Azi a murit un om de o generozitate rară: Profesorul Vintilă Mihăilescu

Azi a murit un om de o generozitate rară: Profesorul Vintilă Mihăilescu

Azi a murit profesorul Vintilă Mihăilescu, după o lungă luptă cu boala, despre care a și scris una din ultimele sale cărți, În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului, apărută în 2019. Nu am avut norocul să-l am ca profesor, dar i-am citit o bună parte din cărțile și articolele publicate. Îi citeam cu plăcere și textele publicate în Dilema Veche. Dar am avut norocul să-l văd predând și conferențiind la Telciu în vara anului 2016. În fond, debutul Școlii de vară de la Telciu și succesul ulterior îi datorează mult profesorului și antropologului Vintilă Mihăilescu.

Nu ne știam, nu ne văzusem niciodată și, după cum mărturisise într-un text publicat ulterior în Dilema Veche, până să fie invitat la Telciu nici nu auzise de existența acestei localități. Colega Manuela Boatcă a avut ideea să-l invităm, iar dânsul a acceptat cu entuziasm să vină să țină un curs studenților participanți la prima ediție a școlii de vară și să fie keynote speaker-ul celei de-a 5-a ediții a Conferințelor de vară de la Telciu, care aveau ca tematică modernizarea lumii rurale.

A fost foarte încântat de proiectul nostru și de cele trei zile petrecute la Telciu, după cum avea să-mi spună la o întâlnire ulterioară. Intenționa să revină, dar problemele de sănătate și ambiția de a finaliza niște cărți înainte de călătoria finală l-au împiedicat să mai ajungă.

A rămas un susținător al proiectelor de la Telciu și al activităților Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din postura de membru al boardului academic și promotor al școlii de vară în rândul studenților și masteranzilor săi de la București.

Un om de o generozitate rară

Pentru mine, cele două întâlniri în care am avut ocazia să discutăm mai pe îndelete s-au înscris rapid în categoria momentelor esențiale din biografia intelectuală, chiar dacă nu am putut avea o colaborare mai apropiată, așa cum ne-am propus.

În zilele cât a stat la Telciu, printre numeroasele discuții cu studenții care-l asaltau și momentele de explorare a comunității, am putut degusta câteva păhărele de jinars de-a locului și discuta despre o temă comună, țăranul în cultura română. I-am povestit de un articol la care lucram și despre un proiect de bursă pe care-l pregăteam. M-a bucurat propunerea lui de a-mi coordona cercetarea post-doctorală și promptitudinea cu care în toamnă a făcut toate demersurile necesare pentru ca eu să am afilierea instituțională necesară depunerii proiectului.

În toamnă, la câteva luni după conversațiile de la Telciu despre țăranii năsăudeni ajunși grăniceri ai Imperiului Habsburgic, aveam treabă prin București, așa că i-am dat un telefon, încercând să obțin o scurtă întrevedere pentru a putea discuta mai multe despre proiectul meu post doctoral.

Inițial m-a programat undeva după masă, între un curs și o întâlnire la Cotroceni cu președintele Iohannis și alte figuri publice invitate să facă parte dintr-o comisie prezidențială. Mi-a spus că e cam prins și nu ne putem întinde prea mult, dar vrea musai să ne vedem.

A revenit după o scurtă vreme cu un telefon și m-a întrebat ce fac spre seară, dacă am planuri. Și n-am să uit niciodată cum a sunat invitația de a discuta în tihnă, la ceas de seară, la dumnealui acasă. Reproduc cu aproximație: „M-am gândit că nu toată ziua mă vizitează cineva de la Telciu, iar cu domnul președinte am ocazia să mă văd mult mai des, că e aici. Așa că haideți mai bine să ne vedem după ce vin de la întâlnirea de la Cotroceni, că o să am grijă să nu mă întind mult acolo.” Și așa am făcut. Ne-am întâlnit și așternut la taifas intelectual, fără presiunea ceasului.

Era a doua și ultima oară când am avut ocazia să-l întâlnesc în persoană, dar mi se confirma încă o dată faptul că întâlnisem un om de o generozitate și de o căldură rare. Am văzut în el genul de profesor care mi-a cam lipsit pe parcursul anilor de studii. Auzisem multe astfel de caracterizări din partea celor care i-au fost studenți sau doctoranzi, dintre care unii mi-au devenit colegi sau colaboratori în proiectele de la Telciu.

Mi s-au confirmat deplin, în puținul timp petrecut împreună și în scurta noastră corespondență prin emali. Mi-a spus că are la inimă proiectele noastre de la Telciu și că e foarte bucuros că a putut participa măcar la o ediție. Din păcate, colaborarea cu pricina nu s-a mai concretizat, pentru că anumite condiții legate de numărul de articole ISI și alte aspecte din acest registru mă făceau neeligibil pentru bursă. Așa că, după o scurtă consfătuire telefonică cu dânsul, în care ne-am vărsat oful în privința acestor criterii și ierarhizări, n-am mai aplicat. Am rămas înțeleși că o să colaborăm în alte proiecte, cu alte ocazii. Că sigur o să mai fie.

În 2017, când împreună cu colega Ágota Ábrán ne-am propus să edităm un volum despre România rurală postsocialistă, în care să reunim contribuții ale mai multor cercetător care au explorat diversele fațete și probleme ale lumii rurale, dumnealui a fost printre primii care au răspuns apelului nostru și primul care ne-a trimis textul finalizat. Era cu puțin timp înainte ca boala să-l lovească.

Azi, antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu s-a dus să facă teren pe alte tărâmuri, lăsând un gol pe care cei care i-au fost discipoli sau simpli colaboratori suntem obligați să-l umplem și să o facem cu drag și seriozitate.

În numele echipei de la Telciu îți mulțumim mult pentru tot ce ai făcut pentru noi, direct și indirect și îți suntem profund recunoscători pentru încrederea și susținerea arătate într-un moment în care un proiect academic de așa anvergură, în mediul rural, părea o inițiativă exaltată și nerealistă.

Drum lin, domnule profesor!

Valer Simion Cosma & Telciu Summer School  

 

Dozatoarele de la scările blocului mai au de așteptat. De ce nu poate Primăria Bistrița să achiziționeze: aprilie 10, 2020 - Dacă dezinfectarea scărilor de bloc a început deja în Bistrița, montarea dozatoarelor pentru dezinfectant se lasă încă așteptată. Cum explică municipalitatea această „întârziere”.
Aquabis: Defecțiuni în Herina. Cât timp vor fi afectați locuitorii aprilie 10, 2020 - S-au înregistrat două defecțiuni pe rețeaua de distribuție a apei din Herina, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii
OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.
Încă un bistrițean și-a pierdut viața, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 aprilie 9, 2020 - Un bărbat de 51 de ani din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu Covid-19 a murit. Acesta era în spital de o săptămână, iar în ultimele zile starea sa s-a agravat, fiind intubat.
Ioan Turc (PNL):  Utilizarea „soluției pe bază de clor” e frecție la picior de lemn. Dezinfecția stradală, cu stropitoarea aprilie 8, 2020 - Utilizarea „soluției pe bază de clor” pe străzile din Bistrița „e cam frecție la picior de lemn”, susține liderul PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc. Acesta le reproșează autorităților că fac dezinfecție stradală „cu stropitoarea”... 
Delicioasa mousse cu ciocolată, mascarpone și zmeură de la Cofetăria Cristina v-ar putea îndulci și vouă ziua…! aprilie 8, 2020 - Minitorturile preparate cu atâta pasiune și pricepere la Cofetăria Cristina, ca și profiterolul sau delicioasele mousse cu ciocolată, mascarpone și zmeură au toate șansele să vă îndulcească definitiv ziua…!
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân mâine fără apă aprilie 8, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân mâine fără apă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Despre ce străzi este vorba: 
OFICIAL: Spitalul din Năsăud, spital suport pentru pacienții cu COVID 19! aprilie 8, 2020 - Ministerul Sănătății a anunțat că Spitalul Orășenesc Năsăud devine spital suport pentru pacienții cu Covid 19. Informația a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.
VIDEO: Dumitru Bușcoiu, primarul din Zagra: „Deocamdată nu întâmpinăm greutăți” aprilie 8, 2020 - Dumitru Bușcoiu, primarul din Zagra, a recunoscut că oamenii i-au cerut mai întâi drumuri puse la punct. Din cauza crizei generate de coronavirus, la ultima ședință, consilierii săi au votat prin telefon.
Cât te costă o cafea de calmare după cearta cu iubita? 2.000 de lei! aprilie 8, 2020 - Una dintre cele mai scumpe cafele a fost băută zilele trecute de un bistrițean. Acest a plătit 2.000 de lei pentru cafeaua de calmare după cearta cu iubita. Ingredientul principal? Lipsa justificării deplasării!
Reteg: Încă un bărbat depistat cu COVID-19, după întâlnirile ilegale, a decedat! aprilie 8, 2020 - Un bărbat de 52 de ani din Reteag a decedat aseară, la spital. Acesta participase la întâlnirile religioase organizate ilegal. Bărbatul avea și alte afecțiuni. Azi va fi îngropat.