Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Filologie la Teaca și liceu teoretic la Rodna? Turism și Alimentație publică la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița? Pentru 14 elevi în Telcișor s-au solicitat 4 clase?! Discuții aprinse în spațiul public – referitoare la numărul claselor de liceu refuzate școlilor de ISJ. Dacă în 2020 dispar 8 clase de liceu, anul viitor vor dispărea 20. Cum explică șeful ISJ Camelia Tabără aceste cifre:

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud a votat ieri după-amiază cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021. Discuții aprinse s-au înregistrat în jurul claselor a IX-a.

„În conformitate cu ordinul de ministru 5090 clasele a IX-a se construiesc pornind de la propunerile școlilor. Școlile își votează în consiliile de administrație și consiliile profesorale proiecția pentru anul școlar următor. Noi centralizăm toate aceste propuneri, le aliniem, le normăm și le suprapunem cu numărul absolvenților de clasa a VIII-a”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Tabără, șeful ISJ Bistrița-Năsăud. 

Nu poți să oferi pentru clasa a IX-a mai multe locuri decât numărul de absolvenți. Nici mai puține locuri nu se pot oferi, clasa a IX fiind învățământ obligatoriu. Fiecare copil trebuie să-și găsească un loc în liceu sau școală profesională”, punctează Camelia Tabără.

Disperare, printre agenții economici

„Contextul general este că agenții economici ne cer cu disperare școli profesionale. De câțiva ani avem acțiuni și întâlniri între cei de la Camera de Comerț și directorii de licee. Aceștia trebuie să înțeleagă să oferteze și școli profesionale”, a precizat Camelia Tabără. 

Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a admis că au venit, din partea școlilor, propuneri pentru 110 clase. Însă numărul de absolvenți ar încăpea în 102 clase. „Asta înseamnă că, față de ceea ce și-au propus școlile, noi a trebuit să tăiem 8 clase de liceu sau școală profesională. Totalul, în acest an, este aproximativ același comparativ cu anul trecut.”

Scăderea va fi și mai drastică anul viitor: Vor dispărea 20 de clase de liceu

Anul următor va fi o scădere drastică – admite Camelia Tabără. „Pentru că este vorba de generația copiilor care au prins primul an de clasă pregătitoare. Părinții au fost reticenți atunci, mai ales că au avut la dispoziție și opțiunea de a-l ține pe copil la grădiniță încă un an”, explică șeful ISJ BN.

Săptămâna trecută, la sediul ISJ, a avut loc o întâlnire cu Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social. Acolo s-a analizat mai bine de două ore, configurația învățământului profesional și tehnic. Au fost de luat în calcul și recomandarea ministerului și a Centrului Național de Dezvoltare Locală care au solicitat ca liceele teoretice să se înscrie în marja de 40%. Restul trebuie să fie școli profesionale și licee tehnologice…”, admite Camelia Tabără.

Sunt mult prea multe clase de economic. Din profilul tehnic, jumătate sunt în zona serviciilor. Agenții economici ne avertizează că este necesară o creștere a claselor profilate pe tehnic: electric, electromecanic, comandă numerică… Oferta aici încă este mică. De la un an la altul trebuie să scădem zona claselor de economic și să creștem numărul celorlalte.

Ce criterii au contat în desființarea claselor

În primul rând s-a luat în calcul criteriul calității. Un liceu care a avut promovabilitate 0 la Bacalaureat nu are dreptul în acest an să propună clase de liceu. În această situație se află Liceul Henri Coandă din Beclean.

Într-adevăr, de aici ni s-au propus doar clase de profesională. Ei au și o clasă de învățământ dual în parteneriat cu Megatitan. Este o școală care, încet-încet trebuie să se transforme într-o școală profesională căutată și onorabilă”, a mai punctat Camelia Tabără.

Există și criteriul geografic care se aplică: distribuția trebuie să fie echilibrată între urban și rural. Fiind învățământ obligatoriu, dacă elevii au în vecinătate o ofertă școlară, este de preferat s-o poată alege pe aceea. Pentru a nu fi nevoiți să facă naveta la oraș, într-un internat.

Se aplică și criteriul relevanței. „Trebuie să ținem cont de ceea ce își doresc agenții economici. Este un fel de „bătălie”: toată lumea ne spune că părinții și copiii își doresc una sau alta. Dar nu acesta este criteriul după care se construiește cifra de școlarizare. Cel care decide este finanțatorul. Noi – ca școală susținută din banii publici care, practic, se colectează de la mediul economic – trebuie să fim atenți la apelurile agenților economici. Care ne-au explicat clar care este trendul și tendința de urmat…”, a precizat șeful ISJ.

Liceu teoretic la Rodna…?

„În Rodna nu există liceu. Sunt doar clase de profesională. Ei doresc să-și înființeze liceu, dar deocamdată nu s-a aprobat așa ceva, pentru că nu se justifică”, a recunoscut Camelia Tabără.

O altă problemă cu care se confruntă cei de la ISJ este abandoul școlar: „Anul trecut am avut la prima măsurătoare, un procent de 15% de copii care au abandonat școala profesională după primul an. În ciclul profesional se înregistrează cea mai mare rată de părăsire a școlii. Și la liceele tehnologice avem copii care se pierd pe parcurs…”, a admis Camelia Tabără.

Acolo unde colectivele scad, se fac clase bi-profil, ca să se optimizeze costurile.

De unde s-au tăiat clase de liceu în acest an

În Consiliul de Administrație de ieri s-au aprobat 102 clase pentru secția română, 2 clase pentru secția maghiară, 1 clasă pentru secția germană și 3 clase de învățământ special.

Dintre acestea – 34 sunt clase de teoretic, 9 de vocațional, 25 de liceu tehnologic și 34 de profesională cu o distribuție de 21 de calificări și specializări.

Am tăiat acolo unde am considerat că se poate. Școala din Rodna, de pildă, și-a propus o clasă de Real – Științele naturii. Ori, din punct de vedere geografic, Valea Someșului are deja licee cu această specializare. În trendul de a diminua zona teoreticului, pe criteriul relevanței, această clasă nu se justifica, așa că nu a fost aprobată”, a subliniat Camelia Tabără.

La Liceul Tehnologic din Bistrița, fostul Liceu Forestier, s-au „tăiat” două clase: una de Tehnician în achiziții și contractări și Tehnician prelucrări finite din lemn. Consiliul a apreciat că aceste calificări se pretează mai bine la școala profesională, și nu la liceu.

La Liceul de Servicii a fost tăiată o clasă de coafor-stilist, pentru că este o calificare care se regăsește în oferta profesională.

La Liceul Economic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în achiziții, pentru că s-a considerat că există deja mult prea multe clase de economic

La Liceul Silvic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în Silvicultură și Exploatări Forestiere. Aici se propusese  inițial două clase de acest fel, dar s-a considerat suficientă una singură și o clasă de profesională, specializarea Pădurar.

La Liceul Agricol din Bistrița s-a desființat o clasă de Tehnician Ecolog și Protecția calității mediului. Motivul? Nu se leagă de identitatea Liceului Agricol.

Liceele agricole au intrat în sfera de interes a Ministerului Agriculturii care le va susține ca dezvoltare, însă pe specializări care le definesc. Aceasta e o calificare pe care am avut-o în exces. Încet-încet trebuie să rămână maximum două clase la nivelul județului, pentru că nu se justifică mai multe”, a mai explicat Camelia Tabără.

Liceul Agricol Beclean a propus o clasă de Tehnician în activități economice care nu s-a justificat.

La Liceul Sfânta Maria își propuseseră patru clase, dar numărul de elevi din învățământul special în acest an este de trei clase. Aici s-a eliminat o clasă de Construcții pentru că există deja una la Liceul Henri Coandă.

Clase de Filologie în Teaca…?!

În Teaca și în satele din împrejurimi ar fi absolvenți pentru 4,2 clase. Ei și-au propus două clase, iar noi am apreciat că se susțin. Este vorba despre o clasă de profesională și una de liceu. Prin rotație, ei își propun clase în funcție de autorizările și acreditările pe care le au”, a explicat șeful ISJ.

Deocamdată, la Teaca este liceu teoretic pe profilul filologie și științele naturii și profil tehnologic, pe comerț. Ca să nu-și piardă acreditările, în fiecare an ei își propun alte specializări.

Pe de altă parte, Liceul din Teaca se situează pe o poziție onorabilă conform rezultatelor de la Bacalaureat. Aici a contat și criteriul geografic. De aici și discuțiile. Ni s-au reproșat că avem mult prea multe clase de mecanic auto, în condițiile în care se impun mașinile electrice. Avem prea puține clase de electricieni specializați în înaltă sau joasă tensiune sau elemente de digitalizare. Pe de altă parte, școlile ne avertizează că este greu și complicat să primească autorizare pentru asemenea calificări. Pentru că nu au profesori specialiști care să le predea elevilor sunt condiționate de autorizarea pe care o face ARACIP să ai resurse umane.

Cine are șanse să devină meseriaș adevărat

În Bistrița-Năsăud există pentru anul 2020-2021 – 100 de clase cu profil profesional și 303 clase de liceu. „Am reușit, în timp, să transformăm un sfert din numărul total de clase în profil profesional. În condițiile în care nici părinții, nici copiii nu-și doresc așa ceva. Din păcate, încă ne confruntăm cu mentalul colectiv că nu este onorabil să vii la profesională”, spune Camelia Tabără.

Un indicator pe care ISJ îl urmărește cu mare atenție este opțiunea elevilor la terminarea ciclului gimnazial. „Ei ar trebui să meargă să se înscrie la profesională de bună-voie. Nu să-și dorească liceu, să nu prindă loc în liceu și să ajungă, în ultimă instanță, la profesională ca plan B. Acești copii care se duc la profesională sunt cei care și-au ales meseria, și-au proiectat viitorul într-un fel. Acești copii cu siguranță vor deveni meseriași adevărați”, a admis șeful ISJ.

Lucrurile avansează încet, dar sigur: la început, când s-a re-implementat sistemul școlilor profesionale, 20% dintre elevi s-au arătat interesați de profesională. „Procentul a crescut an de an. În 2018 am avut un procent de 35%. Anul trecut am avut 44% dintre locuri ocupate benevol, din prima etapă, în învățământul profesional”, a conchis Camelia Tabără.

VIDEO: Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița iulie 11, 2020 - Alegerile locale bat la ușă, iar partidele formează deja alianțe politice pentru un mai mare succes. Totuși, unii se aventurează singuri în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Doris Rai a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE și a anunțat oficial că va candida independent la Primăria Bistrița.
A început a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp TERRAQUA OPEN! iulie 10, 2020 - 170 de jucători s-au înscris la cea de-a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp Terraqua Open. Turneul a început ieri, 9 iulie și se va desfășura la Bistrița până duminică, 12 iulie. „Mulțimea de spectatori care ne oferea în anii trecuți din energie va lipsi, în acest an din turneul Terraqua Open...”
CUM se raportează cazurile de COVID 19? Șefa DSP BN lămurește siuația: iulie 10, 2020 - Numărul cazurilor de COVID 19, raportate de la o zi la alta, îngrijorează autoritățile. S-a vehiculat ideea că unele cifre raportate ar cuprinde și retestările celor deja depistați pozitiv. Directorul DSP BN explică modalitatea în care se fac raportările din teritoriu către INSP:
Admitere 2020: Cele mai mici medii cu care s-a „intrat” la liceele de prestigiu din Bistrița iulie 10, 2020 - Nu doar elevii din Bistrița-Năsăud – ci și cei din Suceava s-au „bătut” în acest an pentru cele mai bune specializări ale liceelor de prestigiu din oraș. Este cazul Colegiului „Liviu Rebreanu”, unde s-au înscris și au fost admiși 5 elevi din Vatra Dornei. Cea mai mică medie, la Mate-Info – 9.37!
S-au luat de mânuță și au plecat din centru! Cele două fete, căutate la nivel național! iulie 10, 2020 - Alina și Rosalinda sunt două fete beneficiare ale Centrului de Copii de la Teaca. Acestea au plecat în nenumărate rânduri din Centru, dar au fost găsite și aduse înapoi. Acum au plecat împreună, fiind căutate de două săptămâni.
Drogat la volan, în miez de noapte, pe străzile din Bistrița iulie 10, 2020 - Un tânăr bistrițean a fost oprit azi-noapte, în trafic, pentru control. În urma testării acestuia cu aparatul DRUG TEST, rezultatul a fost pozitiv. Acesta s-a ales cu dosar penal.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și un deces. La nivel național, 31.381 persoane infectate iulie 10, 2020 - Avem 613 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 592 de cazuri noi de infecție.
14 bistrițeni depistați cu Covid au refuzat internarea în spital. 5 s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital iulie 10, 2020 - Până acum, 14 bistrițeni depistați pozitiv cu Covid-19 au refuzat internarea în spital. Culmea, 5 dintre ei, la apariția simptomelor, s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital.
Telciu 2020: Ocazie extraordinară, pentru copiii și tinerii din zonă! iulie 10, 2020 - Telciu 2020: O ocazie extraordinară pentru copiii și tinerii din localitate de a intra în contact cu artiști contemporani. De a participa la activități și ateliere care sunt privilegiul celor din mediul urban. O familiarizare a publicului rural cu o serie de tehnici artistice de intervenție socială.
VIDEO: Măiestrie și sensibilitate. Minute în șir de aplauze…! iulie 10, 2020 - Au fost minute în șir de aplauze, după o infuzie de măiestrie și sensibilitate: solistul Gabriel Croitoru și-a cucerit din nou publicul, la Bistrița, jonglând uimitor cu arcuşul pe coarde, interpretând creații faimoase ale muzicii clasice.
Una din copilele obligate să se prostitueze într-un hotel din Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, vândută de mamă proxeneților iulie 10, 2020 - Zilele trecute, polițiștii au destructurat o rețea de proxeneți care avea ramificații până în Bistrița. Mai exact, fetele erau aduse într-un hotel din Bistrița pentru a practica prostituția. Una dintre fetele obligate să se prostitueze în Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, fusese „vândută” chiar de mamă proxeneților.
Aquabis: 15 localități din BN rămân fără apă astăzi, pentru câteva ore iulie 10, 2020 - 15 localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă astăzi, 10 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Judecătoria Năsăud: Un an închisoare cu suspendare pentru Traian Ogăgâu iulie 9, 2020 - Traian Ogâgău a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, de judecătorii năsăudeni. Pedeapsa vine în urma unui incident din trafic, în 2016. Decizia nu este finală, ea putând fi atacată.
FOTO: Ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România iulie 9, 2020 - Pregătirile se află pe ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România:
Vom putea verifica, cu o aplicație, ce aer respirăm! iulie 9, 2020 - Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. Una dintre ele, care va evalua calitatea aerului 24 din 24 de ore va fi situată în Bistrița, iar valorile înregistrate vor putea fi aflate printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil.
Le-a ars casa al doilea an consecutiv! De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală” iulie 9, 2020 - La finele anului trecut, o casă din Nimigea de Jos ardea ca o torță. Lumea s-a mobilizat și au ajutat familia cu reconstruirea casei. La începutul acestei săptămâni, casa a ars din nou. De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală”.
Zona în care s-a rănit bistrițeanca la ștrand, semnalizată cu un colac! iulie 9, 2020 - O bistrițeancă a ajuns pe masa de operație, după ce și-a făcut o tăietură adâncă în picior, la ștrand. Zona respectivă a fost semnalizată printr-un colac, până se va repara. 
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, nici o persoană vindecată și două decese. La nivel național, 30.789 persoane infectate iulie 9, 2020 - Avem 603 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar nici o persoană nu a fost declarată vindecată și externată. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 614 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Primul turneu virtual, în orașul nostru… „E vremea poveștilor” iulie 9, 2020 - Primul turneu virtual, în orașul nostru, debutează mâine, cu o serie de cărți, povești citite la umbră și personaje fantastice. Dar și o imaginație liberă să zburde pretutindeni...
Laboratorul DSP-ului rămâne fără un specialist! Doctorul e curtat de olandezi: iulie 9, 2020 - Echipa DSP BN care face testările pentru COVID 19 va rămâne fără un specialist. Doctorul Mohamed Attya e curtat de olandezi de ceva vreme bună. Iar acesta e tentat să plece. ”Câtă vreme noi plătim un specialist cu 3.000 de lei, e normal să plece. Nu îi pot cere să rămână” a declarat prefectul județului.
NOU în Bistrița! Clean&Go – prima spălătorie automată de haine din oraș! Spală și uscă hainele rapid și ieftin iulie 9, 2020 - S-a deschis Clean&Go, prima spălătorie automată de haine din oraș! Dacă te-a lăsat mașina de spălat sau pur și simplu ai de spălat și uscat RAPID o cantitate mare de haine, acum ai soluția cea mai ieftină la îndemână. Pui hainele într-un sac și dai o fugă pe strada Rodnei, nr. 2 B, lângă Gara Bistrița Nord. Iei câte jetoane ai nevoie și în câteva zeci de minute hainele tale sunt spălate și uscate. Iar dacă nu ai timp, dai un simplu telefon și tinerii de la Clean&Go vin și îți iau hainele de acasă și și le aduc înapoi spălate și uscate.
Inundațiile din județ, cauzate și de „proastele lucrări” făcute prin PNDL. Se lasă cu controale! iulie 9, 2020 - Județul nostru a fost sub numeroase avertizări de cod galben, portocaliu și roșu de ploi și inundații. Pentru pagubele produse, Guvernul alocă peste 20 de milioane lei ajutor. Totuși, prefectul a anunțat și controale la proiectele derulate prin PNDL. De vină pentru inundații ar fi nu doar natura, ci și proastele lucrări realizate.
Rostul de dimineață: Spectaculos exemplar de șarpe, surprins în apropiere de Bistrița…! iulie 9, 2020 - Ne-au mai făcut o surpriză: Un impresionant exemplar de șarpe, lung de aproape 2 metri, a fost surprins, nu demult, în apropiere de Bistrița...! Specialiștii îl numesc Șarpele lui Esculap... Când este prins, se repede furios și mușcă...
FOTO – GRAV: De la ștrand, direct pe masa de operație a chirurgilor! CE a pățit o femeie: iulie 8, 2020 - Un grav accident a avut loc la ștrandul municipal Codrișor. O femeie a ajuns direct pe masa de operație a chirurgilor, după o relaxare în apă. La ieșirea din bazin s-a tăiat grav la un picior, într-o bucată de faianță ruptă. Acum e imobilizată pentru trei săptămâni.
Două proiecte pe fonduri europene ar putea determina mutarea pacienților cu simptome ușoare de Covid la Năsăud iulie 8, 2020 - Spitalul Județean de Urgență primește fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează secțiile Infecțioase, Oncologie și TBC. Pentru ca proiectele să fie puse în practică, acele spații trebuie eliberate, iar pacienții mutați. Unitatea medicală ar putea apela la spitalul din Năsăud pentru a prelua pacienții cu simptome ușoare de Covid.
VIDEO: Radu Moldovan – Dacă ar fi după mine, aș castra toți violatorii iulie 8, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost prezent în studioul Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre problemele de la nivel județetean, dar a atins și subiecte despre perioada mai puțin gloriosă a PSD și greșelile făcute. Una dintre ele - recursul compensatoriu. Radu Moldovan a declarat că ar castra toți violatorii.
VIDEO: Mai mulți psihologi și consilieri școlari, din toamnă! „Investiția în educație este cea mai importantă” iulie 8, 2020 - „Mă bucur că și această inițiativă a avut succes. Ea urmează să fie promulgată. Este absolută nevoie de acești consilieri școlari. Mai ales când ne gândim la copiii care trebuie să-și aleagă viitorul liceu sau școală profesională”, apreciază deputatul USR BN Cristina Iurișniți.
CRUNT! Aduse din Timișoara la Bistrița, drogate și obligate să se prostitueze iulie 8, 2020 - Polițiștii din Timișoara au destructurat o grupare specializată în trafic de persoane, care opera în Timișoara, dar și în Bistrița-Năsăud. Tinerele erau aduse în județul nostru, drogate și obligate să întrețină relații sexuale contra cost.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 13 vindecați. La nivel național, 30.175 persoane infectate iulie 8, 2020 - Avem 593 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 555 de cazuri noi de infecție.
Doi primari zac în spital, infectați cu COVID 19! AFLĂ starea lor: iulie 8, 2020 - Coronavirusul a atacat persoane din diferite pături sociale sau domenii de activitate. Nici cei din administrație nu au scăpat. Fostul primar din comuna Șanț, dar și primarul din Galații Bistriței au ajuns la spital. Aceștia zac deja de ceva timp în spital. AFLĂ care e starea lor: