Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Anomalii în învățământul bistrițean?! 20 de clase de liceu dispar anul viitor din schemă

Filologie la Teaca și liceu teoretic la Rodna? Turism și Alimentație publică la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița? Pentru 14 elevi în Telcișor s-au solicitat 4 clase?! Discuții aprinse în spațiul public – referitoare la numărul claselor de liceu refuzate școlilor de ISJ. Dacă în 2020 dispar 8 clase de liceu, anul viitor vor dispărea 20. Cum explică șeful ISJ Camelia Tabără aceste cifre:

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud a votat ieri după-amiază cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021. Discuții aprinse s-au înregistrat în jurul claselor a IX-a.

„În conformitate cu ordinul de ministru 5090 clasele a IX-a se construiesc pornind de la propunerile școlilor. Școlile își votează în consiliile de administrație și consiliile profesorale proiecția pentru anul școlar următor. Noi centralizăm toate aceste propuneri, le aliniem, le normăm și le suprapunem cu numărul absolvenților de clasa a VIII-a”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Tabără, șeful ISJ Bistrița-Năsăud. 

Nu poți să oferi pentru clasa a IX-a mai multe locuri decât numărul de absolvenți. Nici mai puține locuri nu se pot oferi, clasa a IX fiind învățământ obligatoriu. Fiecare copil trebuie să-și găsească un loc în liceu sau școală profesională”, punctează Camelia Tabără.

Disperare, printre agenții economici

„Contextul general este că agenții economici ne cer cu disperare școli profesionale. De câțiva ani avem acțiuni și întâlniri între cei de la Camera de Comerț și directorii de licee. Aceștia trebuie să înțeleagă să oferteze și școli profesionale”, a precizat Camelia Tabără. 

Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a admis că au venit, din partea școlilor, propuneri pentru 110 clase. Însă numărul de absolvenți ar încăpea în 102 clase. „Asta înseamnă că, față de ceea ce și-au propus școlile, noi a trebuit să tăiem 8 clase de liceu sau școală profesională. Totalul, în acest an, este aproximativ același comparativ cu anul trecut.”

Scăderea va fi și mai drastică anul viitor: Vor dispărea 20 de clase de liceu

Anul următor va fi o scădere drastică – admite Camelia Tabără. „Pentru că este vorba de generația copiilor care au prins primul an de clasă pregătitoare. Părinții au fost reticenți atunci, mai ales că au avut la dispoziție și opțiunea de a-l ține pe copil la grădiniță încă un an”, explică șeful ISJ BN.

Săptămâna trecută, la sediul ISJ, a avut loc o întâlnire cu Comitetul Local pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social. Acolo s-a analizat mai bine de două ore, configurația învățământului profesional și tehnic. Au fost de luat în calcul și recomandarea ministerului și a Centrului Național de Dezvoltare Locală care au solicitat ca liceele teoretice să se înscrie în marja de 40%. Restul trebuie să fie școli profesionale și licee tehnologice…”, admite Camelia Tabără.

Sunt mult prea multe clase de economic. Din profilul tehnic, jumătate sunt în zona serviciilor. Agenții economici ne avertizează că este necesară o creștere a claselor profilate pe tehnic: electric, electromecanic, comandă numerică… Oferta aici încă este mică. De la un an la altul trebuie să scădem zona claselor de economic și să creștem numărul celorlalte.

Ce criterii au contat în desființarea claselor

În primul rând s-a luat în calcul criteriul calității. Un liceu care a avut promovabilitate 0 la Bacalaureat nu are dreptul în acest an să propună clase de liceu. În această situație se află Liceul Henri Coandă din Beclean.

Într-adevăr, de aici ni s-au propus doar clase de profesională. Ei au și o clasă de învățământ dual în parteneriat cu Megatitan. Este o școală care, încet-încet trebuie să se transforme într-o școală profesională căutată și onorabilă”, a mai punctat Camelia Tabără.

Există și criteriul geografic care se aplică: distribuția trebuie să fie echilibrată între urban și rural. Fiind învățământ obligatoriu, dacă elevii au în vecinătate o ofertă școlară, este de preferat s-o poată alege pe aceea. Pentru a nu fi nevoiți să facă naveta la oraș, într-un internat.

Se aplică și criteriul relevanței. „Trebuie să ținem cont de ceea ce își doresc agenții economici. Este un fel de „bătălie”: toată lumea ne spune că părinții și copiii își doresc una sau alta. Dar nu acesta este criteriul după care se construiește cifra de școlarizare. Cel care decide este finanțatorul. Noi – ca școală susținută din banii publici care, practic, se colectează de la mediul economic – trebuie să fim atenți la apelurile agenților economici. Care ne-au explicat clar care este trendul și tendința de urmat…”, a precizat șeful ISJ.

Liceu teoretic la Rodna…?

„În Rodna nu există liceu. Sunt doar clase de profesională. Ei doresc să-și înființeze liceu, dar deocamdată nu s-a aprobat așa ceva, pentru că nu se justifică”, a recunoscut Camelia Tabără.

O altă problemă cu care se confruntă cei de la ISJ este abandoul școlar: „Anul trecut am avut la prima măsurătoare, un procent de 15% de copii care au abandonat școala profesională după primul an. În ciclul profesional se înregistrează cea mai mare rată de părăsire a școlii. Și la liceele tehnologice avem copii care se pierd pe parcurs…”, a admis Camelia Tabără.

Acolo unde colectivele scad, se fac clase bi-profil, ca să se optimizeze costurile.

De unde s-au tăiat clase de liceu în acest an

În Consiliul de Administrație de ieri s-au aprobat 102 clase pentru secția română, 2 clase pentru secția maghiară, 1 clasă pentru secția germană și 3 clase de învățământ special.

Dintre acestea – 34 sunt clase de teoretic, 9 de vocațional, 25 de liceu tehnologic și 34 de profesională cu o distribuție de 21 de calificări și specializări.

Am tăiat acolo unde am considerat că se poate. Școala din Rodna, de pildă, și-a propus o clasă de Real – Științele naturii. Ori, din punct de vedere geografic, Valea Someșului are deja licee cu această specializare. În trendul de a diminua zona teoreticului, pe criteriul relevanței, această clasă nu se justifica, așa că nu a fost aprobată”, a subliniat Camelia Tabără.

La Liceul Tehnologic din Bistrița, fostul Liceu Forestier, s-au „tăiat” două clase: una de Tehnician în achiziții și contractări și Tehnician prelucrări finite din lemn. Consiliul a apreciat că aceste calificări se pretează mai bine la școala profesională, și nu la liceu.

La Liceul de Servicii a fost tăiată o clasă de coafor-stilist, pentru că este o calificare care se regăsește în oferta profesională.

La Liceul Economic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în achiziții, pentru că s-a considerat că există deja mult prea multe clase de economic

La Liceul Silvic din Năsăud s-a tăiat o clasă de Tehnician în Silvicultură și Exploatări Forestiere. Aici se propusese  inițial două clase de acest fel, dar s-a considerat suficientă una singură și o clasă de profesională, specializarea Pădurar.

La Liceul Agricol din Bistrița s-a desființat o clasă de Tehnician Ecolog și Protecția calității mediului. Motivul? Nu se leagă de identitatea Liceului Agricol.

Liceele agricole au intrat în sfera de interes a Ministerului Agriculturii care le va susține ca dezvoltare, însă pe specializări care le definesc. Aceasta e o calificare pe care am avut-o în exces. Încet-încet trebuie să rămână maximum două clase la nivelul județului, pentru că nu se justifică mai multe”, a mai explicat Camelia Tabără.

Liceul Agricol Beclean a propus o clasă de Tehnician în activități economice care nu s-a justificat.

La Liceul Sfânta Maria își propuseseră patru clase, dar numărul de elevi din învățământul special în acest an este de trei clase. Aici s-a eliminat o clasă de Construcții pentru că există deja una la Liceul Henri Coandă.

Clase de Filologie în Teaca…?!

În Teaca și în satele din împrejurimi ar fi absolvenți pentru 4,2 clase. Ei și-au propus două clase, iar noi am apreciat că se susțin. Este vorba despre o clasă de profesională și una de liceu. Prin rotație, ei își propun clase în funcție de autorizările și acreditările pe care le au”, a explicat șeful ISJ.

Deocamdată, la Teaca este liceu teoretic pe profilul filologie și științele naturii și profil tehnologic, pe comerț. Ca să nu-și piardă acreditările, în fiecare an ei își propun alte specializări.

Pe de altă parte, Liceul din Teaca se situează pe o poziție onorabilă conform rezultatelor de la Bacalaureat. Aici a contat și criteriul geografic. De aici și discuțiile. Ni s-au reproșat că avem mult prea multe clase de mecanic auto, în condițiile în care se impun mașinile electrice. Avem prea puține clase de electricieni specializați în înaltă sau joasă tensiune sau elemente de digitalizare. Pe de altă parte, școlile ne avertizează că este greu și complicat să primească autorizare pentru asemenea calificări. Pentru că nu au profesori specialiști care să le predea elevilor sunt condiționate de autorizarea pe care o face ARACIP să ai resurse umane.

Cine are șanse să devină meseriaș adevărat

În Bistrița-Năsăud există pentru anul 2020-2021 – 100 de clase cu profil profesional și 303 clase de liceu. „Am reușit, în timp, să transformăm un sfert din numărul total de clase în profil profesional. În condițiile în care nici părinții, nici copiii nu-și doresc așa ceva. Din păcate, încă ne confruntăm cu mentalul colectiv că nu este onorabil să vii la profesională”, spune Camelia Tabără.

Un indicator pe care ISJ îl urmărește cu mare atenție este opțiunea elevilor la terminarea ciclului gimnazial. „Ei ar trebui să meargă să se înscrie la profesională de bună-voie. Nu să-și dorească liceu, să nu prindă loc în liceu și să ajungă, în ultimă instanță, la profesională ca plan B. Acești copii care se duc la profesională sunt cei care și-au ales meseria, și-au proiectat viitorul într-un fel. Acești copii cu siguranță vor deveni meseriași adevărați”, a admis șeful ISJ.

Lucrurile avansează încet, dar sigur: la început, când s-a re-implementat sistemul școlilor profesionale, 20% dintre elevi s-au arătat interesați de profesională. „Procentul a crescut an de an. În 2018 am avut un procent de 35%. Anul trecut am avut 44% dintre locuri ocupate benevol, din prima etapă, în învățământul profesional”, a conchis Camelia Tabără.

