7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Filologie la Teaca și liceu teoretic la Rodna? Turism și Alimentație publică la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița? Pentru 14 elevi în Telcișor s-au solicitat 4 clase?! Discuții aprinse în spațiul public – referitoare la numărul claselor de liceu refuzate școlilor de ISJ. Dacă în 2020 dispar 8 clase de liceu, anul viitor vor dispărea 20. Cum explică șeful ISJ Camelia Tabără aceste cifre:

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud a votat ieri după-amiază cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021. Discuții aprinse s-au înregistrat în jurul claselor a IX-a.

„În conformitate cu ordinul de ministru 5090 clasele a IX-a se construiesc pornind de la propunerile școlilor. Școlile își votează în consiliile de administrație și consiliile profesorale proiecția pentru anul școlar următor. Noi centralizăm toate aceste propuneri, le aliniem, le normăm și le suprapunem cu numărul absolvenților de clasa a VIII-a”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Tabără, șeful ISJ Bistrița-Năsăud. 

Nu poți să oferi pentru clasa a IX-a mai multe locuri decât numărul de absolvenți. Nici mai puține locuri nu se pot oferi, clasa a IX fiind învățământ obligatoriu. Fiecare copil trebuie să-și găsească un loc în liceu sau școală profesională”, punctează Camelia Tabără.

Disperare, printre agenții economici

„Contextul general este că agenții economici ne cer cu disperare școli profesionale. De câțiva ani avem acțiuni și întâlniri între cei de la Camera de Comerț și directorii de licee. Aceștia trebuie să înțeleagă să oferteze și școli profesionale”, a precizat Camelia Tabără. 

Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a admis că au venit, din partea școlilor, propuneri pentru 110 clase. Însă numărul de absolvenți ar încăpea în 102 clase. „Asta înseamnă că, față de ceea ce și-au propus școlile, noi a trebuit să tăiem 8 clase de liceu sau școală profesională. Totalul, în acest an, este aproximativ același comparativ cu anul trecut.”

Scăderea va fi și mai drastică anul viitor: Vor dispărea 20 de clase de liceu

Anul următor va fi o scădere drastică – admite Camelia Tabără. „Pentru că este vorba de generația copiilor care au prins primul an de clasă pregătitoare. Părinții au fost reticenți atunci, mai ales că au avut la dispoziție și opțiunea de a-l ține pe copil la grădiniță încă un an”, explică șeful ISJ BN.

Săptămâna trecută, la sediul ISJ, a avut loc o întâlnire cu Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social. Acolo s-a analizat mai bine de două ore, configurația învățământului profesional și tehnic. Au fost de luat în calcul și recomandarea ministerului și a Centrului Național de Dezvoltare Locală care au solicitat ca liceele teoretice să se înscrie în marja de 40%. Restul trebuie să fie școli profesionale și licee tehnologice…”, admite Camelia Tabără.

Sunt mult prea multe clase de economic. Din profilul tehnic, jumătate sunt în zona serviciilor. Agenții economici ne avertizează că este necesară o creștere a claselor profilate pe tehnic: electric, electromecanic, comandă numerică… Oferta aici încă este mică. De la un an la altul trebuie să scădem zona claselor de economic și să creștem numărul celorlalte.

Ce criterii au contat în desființarea claselor

În primul rând s-a luat în calcul criteriul calității. Un liceu care a avut promovabilitate 0 la Bacalaureat nu are dreptul în acest an să propună clase de liceu. În această situație se află Liceul Henri Coandă din Beclean.

Într-adevăr, de aici ni s-au propus doar clase de profesională. Ei au și o clasă de învățământ dual în parteneriat cu Megatitan. Este o școală care, încet-încet trebuie să se transforme într-o școală profesională căutată și onorabilă”, a mai punctat Camelia Tabără.

Există și criteriul geografic care se aplică: distribuția trebuie să fie echilibrată între urban și rural. Fiind învățământ obligatoriu, dacă elevii au în vecinătate o ofertă școlară, este de preferat s-o poată alege pe aceea. Pentru a nu fi nevoiți să facă naveta la oraș, într-un internat.

Se aplică și criteriul relevanței. „Trebuie să ținem cont de ceea ce își doresc agenții economici. Este un fel de „bătălie”: toată lumea ne spune că părinții și copiii își doresc una sau alta. Dar nu acesta este criteriul după care se construiește cifra de școlarizare. Cel care decide este finanțatorul. Noi – ca școală susținută din banii publici care, practic, se colectează de la mediul economic – trebuie să fim atenți la apelurile agenților economici. Care ne-au explicat clar care este trendul și tendința de urmat…”, a precizat șeful ISJ.

Liceu teoretic la Rodna…?

„În Rodna nu există liceu. Sunt doar clase de profesională. Ei doresc să-și înființeze liceu, dar deocamdată nu s-a aprobat așa ceva, pentru că nu se justifică”, a recunoscut Camelia Tabără.

O altă problemă cu care se confruntă cei de la ISJ este abandoul școlar: „Anul trecut am avut la prima măsurătoare, un procent de 15% de copii care au abandonat școala profesională după primul an. În ciclul profesional se înregistrează cea mai mare rată de părăsire a școlii. Și la liceele tehnologice avem copii care se pierd pe parcurs…”, a admis Camelia Tabără.

Acolo unde colectivele scad, se fac clase bi-profil, ca să se optimizeze costurile.

De unde s-au tăiat clase de liceu în acest an

În Consiliul de Administrație de ieri s-au aprobat 102 clase pentru secția română, 2 clase pentru secția maghiară, 1 clasă pentru secția germană și 3 clase de învățământ special.

Dintre acestea – 34 sunt clase de teoretic, 9 de vocațional, 25 de liceu tehnologic și 34 de profesională cu o distribuție de 21 de calificări și specializări.

Am tăiat acolo unde am considerat că se poate. Școala din Rodna, de pildă, și-a propus o clasă de Real – Științele naturii. Ori, din punct de vedere geografic, Valea Someșului are deja licee cu această specializare. În trendul de a diminua zona teoreticului, pe criteriul relevanței, această clasă nu se justifica, așa că nu a fost aprobată”, a subliniat Camelia Tabără.

La Liceul Tehnologic din Bistrița, fostul Liceu Forestier, s-au „tăiat” două clase: una de Tehnician în achiziții și contractări și Tehnician prelucrări finite din lemn. Consiliul a apreciat că aceste calificări se pretează mai bine la școala profesională, și nu la liceu.

La Liceul de Servicii a fost tăiată o clasă de coafor-stilist, pentru că este o calificare care se regăsește în oferta profesională.

La Liceul Economic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în achiziții, pentru că s-a considerat că există deja mult prea multe clase de economic

La Liceul Silvic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în Silvicultură și Exploatări Forestiere. Aici se propusese  inițial două clase de acest fel, dar s-a considerat suficientă una singură și o clasă de profesională, specializarea Pădurar.

La Liceul Agricol din Bistrița s-a desființat o clasă de Tehnician Ecolog și Protecția calității mediului. Motivul? Nu se leagă de identitatea Liceului Agricol.

Liceele agricole au intrat în sfera de interes a Ministerului Agriculturii care le va susține ca dezvoltare, însă pe specializări care le definesc. Aceasta e o calificare pe care am avut-o în exces. Încet-încet trebuie să rămână maximum două clase la nivelul județului, pentru că nu se justifică mai multe”, a mai explicat Camelia Tabără.

Liceul Agricol Beclean a propus o clasă de Tehnician în activități economice care nu s-a justificat.

La Liceul Sfânta Maria își propuseseră patru clase, dar numărul de elevi din învățământul special în acest an este de trei clase. Aici s-a eliminat o clasă de Construcții pentru că există deja una la Liceul Henri Coandă.

Clase de Filologie în Teaca…?!

În Teaca și în satele din împrejurimi ar fi absolvenți pentru 4,2 clase. Ei și-au propus două clase, iar noi am apreciat că se susțin. Este vorba despre o clasă de profesională și una de liceu. Prin rotație, ei își propun clase în funcție de autorizările și acreditările pe care le au”, a explicat șeful ISJ.

Deocamdată, la Teaca este liceu teoretic pe profilul filologie și științele naturii și profil tehnologic, pe comerț. Ca să nu-și piardă acreditările, în fiecare an ei își propun alte specializări.

Pe de altă parte, Liceul din Teaca se situează pe o poziție onorabilă conform rezultatelor de la Bacalaureat. Aici a contat și criteriul geografic. De aici și discuțiile. Ni s-au reproșat că avem mult prea multe clase de mecanic auto, în condițiile în care se impun mașinile electrice. Avem prea puține clase de electricieni specializați în înaltă sau joasă tensiune sau elemente de digitalizare. Pe de altă parte, școlile ne avertizează că este greu și complicat să primească autorizare pentru asemenea calificări. Pentru că nu au profesori specialiști care să le predea elevilor sunt condiționate de autorizarea pe care o face ARACIP să ai resurse umane.

Cine are șanse să devină meseriaș adevărat

În Bistrița-Năsăud există pentru anul 2020-2021 – 100 de clase cu profil profesional și 303 clase de liceu. „Am reușit, în timp, să transformăm un sfert din numărul total de clase în profil profesional. În condițiile în care nici părinții, nici copiii nu-și doresc așa ceva. Din păcate, încă ne confruntăm cu mentalul colectiv că nu este onorabil să vii la profesională”, spune Camelia Tabără.

Un indicator pe care ISJ îl urmărește cu mare atenție este opțiunea elevilor la terminarea ciclului gimnazial. „Ei ar trebui să meargă să se înscrie la profesională de bună-voie. Nu să-și dorească liceu, să nu prindă loc în liceu și să ajungă, în ultimă instanță, la profesională ca plan B. Acești copii care se duc la profesională sunt cei care și-au ales meseria, și-au proiectat viitorul într-un fel. Acești copii cu siguranță vor deveni meseriași adevărați”, a admis șeful ISJ.

Lucrurile avansează încet, dar sigur: la început, când s-a re-implementat sistemul școlilor profesionale, 20% dintre elevi s-au arătat interesați de profesională. „Procentul a crescut an de an. În 2018 am avut un procent de 35%. Anul trecut am avut 44% dintre locuri ocupate benevol, din prima etapă, în învățământul profesional”, a conchis Camelia Tabără.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.