BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

Pentru ca lumea în care trăim să rămână moștenire copiilor și nepoților noștri, așa cum am primit-o de la părinții și bunicii noștri, pentru ca generațiile care vor veni să se bucure așa cum ne bucurăm noi de minunile și frumusețile pământului – respectăm și protejăm eficient mediul înconjurător.

La sfârșitul lunii martie, specialiștii de la Betak reușeau să monteze parapete de siguranță la pasarela din zona industrială a orașului. Despre acest subiect puteți reciti în Bistrițeanul.ro accesând linkul de mai jos: 

FOTO: Au început lucrările la „stâlpul morții”! Betak ajută la montarea parapetelor de siguranță

Acum cei de la Betak își demonstrează din nou grija față de mediul înconjurător din Bistrița. Ei ne propun o tehnologie revoluționară de epurare a apelor. 

Un pericol pentru mediu care nu poate fi neglijat…

Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecințe grave asupra populaţiei. Apele contaminate cu ioni metalici toxici reprezintă o problemă gravă de sănătate publică și de mediu.

În prezent, tratarea apei a devenit un subiect important la nivel mondial. Creșterea populației și industrializarea au ca efect principal contaminarea apei – nu doar cea freatică, ci și cea de suprafață. Se contaminează, astfel, și mediul înconjurător, în general. Prin urmare, este necesar să se purifice și recicleze atât apele industriale, cât și cele reziduale.

Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizează procese tehnologice adecvate naturii poluanților și caracteristicilor apelor reziduale, luand în considerare costurile implicate în procesele de epurare.

Metalele grele sunt deosebit de toxice pentru organismele vii, determinând inhibarea proceselor enzimatice celulare sau provocând alte dereglări fiziologice. Metalele grele au fost eliberate excesiv în mediul înconjurător. Iar datorită industrializării rapide, procesele de înlăturare a acestora a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.

O tehnologie revoluționară de epurare a apelor

Prin acțiunile pe care le promovează, având în vedere specificul activităților desfășurate, Betak se înscrie în rândul societăților pentru care protecția mediului este o prioritate.

În contextul menționat BETAK este parte – alături de Universitatea Politehnică București – ECOMET într-un proiect de cercetare coordonat de ICPE Bistrita. Proiectul are în centrul atenției o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.

Proiectul se intitulează „Sistem inovativ pentru epurarea apelor uzate industriale utilizând materiale magnetice nanostructurate”, având acronimul SIMAG.

Proiectul a făcut parte din programul de finanțare PNCD III – Programul 2 Subprogramul 2.1 – Proiect de transfer la operatorul economic (PTE 7/ 2016).

Pentru proiectul menționat, UEFISCDI a alocat circa 500 000 Euro.

Ideea proiectului are la bază rezultatele preliminare obținute de către UPB-ECOMET, în colaborare cu ICPE Bistrița, privind capacitatea materialelor oxidice nanostructurate cu proprietăți magnetice de a reține metale grele.

În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului, o tehnologie validată în laborator de către UPB-ECOMET și demonstrată în mediul industrial de ICPE Bistrița, a fost transferată și implementată la BETAK, împreună cu Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate realizat practic în cadrul proiectului, testat și validat în condiții reale de funcționare pe apa uzată rezultată din procesele de producție din Betak.

Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate destinat obținerii apei de recirculare din apa uzată care iese din procesul de galvanizare al firmei Betak este format din două trepte de tratare. Este vorba despre o treapta de pre-epurare și o treaptă de finisare a apei cu modul magnetic. Apa care rezultă din spălarea echipamentelor (filtre) este trecută într-un decantor lamelar, iar nămolul este concentrat cu ajutorul unei prese de nămol.

Treapta de pre-epurare este compusă din următoarele subtrepte sau echipamente:

1. Echipamentul de corecție a pH-ului-are rolul de neutralizare a acidității apei;

2. Echipamentul de tratare electrochimică are rolul de a oxida-reduce substanțele dizolvate în apă în scopul reținerii acestora în filtre;
3. Grup de reținere primară (filtrare) a poluanților din apă.

Treapta de finisare realizează dozarea și amestecarea apei decantate cu nanoparticule la suprafața cărora să adere metalele rămase în apă, după treapta de decantare și modulul magnetic de reţinere (recuperare) a magnetitei şi reutilizarea acesteia;

Între echipamentele menționate anterior sunt montate conducte de by-pass astfel încât fluxul apei poate fi modificat, în sensul de a utiliza un anumit echipament sau de a fi ocolit. Apa epurată este reutilizată în proces.

Procesul de tratare a apei uzate este complet automatizat și cuprinde tabloul de comandă și automatizare, senzori și achiziție date. Debitul nominal de epurare ape uzate a instalației prezentate este de 2,5 m3/oră.

În urma trecerii apei uzate prin aceste trepte, apa va avea calitatea necesară reutilizării acesteia în procesul de producţie din cadrul firmei BETAK.

