BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

Pentru ca lumea în care trăim să rămână moștenire copiilor și nepoților noștri, așa cum am primit-o de la părinții și bunicii noștri, pentru ca generațiile care vor veni să se bucure așa cum ne bucurăm noi de minunile și frumusețile pământului – respectăm și protejăm eficient mediul înconjurător.

La sfârșitul lunii martie, specialiștii de la Betak reușeau să monteze parapete de siguranță la pasarela din zona industrială a orașului. Despre acest subiect puteți reciti în Bistrițeanul.ro accesând linkul de mai jos: 

FOTO: Au început lucrările la „stâlpul morții”! Betak ajută la montarea parapetelor de siguranță

Acum cei de la Betak își demonstrează din nou grija față de mediul înconjurător din Bistrița. Ei ne propun o tehnologie revoluționară de epurare a apelor. 

Un pericol pentru mediu care nu poate fi neglijat…

Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecințe grave asupra populaţiei. Apele contaminate cu ioni metalici toxici reprezintă o problemă gravă de sănătate publică și de mediu.

În prezent, tratarea apei a devenit un subiect important la nivel mondial. Creșterea populației și industrializarea au ca efect principal contaminarea apei – nu doar cea freatică, ci și cea de suprafață. Se contaminează, astfel, și mediul înconjurător, în general. Prin urmare, este necesar să se purifice și recicleze atât apele industriale, cât și cele reziduale.

Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizează procese tehnologice adecvate naturii poluanților și caracteristicilor apelor reziduale, luand în considerare costurile implicate în procesele de epurare.

Metalele grele sunt deosebit de toxice pentru organismele vii, determinând inhibarea proceselor enzimatice celulare sau provocând alte dereglări fiziologice. Metalele grele au fost eliberate excesiv în mediul înconjurător. Iar datorită industrializării rapide, procesele de înlăturare a acestora a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.

O tehnologie revoluționară de epurare a apelor

Prin acțiunile pe care le promovează, având în vedere specificul activităților desfășurate, Betak se înscrie în rândul societăților pentru care protecția mediului este o prioritate.

În contextul menționat BETAK este parte – alături de Universitatea Politehnică București – ECOMET într-un proiect de cercetare coordonat de ICPE Bistrita. Proiectul are în centrul atenției o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.

Proiectul se intitulează „Sistem inovativ pentru epurarea apelor uzate industriale utilizând materiale magnetice nanostructurate”, având acronimul SIMAG.

Proiectul a făcut parte din programul de finanțare PNCD III – Programul 2 Subprogramul 2.1 – Proiect de transfer la operatorul economic (PTE 7/ 2016).

Pentru proiectul menționat, UEFISCDI a alocat circa 500 000 Euro.

Ideea proiectului are la bază rezultatele preliminare obținute de către UPB-ECOMET, în colaborare cu ICPE Bistrița, privind capacitatea materialelor oxidice nanostructurate cu proprietăți magnetice de a reține metale grele.

În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului, o tehnologie validată în laborator de către UPB-ECOMET și demonstrată în mediul industrial de ICPE Bistrița, a fost transferată și implementată la BETAK, împreună cu Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate realizat practic în cadrul proiectului, testat și validat în condiții reale de funcționare pe apa uzată rezultată din procesele de producție din Betak.

Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate destinat obținerii apei de recirculare din apa uzată care iese din procesul de galvanizare al firmei Betak este format din două trepte de tratare. Este vorba despre o treapta de pre-epurare și o treaptă de finisare a apei cu modul magnetic. Apa care rezultă din spălarea echipamentelor (filtre) este trecută într-un decantor lamelar, iar nămolul este concentrat cu ajutorul unei prese de nămol.

Treapta de pre-epurare este compusă din următoarele subtrepte sau echipamente:

1. Echipamentul de corecție a pH-ului-are rolul de neutralizare a acidității apei;

2. Echipamentul de tratare electrochimică are rolul de a oxida-reduce substanțele dizolvate în apă în scopul reținerii acestora în filtre;
3. Grup de reținere primară (filtrare) a poluanților din apă.

Treapta de finisare realizează dozarea și amestecarea apei decantate cu nanoparticule la suprafața cărora să adere metalele rămase în apă, după treapta de decantare și modulul magnetic de reţinere (recuperare) a magnetitei şi reutilizarea acesteia;

Între echipamentele menționate anterior sunt montate conducte de by-pass astfel încât fluxul apei poate fi modificat, în sensul de a utiliza un anumit echipament sau de a fi ocolit. Apa epurată este reutilizată în proces.

Procesul de tratare a apei uzate este complet automatizat și cuprinde tabloul de comandă și automatizare, senzori și achiziție date. Debitul nominal de epurare ape uzate a instalației prezentate este de 2,5 m3/oră.

În urma trecerii apei uzate prin aceste trepte, apa va avea calitatea necesară reutilizării acesteia în procesul de producţie din cadrul firmei BETAK.

Descrierea fluxului tehnologic

Apele reziduale provenite din procesul de producție (galvanizare) din BETAK sunt stocate într-un rezervor cu volum de 30 . În scopul reutilizării acestei ape în procesul de producție, s-a conceput un flux de procesare a apei care să asigure corecția pH-ului acesteia, oxidarea metalelor și substanțelor organice dizolvate, coagularea și flocularea acestora în vederea reținerii prin precipitare într-un decantor lamelar.

După decantare, substanțele rămase dizolvate în apă sunt reținute într-o nouă treaptă de tratare – prin adsorție pe suprafața unor particule cu proprietăți magnetice introduse în apă, care apoi sunt reținute în câmp magnetic. Particulele sunt reutilizate și periodic spălate.

Depunerile de nămol din decantorul lamelar bogate în oxizi metalici și săruri sunt stocate într-un rezervor de nămol din care sunt preluate de către pompa unui filtru presă sau filtru cu saci, pentru îngroșarea nămolului (extragerea substanței solide din nămol), masa solidă – turtele sau sacii se depozitează într-un container dedicat acestui scop sau pe o platforma betonată, iar apa rezultată este recirculată.

Fluxul de tratare a apei asigură corecția PH-lui și reținerea substanțelor dizolvate.

Apa din rezervorul cu volum de 30 – pentru ca să poată fi folosită în continuare pentru spălarea pieselor – trebuie să aibă un pH neutru (6,5…8). Concentrația substanțelor dizolvate (metale, oxizi, săruri, substanțe organice) nu trebuie să depășească valorile impuse apei industriale. Și asta pentru a nu rămâne urme pe suprafața pieselor spălate. Fluxul de tratare a apei trebuie să asigure corecția pH-ului și reținerea substanțelor dizolvate, aici fiind cuprinsă și procesarea nămolului decantat.

Stația de epurare ape uzate existentă la Betak este singura stație de epurare de acest fel de pe platforma industrială a orașului. Ea reprezintă o garanție a calității apelor deversate în rețeaua de canalizare a orașului nostru.

(P)

Prefectul Dolha: Domnul Arafat și-a dat ok-ul! Ieșim din carantină decembrie 2, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a fost azi tot în ședințe, prezentând documentația necesară ieșirii din carantină a municipiului. Autoritățile centrale și-au dat acordul. CE înseamnă ieșirea din carantină a Bistriței:
FRUMOS: Șeful postului de poliție Parva a cadorisit 16 copii nevoiași cu tablete decembrie 2, 2020 - Un gest impresionant al unui om al legii a adus bucurie pe fața a 16 copii. Șeful postului de poliție Parva a văzut o fetiță care mergea la vecini pentru a participa la orele online. Și-a provocat câțiva prieteni să pună mână de la mână și au cumpărat nu una, ci 16 tablete. Au fost împărțite copiilor din mai multe localități.
VIDEO: Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România decembrie 2, 2020 - Pe 6 decembrie votează cel mai bun program pentru România. Programul de guvernare PSD prevede măsuri bune și concrete pentru toate sectoarele importante ale României.
Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală decembrie 2, 2020 - Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.
Ionuț Simionca a muncit în Parlament mai mult decât Robert Sigiartău și Daniel Suciu la un loc decembrie 2, 2020 - Deputatul PMP, Ionuț Simionca, este, de departe, cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud. Activitatea sa parlamentară însumează, la mai multe capitole, mai multe acțiuni decât ale lui Robert Sighiartău (PNL) și Daniel Suciu (PSD) la un loc.
Șeful Statului anunță redeschiderea piețelor! CÂND s-ar putea întâmpla acest lucru: decembrie 2, 2020 - În cadrul unei conferințe prilejuită de deschiderea variantei ocolitoare Bacău, președintele Klaus Iohannis a făcut referire și la măsurile impuse de pandemie. Acesta a explicat că ia în considerare redeschiderea piețelor. ”În ultimele săptămâni numărul de persoane noi infectate a scăzut, semnificativ” a declarat acesta. CÂND se vor redeschide piețele:
COVID-19: 45 de cazuri pozitive și 3 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 2, 2020 - Avem 5.887 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 45 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 3 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.916 de cazuri noi de infecție.
FOTO – Imagini ce te lasă fără grai: Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint decembrie 2, 2020 - Cel mai frumos cadou de final de toamnă și început de iarnă a fost un „album foto” cu imagini ce-ți taie respirația. Locul de unde izvorăște râul cu aur și argint a fost acoperit de-o țesătură argintie. Imagini spectaculoase din Munții Rodnei:
Programul de Guvernare PNL: Peste 560.000 noi locuri de muncă; salariul mediu net va ajunge la 1.000 de euro pe lună decembrie 2, 2020 - Toate economiile europene sunt afectate de criza generată de pandemia de COVID-19. Guvernul PNL speră într-o revenire rapidă a economiei, iar măsurile de sprijin oferite pieţei muncii încep să se resimtă. De asemenea, Guvernul Orban vine cu un nou plan de măsuri pentru perioada 2020-2024 care va minimiza efectele negative ale crizei asupra bunăstării tuturor românilor.
Te îmbraci bine de la MARECOM și-l ajuți pe Moș Crăciun să ajungă și la copiii săraci! decembrie 2, 2020 - E luna decembrie, luna cadourilor, luna în care ne gândim mai mult la cei din jurul nostru. Îmbracă-te de iarnă cu haine de la Marecom și devi automat ajutorul lui Moș Crăciun. O parte din banii care îi plătești vor fi folosiți pentru a cumpăra tablete copiilor nevoiași. Unde mai pui că bunătatea ta e răsplătită și cu un voucher pe care îl vei putea folosi la cumpărăturile de anul viitor.
FOTO/VIDEO: O bunică a murit după ce a rămas blocată în casa cuprinsă de flăcări decembrie 2, 2020 - Intervenție dificilă în Dealu Ștefăniței! O casă izolată, la care nu pot ajunge autospecialele pompierilor, a fost cuprinsă de flăcări. Mai mult, o persoană ar fi prinsă în casa unde a izbucnit incendiul.
BECLEAN: Lift panoramic în exterior, la Spitalul Orășenesc decembrie 2, 2020 - Spitalul Orășenesc din Beclean va avea un lift panoramic în exterior, în curând, au anunțat autoritățile locale. În instituția medicală din localitate se implementează un proiect de 2,2 milioane de euro.
Producătorul unor celebre filme, nominalizat la Oscar, participă la un eveniment special din Bistrița! decembrie 2, 2020 - Producătorul celebrelor filme „Maleficent”, „Lion King”, „Frumoasa și Bestia”, „Cocoșatul de la Notre Dame” – nominalizat pentru două premii Oscar – participă alături de alți invitați de seamă, la un eveniment special în Bistrița!
Aquabis: Stradă din Năsăud, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore decembrie 2, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 2 decembrie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Posibilă crimă la Runcu Salvei! O femeie a fost găsită fără suflare decembrie 2, 2020 - O femeie de 40 de ani din Runcu Salvei a fost găsită aseară, fără suflare, în Runcu Salvei. Se pare că aceasta prezintă lovituri pe corp, însă la această oră nu se știe dacă acestea au fost provocate de o altă persoană sau prin autoaccidentare.
PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis decembrie 2, 2020 - PSD BN: Ca suta lui Ceaușescu! Așa sunt promisiunile goale vânturate de Iohannis, în disperarea de a ține la putere, încă 4 ani, un guvern incompetent și corupt. 
FOTO/VIDEO: Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului după ce casa le-a fost cuprinsă de flăcări decembrie 1, 2020 - Pompierii au fost solicitați în această după-masă să stingă flăcările ce au cuprins o casă de locuit din Florești. Trei copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului în prag de iarnă. De vină...un coș de fum.
FOTO: Ce ți-e Franța, ce ți-e România? Un primar a „încurcat” culorile tocmai de Ziua Națională decembrie 1, 2020 - La Șanț, noua administrație a cam uitat care-s culorile drapelului și de Ziua Națională au defilat cu o coroană în culorile...Franței. Mândru nevoie mare, noul primar Forogău a „defilat” și-n spațiul virtual cu coroana, care-ar face mândru orice...parizian.
VIDEO – Robert Sighiartău (PNL): „Avem rețeta necesară! Dezvoltarea înseamnă investiții, nu consum” decembrie 1, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, deputatul PNL BN Robert Sighiartău a vorbit despre investițiile în dezvoltarea economică a României și a județului Bistrița-Năsăud. Mesaj al deputatului liberal de 1 Decembrie:
VIDEO: Ce poate să facă pentru Rodna Ovidiu Florean, candidatul PNL BN la un loc în Senat decembrie 1, 2020 - Originar din Rodna, ing. Ovidiu Florean – candidatul PNL BN la un loc în Senatul României – a vorbit într-o emisiune Bistrițeanul Live despre proiectele cu care vrea să-și ajute comunitatea din care a plecat. „Toți primarii din Bistrița-Năsăud vor avea o ușă deschisă la mine, indiferent de culoarea politică...”
Ionuț Simionca (PMP): Îmi doresc ca, la 1 decembrie 2024, în Bistrița-Năsăud să circulăm pe Autostrada Nordului decembrie 1, 2020 - Într-un mesaj de 1 Decembrie, deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, le urează bistrițenilor ca, peste 4 ani, să circule pe de Ziua Națională pe Autostrada Nordului.
Prefectul Stelian Dolha: Bistrița va ieși joi din carantină! decembrie 1, 2020 - Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște, a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a anunțat că, joi dimineață, la ora 5.00, municipiul Bistrița va ieși din carantină.
FRUMOS: Ceai și cafea pentru oamenii legii, în miez de noapte decembrie 1, 2020 - Polițiștii și jandarmii stau zi și noapte în stradă, verificând respectarea măsurilor impuse de carantinarea municipiului. Azi-noapte, câțiva taximetriști și voluntari au împărțit cafea și ceai fierbinte oamenilor legii aflați la datorie.
COVID-19: 56 de cazuri pozitive și 5 decese în Bistrița-Năsăud, în ultimele 24 de ore! decembrie 1, 2020 - Avem 5.842 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 56 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată au fost înregistrate 5 decese în contextul pandemiei. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 4.272 de cazuri noi de infecție.
Dosar penal pentru șoferița ce a lovit un copilaș în Subcetate și apoi a plecat decembrie 1, 2020 - Un copilaș era lovit ieri, de o mașină, în timp ce traversa în fugă strada. Șoferița nu a anunțat accidentul, polițiștii făcând cercetări din oficiu în urma articolului din presă. Bistrițeanca a fost identificată și s-a ales cu dosar penal.
Silviu Rus (PER BN): Adevăratul jaf din pădurile noastre decembrie 1, 2020 - Silviu Rus (PER BN): Conform INSSE, in anul 2019 s-au recoltat LEGAL din pădurile României 18,9 milioane de metri cubi de lemn. „Noi credem că, dacă am elimina cererea de export și scoaterea din țară a materiei lemnoase pentru piața din interiorul UE, s-ar reduce până spre ZERO tăierile ilegale...”
Găsiți de jandarmi la Colibița! CE motiv bifaseră bistrițenii pe declarație ca să poată ieși din municipiu decembrie 1, 2020 - Bistrițenii au imaginația bogată! Și, dacă ieri a fost zi liberă, au vrut să facă o escapadă în natură. Au fost găsiți de jandarmi la Colibița. CE bifaseră pe declarația pe propria răspundere, pentru a putea ieși din oraș:
Consiliul Județean a pus la bătaie două milioane de lei pentru a cumpăra Hotelul Krone decembrie 1, 2020 - Consiliul Județean intenționează să participe la licitația organizată pentru vânzarea hotelului Krone, situat la doi pași de Casa de Asigurări de Sănătate. Instituția a pus la bătaie două milioane de lei, prețul de pornire a licitației.
VIDEO: Cum va arăta Rodna, ca viitoare stațiune turistică de interes național decembrie 1, 2020 - Într-un viitor nu prea îndepărtat, Rodna ar trebui să atragă aproximativ 5.000 de turiști pe zi, atât în perioada de vară, cât și în perioada de iarnă… Totul se bazează pe studii foarte bine fondate și cercetări făcute de specialiști invitați din Austria - a precizat primarul Valentin Grapini.
Începând de astăzi puteți plăti biletele la Transmixt cu mobilul și vă puteți planifica călătoriile cu o aplicație decembrie 1, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt pune la dispoziția călătorilor, începând de astăzi, o aplicație pentru mobil, care le permite călătorilor să-și planifice călătoriile și chiar să își plătească biletul cu ajutorul telefonului mobil.