FOTO/VIDEO: Revoluția continuă în Heidenfeld! Sute de bistrițeni au ieșit în stradă februarie 28, 2020 - Sute de bistrițeni care locuiesc în zona fostei piețe auto din Viișoara au ieșit în stradă! Containerele pentru carantină i-au speriat pe cei care locuiesc în zonă! Bistrițenii amenință că vor da foc zonei de izolare în cazul în care containerele nu vor fi mutate.
A virat fără să se asigure și a provocat un accident februarie 28, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în această după-masă în localitatea Sângeorz-Băi. Un tânăr nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a intrat în coliziune cu o mașină care circula regulamentar. O tânără a ajuns la spital.
Traian Ogâgău ar urma să fie suspendat din PNL. O spune Diana Morar februarie 28, 2020 - Prezentă la Bistrița pentru a lua parte de ședința de duminică, 1 martie, a Consiliului Județean de Coordonare în care vor fi desemnați candidații la primăria Bistrița și la Consiliul Județean - secretarul de stat Diana Morar, preşedintele Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale, a confirmat faptul că se vor aplica măsurile statutare în cazul primarului Traian Ogâgău de la Sângeorz Băi.
Cu cine va defila PNL la Primăria Bistrița și Consiliul Județean? februarie 28, 2020 - PNL Bistrița-Năsăud se află la 48 de ore distanță de desemnarea candidaților la primăria Bistrița și Consiliul Județean. Cei doi ar putea fi Ioan Turc și Ovidiu Florean. USR a anunțat că își dorește alianță pe dreapta:
FOTO/VIDEO: A-nceput! Târgul de nunți Wedding Land îi așteaptă, cu numeroase oferte și premii, pe toți viitori miri, nuntași, și nu numai! februarie 28, 2020 - A IX-a ediție a Târgului de nunți Wedding Land a adunat zeci de ofertanți din domeniul nunților. Cei care au decis să-și unească destinele, dar și cei care și-au programat alte evenimente speciale, pot găsi aici TOT ce au nevoie. De la rochii de mireasă și costume de mire, la colțuri foto, invitații, un vin excelent, torturi delicioase și pantofi făcuți după piciorul clientului!
Ioan Szabo rămâne primar al comunei Șanț! Deocamdată… februarie 28, 2020 - Astăzi, Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis ca Ioan Szabo să rămână, cel puțin deocamdată, primar al comunei Șanț. Oficial, acesta și-a pierdut funcția pe data de 20 ianuarie anul în curs, însă judecătorii au anulat decizia Instituției Prefectului.
FOTO/VIDEO – REVOLTĂ în Viișoara: Nu vor containere pentru carantină amplasate acolo! februarie 28, 2020 - Bistrițenii care locuiesc în Viișoara se revoltă! În zonă se amplasează containerele pentru carantinarea celor care vin din zonele de carantină din Italia. „Nu vrem să le pună aici!”, spun localnicii.
Becleanul va avea sală de teatru omologată și cinematograf. O personalitate din domeniu o va inaugura februarie 28, 2020 - Anul viitor, orașul Beclean va avea o sală de teatru omologată și un cinematograf, a dezvăluit primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. La inaugurarea noii case de cultură va fi invitat un cetățean de onoare al orașului:
FII REPORTER: „Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-ON GAZ când aveți probleme, că nu vi le rezolvă! februarie 28, 2020 - Locatarii unei scări de bloc din municipiu sunt revoltați de-a dreptul, după ce azi-noapte au căutat soluții să nu înghețe de frig. Deși mirosul de gaz se simțea de muuultă vreme, doar ieri au venit cei de la E-ON Gaz. Au închis totul și au plecat. ”Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-on gaz când aveți probleme. Că nu vi le rezolvă, doar vă închide gazul!” au spus aceștia.
Lazany: Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul! februarie 28, 2020 - Panica legată de coronavirus a determinat oamenii să acționeze....isteric. Prețurile urcă exponențial la materialele sanitare, iar oamenii își fac provizii de hrană. ”Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul!” a explicat managerul Lazany. AFLĂ care e situația cu materialele ATÂT de necesare la spital:
O victorie uriașă, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale! februarie 28, 2020 - O victorie uriașă - pentru elevii cu cerințe educaționale speciale! Ei vor avea parte de locuri speciale în învățământul de masă. Și asta pentru că Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa din Bistrița, a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării:
FOTO/VIDEO: SCANDAL la Policlinică din cauza programărilor la analize! februarie 28, 2020 - Puțin înainte de ora 08.00: zeci de persoane așteaptă la ușa Policlinicii. ”Ne-au spus ieri să venim azi la 10.00, dar uite că e 08.00 și deja nu mai au bonuri! DE CE își bat joc de noi?? Ne-am săturat să nu ne putem face analizele. Să le plătim. Să se dea bonuri pe telefoane și pe cunoștințe!” au strigat revoltați oamenii.
CORONAVIRUS: Peste 50 de bistrițeni monitorizați la domiciliu! februarie 28, 2020 - De la o zi la alta, numărul persoanelor monitorizate la domiciliu, venite din Italia, crește exponențial. La această oră avem peste 50 de bistrițeni care sunt verificați de simptomatologia coronavirusului.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Lunca Ilvei februarie 28, 2020 - Locuitorii din Lunca ilvei rămân astăzi, 28 februarie 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis.
Garda Forestieră Cluj: NU sunt tăieri ilegale la Arcalia februarie 27, 2020 - Ca urmare a materialului apărut în Bistrițeanul.ro – Garda Forestieră Cluj s-a sesizat din oficiu și a dispus un control în zona menționată. Ce s-a constat la fața locului și cum explică Gaarda Forestieră Cluj dispariția arborilor:
Bistrițenii, întrebați începând de astăzi ce părerea au despre funcționari. Unde găsim chestionarele „de satisfacție” februarie 27, 2020 - Începând de astăzi, bistrițenii care au avut treabă pe la diverse instituții au fost întâmpinați de chestionare „de satisfacție”, prin care să evalueze modul în care și-au făcut treaba funcționarii publici sau cum s-au comportat cu care au intrat în contact. Unde găsim chestionarele: Bistrițenii care s-au bătut astăzi de funcționarii din diverse instituții au...
FOTO: Emoţionantă ceremonie azi, la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” februarie 27, 2020 - Infanteriștii bistrițeni au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând 25 de ani de activitate a Batalionului 812 Infanterie „BISTRIȚA”. Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc la sediul unității, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, a veteranilor de război, a cadrelor militare active, în rezervă sau retragere.
ANAF verifică tot mai multe persoane fizice. Pot fi solicitate documente pentru fiecare bun cumpărat februarie 27, 2020 - Inspecţiile fiscale derulate de ANAF vor viza din ce în ce mai mult persoanele fizice, anunță cei de la Adevărul.ro. Fie că aveți venituri mari, fie că aveți venituri mici, vă puteți aștepta ca Fiscul să solicite documente pentru fiecare bun cumpărat:
Povestea unui bistrițean dispărut în Italia, acum 18 ani, și găsit pe Facebook! februarie 27, 2020 - După 18 ani de când nu au mai știut nimic despre el, familia unui bistrițean i-au văzut poza celui drag...pe Facebook. Imaginea a fost făcută într-un tramvai din Milano. Acum, cei de acasă speră să-l poată strânge din nou la piept pe Leon.
ANALIZĂ: CUM a vrut un tânăr recidivist, prins drogat la volan și fără permis, să scape de închisoare: februarie 27, 2020 - Un tânăr din Bistrița a condus o mașină pe străzile din municipiu, deși nu avea permis și era și drogat. Când polițiștii i-au făcut semn să oprească, și-a abandonat mașina. A fost prins și oamenii legii au vrut să-l aresteze preventiv. CUM a încercat tânărul să scape de statul după gratii:
Până sâmbătă TREBUIE să dispară rablele din centrul Dumitriței! februarie 27, 2020 - Centrul satului s-a transformat în ”cimitir” de rable, la Dumitrița. Localnicii nu au mai suportat și s-au plâns presei. Omul are timp până sâmbătă să golească domeniul public de mașini.
NU UITAȚI! Mâine începe Târgul de Nunți Wedding Land! TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi, într-un singur loc! februarie 27, 2020 - Finalul de februarie și prima zi a lunii martie aduc la Bistrița un eveniment dedicat iubirii. Târgul de nunți Wedding Land începe mâine! Cei de la Geea Sposa s-au asigurat că au adunat, în același loc, TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi!
Micii „afaceriști”: Au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe! Acum sunt reținuți! februarie 27, 2020 - Polițiștii au reținut, pentru 24 de ore, trei tineri, printre care și minori, pentru o ”afacere” nelegală. Aceștia au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe. 
Centru de recuperare de 4,4 milioane de euro la Figa. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit februarie 27, 2020 - În 2021 vom putea inclusiv să ne tratăm diferite afecțiuni la Băile Figa, ne promite edilul Becleanului, Nicolae Moldovan. Acesta a obținut o finanțare europeană pentru un centru de recuperare, pregătit pentru mai multe tipuri de tratament. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit.
Râul Ilva, în creștere din cauza precipitațiilor! Un pod, inundat! februarie 27, 2020 - Autoritățile județene și reprezentanții Comitetului pentru Situații de Urgență monitorizează râul Ilva. Din cauza precipitațiilor, nivelul acestuia este în creștere. Un pod a fost deja inundat.
Primul caz de coronavirus, în România! Pacientul este un tânăr de 25 de ani februarie 27, 2020 - Ministrul Sănătății a anunțat ieri seară primul caz de coronavirus în România. „Suntem din păcate în situația să vă anunțăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României” 
Liga Florilor MOL: Războiul celor două Glorii – 28-29. Duminică, 1 martie, vin danezele februarie 27, 2020 - Ar trebui să încep așa: șeful fluierașilor din FRH este din Buzău, așa că, la partida dintre cele două Glorii, arbitrajul a fost tot la un punctuleț distanță.
WONDERLAND: Nu-i mai ajunge Facebook-ul să se admire! S-a întins pe panouri! februarie 26, 2020 - A ratat cineva știrea că vicele Niculae se vrea primar? Dacă cumva n-aveți cont de Facebook să fiți la curent cu știrea anului 2016 - Niculae se vrea primar!, nu mai aveți nicio șansă să scăpați de vice și de zâmbetul lui... galeș. Pe oriunde ai încerca să fugi din oraș, îți va sări în față Niculae. Nu te speria, fii calm, nu înjura și înțelege că nu i-a mai ajuns Facebook-ul. Când vrei să fii primar și tot viitorul tău și al familiei tale stă în asta, chiar nu contează că nu e nici măcar în pre-campanie ca să te afișezi pe stâlpi. Să furi startul e un deranj chiar mic la un ambiț așa de mare!
FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai februarie 26, 2020 - Momente de grație, ieri seară, la Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai. Bistrițenii au umplut lăcașul de cult, dornici să asiste la un eveniment de excepție, cum nu s-a mai pomenit de ani de zile în Bistrița…
FOTO: N-a adaptat viteza în curbă și a lovit mașina care venea din sensul opus februarie 26, 2020 - S-a întâmplat azi, în Sigmir, în apropiere de intersecția spre Șieu Măgheruș. Șoferul unui microbuz nu a adaptat viteza în curbă, întrând pe contrasens și lovind o autoutilitară care circula regulamentar.