit muzicianului „un buchet de flori naturale de o frumusețe neîntrecută”.

Un buchet de crizanteme a primit George Enescu și din partea doamnei și domnului C. Madgearu – directorul Băncii Naționale.

Enescu a iubit ținutul nostru, concertând aici de două ori (1927, 1929). Mai mult, a contribuit substanțial la construirea Catedralei Ortodoxe „Sființii Trei Ierarhi” din Bistrița” – punctează Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. 

Piatra de temelie a bisericii de pe Odobescu a fost pusă în anul 1927. Primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba şi literatura română a poetului George Coşbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan şi al Patriarhului României, Miron Cristea.

Clădirea a fost înălţată pe strada Alexandru Odobescu între anii 1927-1938.

La construirea edificiului a contribuit inclusiv marele compozitor George Enescu – în anii în care încă îşi compunea monumentala creaţie dramatică şi muzicală – Oedip. Capodopera a fost dedicată Mariei Tescanu Rosetti – una dintre doamnele de onoare ale Reginei Maria.

După o căsătorie lamentabil eşuată cu prinţul Cantacuzino şi o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, Maria Rosetti a încercat să-şi dea foc turnându-şi acid pe faţă.

La auzul unei asemenea veşti, Enescu s-a întors rapid de la Paris la Bucureşti şi a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit.

În urma acestui episod, Maria Rosetti-Cantacuzino a rămas desfigurată toată viaţa. A apărut rareori în fotografii, și doar purtând un voal negru pe faţă.

După 10 ani de la susţinerea concertului caritabil din Bistriţa, în decembrie 1937, George Enescu s-a căsătorit cu ea. A scris ultimele măsuri ale operei Oedip la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii.

Toate fondurile strânse în urma concertului susţinut de George Enescu în 1927, la Bistriţa, au fost donate pentru a ajuta la construcţia edificiului ortodox de pe Odobescu. 

Cadrele militare ale Bistriței, administraţia oraşului și donațiile credincioșilor au completat fondurile necesare construcției. 

În plus, pentru finalizarea lucrărilor, s-au primit ajutoare şi din fondul pădurilor grănicereşti de la Năsăud. S-au vândut cărămizi, ilustrate, s-au făcut împrumuturi bancare şi s-a primit ajutor bănesc de la Episcopia Clujului.

Arhivele bisericii arată că edificiul a fost ridicat de maistrul Ioan Sasu, care a lucrat după planurile soţiei sale, Elena Preda.

Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, „Gazeta Bistriței”, 1927, 1929

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!