16 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

Artizanii primăverii, în centrul Bistriței! Târg de Mărțișor, la Muzeul Județean

Cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii au un numitor comun: celebrează renașterea, dragostea și vitalitatea. În Bistrița, cele trei sărbători vor fi exempplar reprezentate la Muzeul Județean și în centrul orașului:

Între 24 februarie – 8 Martie, în inima cetății aveți onoarea să-i regăsiți pe Artizanii primăverii – meșterii și producătorii locali de la Produs în Bistrița-Năsăud.

Vă așteaptă – pregătiți să dea viață miturilor și simbolurilor prin creații meșteșugite cu suflet.

„Pentru noi, inventivitatea nu are limite și tradiția e la ea acasă! Cadouri și mărțișoare unicat, realizate manual, tradiționale sau de inspirație tradițională, cu tușe moderne sau inspirate din natură vor face, cu siguranță, ființele dragi să se simtă speciale”, au anunțat organizatorii evenimentului.

Avem astfel ocazia să susținem economia locală, să le cumpărăm produsele și să facem cadouri inedite celor dragi.

Evenimentul va fi organizat respectând reglementările în vigoare: 

Și la Muzeul Județean din Bistrița avem parte de evenimente de excepție.

Este vorba, în primul rând, de expoziția temporară Povestea mărțișorului – legendă și parimoniu – dedicată zilei de 1 Martie care va putea fi vizitată virtual pe tot parcursul lunii martie 2021.

Cea mai cunoscută emblemă a începutului de primăvară, Mărţișorul, reprezintă un vechi obicei practicat atât în România cât și în alte zone sud-est europene.

Element de patrimoniu cultural imaterial, Mărţişorul a fost înscris pe lista patrimoniului UNESCO, în anul 2017, în urma candidaturii unui dosar multinaţional al României, Bulgariei, Macedoniei, și Republicii Moldova.

În credinţa populară, Mărţişorul are o funcţie magică, protectoare, dar și una festivă ce marchează o dată importantă din calendarul popular: Capul de primăvară.

De aici și numeroasele legende țesute în jurul Mărțișorului, precum cea provenită din Moldova, care vorbește despre existența unei încăpățânate vrăjitoare a iernii care nu voia lase primăvara să-şi intre în drepturi. O altă legendă amintește de Baba Dochia, care torcea firul mărţişorului urcând cu oile la munte.

Păstrarea şi transmiterea legendelor dar, mai ales, a obiceiului de a dărui şi primi acest simbol al sosirii primăverii este încurajată prin învăţare informală, în cadrul familiei, în ateliere de creaţie, în cercuri organizate în instituții de cultură.

Așa cum deja v-am obișnuit, noi, cei de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, vă invităm și în acest an să vă alăturați demersului nostru de păstrare și promovare a uneia dintre cele mai frumoase și îndrăgite tradiții!”, au transmis cei de la Muzeul Județean din Bistrița.

Tot la Muzeul Județean din Bistrița, se va desfășura fizic cea de-a VI-a ediție a Târgului de Mărțișor.

Creațiile unor meșteri populari din județul nostru vor fi prezentate într-o expoziție cu vânzare între 27 februarie și 1 martie, orele 11.00 – 17.00, în incinta Muzeului Bistrița, Str. General Grigore Bălan, nr. 19.

Din grijă pentru comunitate, târgul va fi organizat ținând cont de toate regulile impuse de criza sanitară:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...