7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

ANALIZA 1: Vox populi, vox Dei! Dar cine sunt zeii și dacă ei mai sunt doriți?

Nu dau sfaturi politice, asta pentru că știu un lucru: de obicei, politicienilor nu le pasă de nimic. Poți să le tot spui cum se schimbă toate în jurul lor, cum idiotul ăla de electorat – care nu e nici de dreapta, nici de stânga, ci e manipulat, iar atunci când nu e manipulat, pare să fie letargic – a decis că vrea altceva…

Și pentru că nu dau sfaturi politice, fac analize și predicții pe care le voi scrie aici. Știu cine câștigă aceste alegeri și cine sunt învinșii. De obicei electoratul, dar vom discuta pe larg și despre acestea.

Acum, în această primă analiză, nu e vorba de procentele de la parlamentare, ci de o a numită saturație, una bine definită și, de care vă vorbesc și scriu de ceva timp. E vorba de saturație, schimb de generații și alte partide.

O spun fără să clipesc: cifrele unui anumit sondaj arătau ceva aproape de PARLAMENTARE, sigur, la un alt calcul și prezență la vot, dar tot victoria celor de la USR Plus o arătau. Știu, știu, PNL e pe primul loc, dar în real, adevărații învingători sunt cei care își doresc singuri puterea.

Și Ponta știe asta, știe foarte bine cum Pro România a înghițit ALDE, de exemplu, și cum se va transforma în ceea ce este programat să se transforme. O să vedeți… Pe urmă, pe urma dreptei pășesc mai mulți, doar că, și în acest caz: mulți chemați, puțini aleși… Și am certitudinea că dreapta tot împărțită va aborda alegerile parlamentare.

Ce trebuie să știți?

PSD își face treaba, dar știe foarte bine că Iohannis nu va accepta un premier social-democrat, decât în condițiile în care PSD va scoate peste 45% din voturile alegerilor din 6 decembrie. Deocamdată, acest lucru pare imposibil, dar calculul politic al locatarului de la Cotroceni poate fi dat peste cap de situația epidemiologică, una grea și care, încă, prezintă destule necunoscute.

PMP va intra în trena PNL, asta pentru că Orban nu are încredere în USR-Plus, iar Iohannis joacă la mai multe capete. Ceea ce înseamnă că PMP va intra în Parlament ca partid-balama și cu rol important în viitoarea structură parlamentară.

Generația Facebook nu citește nimic clasic. Preferă produsele finite de pe ecrane, alea care sunt livrate de algoritmii FB – rețeaua care dacă vrea și are interes, ne spune care este candidatul ideal și votat al GFB la Bistrița.

Pare SF, dar nu este, așa cum nici analizele și predicțiile pe care le face o anumită instituție zilnic, nu sunt basme, ele există. Cumva, cred eu, sintagma Vox Populi, Vox Dei, s-a schimbat. Asta pentru că, deși mai avem încă popor, nu mai știm cine sunt zeii?

PS: Repet – Toate calculele politice făcute de partide, lideri politici și de Klaus Iohannis pot deveni hârtie igienică în momentul în care epidemia se transformă în catastrofă sanitară…

PS 1: Săptămânal veți citi AICI încă 4 analize politice despre campanie, partide și sondaje. Despre epidemie scriem zilnic…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.