15.4 C
Bistrița
joi, iunie 1, 2023

Ani de liceu, cu emoții la Română: Mâine începe examenul de Bacalaureat

2400 de candidați din Bistrița-Năsăud (între care – 419 din promoțiile anterioare) vor susține mâine, 22 iunie, prima probă a examenul național de Bacalaureat. Este vorba despre proba scrisă la Limba și literatura română. 

Marți, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă. Iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului.

Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Pentru susținerea probelor scrise, la nivel național, s-au înscris aproximativ 155.500 candidați. Dintre aceștia, aproximativ 123.800 sunt candidați din promoția curentă, iar 31.800 din promoțiile anterioare.

În Bistrița-Năsăud vor susține probele la Bacalaureat 2400 de candidați. 419 sunt elevi din promoțiile anterioare, transmite Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.

Primele rezultate vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro în 30 iunie (până în ora 12:00). 

Ca în cazul examenului de Evaluare Națională, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, dar și în 1 iulie, între orele 8:00 – 12:00.

Acestea pot fi depuse / transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații au de transmis și o declarație-tip. În această declarație li se aduce la cunoștință faptul că soluționare contestației poate modifica nota inițială. Aceasta ar putea să fie mai mare, dar și mai mică, după recorectarea lucrării.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții lor legali.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. În acord cu prevederile legale în vigoare, Inspectoratul Școlar Județean a transmis și câteva măsuri de prevenire și protecție:

 • La intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura. Aceasta nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius. Un cadrul medical va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
 • Vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
 • Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
 • Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • Vor exista permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt;
 • Pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite. De asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală. Astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii. 

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

 • recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis. În această categorie intră și elevii care au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei. Dar și cei care au fost spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100. Aici se pot sesiza eventuale disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8:00 – 16:00, mai transmite Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...