Descrierea fluxului tehnologic

Apele reziduale provenite din procesul de producție (galvanizare) din BETAK sunt stocate într-un rezervor cu volum de 30 . În scopul reutilizării acestei ape în procesul de producție, s-a conceput un flux de procesare a apei care să asigure corecția pH-ului acesteia, oxidarea metalelor și substanțelor organice dizolvate, coagularea și flocularea acestora în vederea reținerii prin precipitare într-un decantor lamelar.

După decantare, substanțele rămase dizolvate în apă sunt reținute într-o nouă treaptă de tratare – prin adsorție pe suprafața unor particule cu proprietăți magnetice introduse în apă, care apoi sunt reținute în câmp magnetic. Particulele sunt reutilizate și periodic spălate.

Depunerile de nămol din decantorul lamelar bogate în oxizi metalici și săruri sunt stocate într-un rezervor de nămol din care sunt preluate de către pompa unui filtru presă sau filtru cu saci, pentru îngroșarea nămolului (extragerea substanței solide din nămol), masa solidă – turtele sau sacii se depozitează într-un container dedicat acestui scop sau pe o platforma betonată, iar apa rezultată este recirculată.

Fluxul de tratare a apei asigură corecția PH-lui și reținerea substanțelor dizolvate.

Apa din rezervorul cu volum de 30 – pentru ca să poată fi folosită în continuare pentru spălarea pieselor – trebuie să aibă un pH neutru (6,5…8). Concentrația substanțelor dizolvate (metale, oxizi, săruri, substanțe organice) nu trebuie să depășească valorile impuse apei industriale. Și asta pentru a nu rămâne urme pe suprafața pieselor spălate. Fluxul de tratare a apei trebuie să asigure corecția pH-ului și reținerea substanțelor dizolvate, aici fiind cuprinsă și procesarea nămolului decantat.

Stația de epurare ape uzate existentă la Betak este singura stație de epurare de acest fel de pe platforma industrială a orașului. Ea reprezintă o garanție a calității apelor deversate în rețeaua de canalizare a orașului nostru.

(P)

FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Sângeorz-Băi și Rebrișoara iulie 2, 2020 - Se sistează apa potabilă astăzi, 2 iulie 2020, pe câteva străzi din Sângeorz-Băi și Rebrișoara - anunță Aquabis.
Bistrițenii ar putea fi scutiți de anumite taxe și impozite! Consilierii, chemați în ședință extraordinară pentru a vota: iulie 2, 2020 - Viceprimarul Cristian Niculae a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local. Pe ordinea de zi, un proiect cu facilități fiscale pentru bistrițeni. E vorba de reducerea sau scutirea de la plata unor taxe sau impozite.
Vitalia se pregătește să transforme gunoiul în combustibil destinat fabricilor de ciment iulie 1, 2020 - Octavian Morariu, președintele firmei Vitalia, care administrează centrul de la Tărpiu, a făcut cunoscut faptul că SRL-ul a investit într-un proces industrial de transformare al deșeurilor în combustibil, destinat fabricilor de ciment, printre altele. Investiția ar fi aproape finalizată.
VIDEO: O veste foarte bună, pentru drumul Rodna – Valea Vinului iulie 1, 2020 - O veste foarte bună, pentru drumul Rodna – Valea Vinului. În 6 iulie, firma Frasinul va începe lucrările de reabilitare a drumului, a anunțat primarul Valentin Grapini din Rodna:
Un bistrițean căutat de poliție în Franța a vrut să se refugieze acasă. Unde a fost prins: iulie 1, 2020 - Un bistrițean de 28 de ani a vrut să se ascundă acasă de autoritățile din Franța, care-l căutau pentru infracțiuni contra proprietății. Planurile nu i-au ieșit însă, fiind prins de polițiștii români.
FOTO/VIDEO : Un adolescent, la un pas de înec la ștrandul Codrișor iulie 1, 2020 - Un adolescent se află în stare gravă, după ce a fost la un pas de înec la ștrandul municipal de la Codrișor. Acesta a fost scos inconștient, de către salvamarul ștrandului, de pe fundul bazinului.
VIDEO: Cum stăm cu defrișările, în Lunca Ilvei? Primarul Flaviu Lupșan avertizează că „se respectă întru totul litera legii” iulie 1, 2020 - Nici primarul, nici preotul nu fac legea pădurii într-o localitate. Cu atât mai puțin Consiliul Local. Este nedrept și incorect să susții că toate calamitățile naturale se întâmplă din cauza defrișărilor masive – avertizează primarul Flaviu Lupșan. „La Lunca Ilvei se respectă întru totul litera legii.”
Ai vrut să-ți trimiți copilul la grădiniță pe timp de vară? AFLĂ când se deschid și care sunt regulile iulie 1, 2020 - Părinții care au dorit să-și trimită copiii la grădiniță, pe timp de vară, au depus cereri. Administrația locală a analizat cererile și au decis. Se deschid TREI grădinițe. AFLĂ când și care sunt regulile.
BN: 12 cazuri noi în 24 de ore, printre care un medic și doi asistenți! Plus un deces iulie 1, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 12 cazuri noi de COVID 19, în ultimele 24 de ore. Numărul total al infectărilor, de la începutul pandemiei, ajunge la nivelul județului la 535. La nivel național, de la ultima raportare s-au înregistrat 326 cazuri noi.
FOTO 6,4 milioane de lei pentru cea de-a doua celulă de depozitare a deșeurilor de la Tărpiu. Când va fi gata: iulie 1, 2020 - Cu o întârziere considerabilă măsurată în ani, astăzi a început construcția celei de-a doua celule la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu. Prima celulă trebuia închisă încă de anul trecut, însă s-a cerut o derogare pentru a mai putea funcționa.
FOTO: În doar o lună, e gata terenul pentru sala de sport semi-îngropată de la GN 1! Și lucrările la clădire sunt avansate! iulie 1, 2020 - Bistrița va avea o sală de sport semi-îngropată, cu teren de sport deasupra. Aceasta este amplasată la Școala Gimnazială nr 1. Lucrările de reabilitare și modernizare a școlii au început acum o lună. Și deja sunt extrem de avansate!
FOTO: Emblema de merit pentru un pompier din Sîngeorz Băi iulie 1, 2020 - O intervenție dificilă, flăcări U-RI-A-ȘE, vieți de salvat, bunuri de păzit. Așa se prezenta situația la incendiul devastator din Șanț, de la finele anului 2019. Pentru modul în care a gestionat intervenția la acest incident, un pompier din Sîngeorz Băi a primit emblema de merit.
Aquabis: Străzi din Bistrița, Beclean și Josenii Bârgăului, fără apă potabilă iulie 1, 2020 - Două străzi din Bistrița, Beclean și Josenii Bârgăului vor rămâne fără apă potabilă, astăzi, 1 iulie 2020 - anunță Aquabis.
Un liceu de pe Valea Bârgăului, din nou în TOP: Care sunt liceele cu cele mai mari note la Bacalaureat iulie 1, 2020 - Un liceu de pe Valea Bârgăului a reușit să facă din nou o figură frumoasă la Bacalaureat. Din cei 87 de absolvenți 78 și-au luat examenul, cea mai mare medie aici fiind 9,93. În Bistrița-Năsăud s-au obținut 217 note de 10 la probele examenului național:
Aquabis: Se reiau sistările, în cazul clienților cu facturi neplătite iulie 1, 2020 - S.C. AQUABIS S.A face cunoscut clienților săi că începând de astăzi, 01 iulie 2020, intenționează să reia activitatea în unele sectoare care nu au funcționat în timpul stării de urgență și a stării de alertă.
FOTO/VIDEO: Accident cu cascadorii, pe Calea Moldovei iunie 30, 2020 - Un spectaculos accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Moldovei. Două autoturisme s-au ciocnit, iar unul a ajuns cu roțile în sus.
„Am văzut înmormântarea mamei prin telefon” – Drama bistrițenilor blocați în Spania de Covid iunie 30, 2020 - Vasile Pop este unul dintre „căpșunarii” bistrițeni blocați alături de soție în Spania odată cu restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus. După ce cu o lună înainte de restricții fratele i-a murit pe o autostradă din Austria, în aprilie i s-a prăpădit în Sărățel și mama. Blocat în Spania, bărbatul a urmărit înmormântarea mamei sale printr-un apel video...
Modalitatea inedită prin care vrea să îi răsplătească o cosmeticiană pe absolvenții de liceu și generală pentru notele bune iunie 30, 2020 - O cosmeticiană din Beclean le-a pregătit o surpriză absolvenților de liceu și generală care au obținut note bune la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Preț de o zi, aceasta își oferă gratuit serviciile. Despre ce este vorba:
O sîngeorzancă a pus mâna pe al doilea Gopo din carieră pentru machiaj și coafură iunie 30, 2020 - Sîngeorzanca Nastasia Mateiu a luat cel de-al doilea premiu Gopo din carieră pentru machiaj și coafură. Acesta este cel mai important eveniment dedicat cinematografiei românești, care a și fost amânat cu trei luni din cauza restricțiilor determinate de pandemia de Coronavirus.
Alexandru Stânean rămâne încă patru ani la cârma Teraplast! iunie 30, 2020 - Firma Teraplast s-a dezvoltat enorm de mult în ultimii ani. Consiliul Administrativ a decis că Alexandru Stânean e cel mai îndreptățit să conducă grupul de firme. Așa că i-au prelungit mandatul cu încă patru ani.
VIDEO: Despăgubiri, pentru familiile afectate de inundații în Rodna. Un tir de alimente, de la Supercom iunie 30, 2020 - Valoarea pagubelor produse de inundațiile săptămânii trecute, la Rodna, este însemnată - a admis primarul Valentin Grapini. Supercom va trimite la Rodna un tir de alimente. Oamenii afectați de inundații vor primi și despăgubiri: