13.2 C
Bistrița
marți, aprilie 16, 2024

Ana Dragu: Cum ne protejăm copiii de abuzul online si fizic

„Sunt mamă și în ultimii ani m-a șocat numărul tot mai mare al cazurilor de abuzuri emoționale și sexuale asupra minorilor. Așa că am pus cap la cap acest ghid cu câteva măsuri pe care noi, ca părinți, putem să le luăm pentru a-i proteja și pe care le-am testat personal.

Protejarea copiilor de prădătorii sexuali, atât în mediul fizic, cât și online, este o preocupare majoră pentru toți părinții. Sau ar trebui să fie!

Iată câteva strategii și măsuri pe care le puteți lua pentru a crește siguranța copiilor voștri:

1. Comunicați deschis și sincer cu copiii voștri

Creați un mediu în care copiii se simt confortabil să-și exprime temerile și îngrijorările. Stabiliți o comunicare deschisă și sinceră despre subiecte legate de siguranța personală și sexuală. Încurajați-i să vă spună orice incident sau întâmplare ciudată pe care o observă sau experimentează. Dacă nu au încredere în voi, cu atât mai puțin o să vă spună lucrurile care îi afectează.

2. Educați-i în privința siguranței personale

Învățați copiii să-și asculte instinctele și să recunoască comportamentele nesănătoase. Explicați-le că nu trebuie să se lase convinși să facă ceva ce îi face să se simtă inconfortabil sau neliniștiți. Învățați-i să spună „Nu” și să caute ajutor atunci când simt că sunt în pericol. Relația voastră cu copiii trebuie să fie de așa natură încât să aibă încredere să vă ceară ajutorul indiferent pentru ce.

3. Învățați-i despre limite și consimțământ

Explicați-le copiilor conceptul de consimțământ și că este important să obțină consimțământul înainte de a atinge sau de a fi atinși de cineva. Învățați-i să respecte limitele proprii și ale altor persoane. Să înțeleagă că nimeni nu are dreptul să le facă rău și că pot vorbi deschis despre orice încercare de abuz sau comportament inadecvat. Da, trebuie să vorbiți cu ei și să îi educați. Cu atât mai mult cu cât nu ne dorim nici să avem copii agresori, dar nici copii agresați.

4. Monitorizați activitatea online a copiilor

Fiți implicați în viața digitală a copiilor voștri și monitorizați activitatea lor online. Stabiliți limite clare privind timpul petrecut pe internet și asigurați-vă că înțeleg importanța respectării acestor reguli.

Instalați programe de filtrare a conținutului și aplicații de control parental pentru a limita expunerea lor la conținut inadecvat și pentru a monitoriza interacțiunile online. Astfel de programe sunt gratuite și se găsesc la un simplu search pe google ”control parental”.

5. Învățați-i despre pericolele din mediul online

Discutați cu copiii despre pericolele pe care le pot întâlni în mediul online, cum ar fi prădătorii sexuali, cyberbullying-ul și expunerea la conținut inadecvat.

Învață-i să nu împărtășească informații personale cu necunoscuți și să nu se angajeze în conversații compromițătoare sau periculoase. Explicați-le că orice imagine postată online are viață veșnică.

6. Fiți implicați în viața socială a copiilor

Cunoașteți prietenii și familiile copiilor cu care copiii voștri interacționează, atât în mediul fizic, cât și online. Stabiliți relații de încredere cu ceilalți părinți și păstrați o comunicare deschisă cu aceștia.

Fiți atenți la semnele de comportament ciudat sau schimbări bruște de comportament la copiii voștri sau în grupul lor de prieteni.

7. Învățați-i despre confidențialitate

Explicați-le copiilor să nu împărtășească informații personale pe rețelele sociale sau în conversațiile online.

Să nu accepte cereri de prietenie sau să comunice cu persoane necunoscute. Învață-i să-și păstreze profilurile private și să fie atenți la ceea ce postează.

8. Fiți un exemplu pozitiv

Și, partea cea mai grea, fiți modele de comportament sigur și responsabil pentru copiii voștri. Arătați-le cum să folosească internetul și rețelele sociale într-un mod înțelept și respectuos. Evitați să postați sau să distribuiți informații personale despre copiii voștri sau despre alte persoane fără consimțământul acestora.

9. Învățați copiii despre resursele de ajutor

Asigurați-vă că știu la cine să apeleze în caz de abuz sau situații de pericol. Discutați despre organizațiile și linii de asistență disponibile, precum și despre persoanele de încredere pe care le pot contacta pentru sprijin.

10. Fiți vigilenți și atenți la semnalele de alarmă

Fiți atenți la semnele de alarmă ale abuzului sau ale interacțiunilor inadecvate. Acestea pot include schimbări bruște de comportament, retragere socială, evitarea anumitor persoane sau locuri, anxietate excesivă sau manifestarea unor comportamente sexuale prea mature pentru vârsta lor.

Este important să rețineți că protejarea copiilor este un efort continuu și că educația și comunicarea deschisă sunt cheia. Asigurați-vă că se simt în siguranță și sprijiniți-i în dezvoltarea abilităților necesare pentru a naviga în mod responsabil și sigur în lumea fizică și online.”

Ana Dragu, psiholog clinician și psihoterapeut

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.