7.4 C
Bistrița
marți, martie 28, 2023

OPRIȚI gunoaiele s-o ia la vale! Barieră pe râul Bistrița – proiectul propus de un bistrițean pentru bunăstarea locuitorilor

Municipalitatea vrea să amenajeze un loc de promenadă pe malurile Bistriței. Un bistrițean a venit cu propunerea de a amplasa bariere pe râu, pentru ca priveliștea din timpul plimbării să fie… curată. Proiectul e propus pentru finanțarea din bugetul pe anul 2023.

Malurile Bistriței vor fi transformate într-un loc de promenadă, în viitorul apropiat. Pe acolo va trece și Linia Albastră, cele două fiind proiecte pe care municipalitatea se pregătește să le materializeze.

Până la realizarea lor însă, un bistrițean este de părere că cel mai important e ca apele Bistriței să fie curate. Astfel, și priveliștea la plimbările viitoare va fi mai… curată. Bistrițeanul propune amplasarea de bariere pe râul Bistrița pentru a aduna gunoaiele.

În acest sens a depus un proiect pentru a fi finanțat din bugetul local pe anul 2023. Din cele 22 de proiecte depuse de cetățeni, acesta a ajuns „în finală”, alături de alte șase proiecte.

Este vorba despre bugetarea participativă, program prin care municipalitatea dă posibilitatea bistrițenilor inspirați și implicați să își finanțeze propriile proiecte.

„BARIERA ANTI-DEȘEURI PE RÂUL BISTRIȚA

Cu toții știm cât de murdare sunt malurile râului Bistrița în interiorul municipiului deși pe parcursul ultimilor ani au fost multe acțiuni de ecologizare. Pentru a preveni poluarea râului Bistrița în continuare și pentru a avea o priveliște mai frumoasă atunci când facem o plimbare pe malul râului, propunerea mea este înființarea unei bariere anti-deșeuri care să preia deșeurile care vin din afara orașului și fac râul Bistrița să arate atât de murdar. Acest proiect ajută de asemenea dacă în zona râului în viitor va fi realizată o zonă de promenadă.

CE ADUCE NOU PROIECTUL ȘI DE CE ESTE BUN PENTRU COMUNITATE?

Proiectul aduce o îmbunătățire semnificativă atât vizuală, cât și pentru flora și fauna râului aflată în porțiunea de la intrarea în oraș. Poluarea s-ar reduce de asemenea semnificativ.

CUM DORESC SĂ MĂ IMPLIC ÎN PROIECT?

Sunt dispus să-mi sacrific din timpul meu liber pentru documentarea și obținerea ajutorului necesar din partea altor orașe din România și străinătate care au implementat deja acest tip de barieră.

BUGET ESTIMAT: 200.000 LEI

DURATA ESTIMATĂ A IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI (ÎN LUNI) – 12

BENEFICIARII PROIECTULUI

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt toți locuitorii municipiului Bistrița care fac plimbări și trec pe lângă malurile râului. De asemenea flora și fauna râului ar deveni mult mai puțin afectate de poluarea venită din amonte.” – este descrierea proiectului.

Proiectul poate fi votat până în 20 noiembrie 2022. Ordinea implementării celor 7 proiecte se va face în funcție de numărul de voturi.

Un sistem inteligent de colectare al deșeurilor plutitoare va fi amplasat la Beclean, pe Someș, printr-un proiect al Agenției de Protecție a Mediului.

Colectarea deșeurilor în Bistrița-Năsăud, la alt nivel: sistem plutitor de colectare, la Beclean

Primarul Ioan Turc anunța în cadrul unei conferințe de presă că numărul de proiecte depuse a crescut, față de anul trecut.

Bugetare participativă Bistrița: 37 proiecte depuse în doi ani, doar două devenite realitate

Totuși, anul trecut, a fost scăzut și interesul pentru votarea proiectelor:

Bugetarea participativă, un eșec? Cum a ajuns să fie luat în seamă de municipalitate un proiect cu doar 16 voturi

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Gunoaie, gunoaie, gunoaie
  Curg de pe dealuri șuvoaie,
  Ies din pârâu – după ploaie,
  Pe maluri sau prin zăvoaie,
  Pe coaste – prin hududoaie.
  În prunduri, peste pietroaie,
  Alți putini prepară războaie.

 2. Nu-i nici o noutate. Solutia cu baraje din flotoare sau cu grilaje menite să retină deseurile care plutesc pe apă a fost sugerată de ecologistii bistriteni incă din anul 2007. Bariera flotabilă nu rezolvă decat partial problema deseurilor ce plutesc pe apele curgătoare. Totusi acesta este un prim pas dintr-un program mai larg numit „Cu Apele Curate”. De altfel, prin anul 2018 a fost lansar proiectul de amenajare a falezei raului Bistrita, intitulat „Discover the River”.
  (Vezi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfl9XO1oXpRjIiTdoW0AhaEK6rVTL3uvV0BKwu0nbZhIujiog/viewform)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...