BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

Pentru ca lumea în care trăim să rămână moștenire copiilor și nepoților noștri, așa cum am primit-o de la părinții și bunicii noștri, pentru ca generațiile care vor veni să se bucure așa cum ne bucurăm noi de minunile și frumusețile pământului – respectăm și protejăm eficient mediul înconjurător.

La sfârșitul lunii martie, specialiștii de la Betak reușeau să monteze parapete de siguranță la pasarela din zona industrială a orașului. Despre acest subiect puteți reciti în Bistrițeanul.ro accesând linkul de mai jos: 

FOTO: Au început lucrările la „stâlpul morții”! Betak ajută la montarea parapetelor de siguranță

Acum cei de la Betak își demonstrează din nou grija față de mediul înconjurător din Bistrița. Ei ne propun o tehnologie revoluționară de epurare a apelor. 

Un pericol pentru mediu care nu poate fi neglijat…

Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecințe grave asupra populaţiei. Apele contaminate cu ioni metalici toxici reprezintă o problemă gravă de sănătate publică și de mediu.

În prezent, tratarea apei a devenit un subiect important la nivel mondial. Creșterea populației și industrializarea au ca efect principal contaminarea apei – nu doar cea freatică, ci și cea de suprafață. Se contaminează, astfel, și mediul înconjurător, în general. Prin urmare, este necesar să se purifice și recicleze atât apele industriale, cât și cele reziduale.

Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizează procese tehnologice adecvate naturii poluanților și caracteristicilor apelor reziduale, luand în considerare costurile implicate în procesele de epurare.

Metalele grele sunt deosebit de toxice pentru organismele vii, determinând inhibarea proceselor enzimatice celulare sau provocând alte dereglări fiziologice. Metalele grele au fost eliberate excesiv în mediul înconjurător. Iar datorită industrializării rapide, procesele de înlăturare a acestora a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.

O tehnologie revoluționară de epurare a apelor

Prin acțiunile pe care le promovează, având în vedere specificul activităților desfășurate, Betak se înscrie în rândul societăților pentru care protecția mediului este o prioritate.

În contextul menționat BETAK este parte – alături de Universitatea Politehnică București – ECOMET într-un proiect de cercetare coordonat de ICPE Bistrita. Proiectul are în centrul atenției o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.

Proiectul se intitulează „Sistem inovativ pentru epurarea apelor uzate industriale utilizând materiale magnetice nanostructurate”, având acronimul SIMAG.

Proiectul a făcut parte din programul de finanțare PNCD III – Programul 2 Subprogramul 2.1 – Proiect de transfer la operatorul economic (PTE 7/ 2016).

Pentru proiectul menționat, UEFISCDI a alocat circa 500 000 Euro.

Ideea proiectului are la bază rezultatele preliminare obținute de către UPB-ECOMET, în colaborare cu ICPE Bistrița, privind capacitatea materialelor oxidice nanostructurate cu proprietăți magnetice de a reține metale grele.

În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului, o tehnologie validată în laborator de către UPB-ECOMET și demonstrată în mediul industrial de ICPE Bistrița, a fost transferată și implementată la BETAK, împreună cu Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate realizat practic în cadrul proiectului, testat și validat în condiții reale de funcționare pe apa uzată rezultată din procesele de producție din Betak.

Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate destinat obținerii apei de recirculare din apa uzată care iese din procesul de galvanizare al firmei Betak este format din două trepte de tratare. Este vorba despre o treapta de pre-epurare și o treaptă de finisare a apei cu modul magnetic. Apa care rezultă din spălarea echipamentelor (filtre) este trecută într-un decantor lamelar, iar nămolul este concentrat cu ajutorul unei prese de nămol.

Treapta de pre-epurare este compusă din următoarele subtrepte sau echipamente:

1. Echipamentul de corecție a pH-ului-are rolul de neutralizare a acidității apei;

2. Echipamentul de tratare electrochimică are rolul de a oxida-reduce substanțele dizolvate în apă în scopul reținerii acestora în filtre;
3. Grup de reținere primară (filtrare) a poluanților din apă.

Treapta de finisare realizează dozarea și amestecarea apei decantate cu nanoparticule la suprafața cărora să adere metalele rămase în apă, după treapta de decantare și modulul magnetic de reţinere (recuperare) a magnetitei şi reutilizarea acesteia;

Între echipamentele menționate anterior sunt montate conducte de by-pass astfel încât fluxul apei poate fi modificat, în sensul de a utiliza un anumit echipament sau de a fi ocolit. Apa epurată este reutilizată în proces.

Procesul de tratare a apei uzate este complet automatizat și cuprinde tabloul de comandă și automatizare, senzori și achiziție date. Debitul nominal de epurare ape uzate a instalației prezentate este de 2,5 m3/oră.

În urma trecerii apei uzate prin aceste trepte, apa va avea calitatea necesară reutilizării acesteia în procesul de producţie din cadrul firmei BETAK.

Descrierea fluxului tehnologic

Apele reziduale provenite din procesul de producție (galvanizare) din BETAK sunt stocate într-un rezervor cu volum de 30 . În scopul reutilizării acestei ape în procesul de producție, s-a conceput un flux de procesare a apei care să asigure corecția pH-ului acesteia, oxidarea metalelor și substanțelor organice dizolvate, coagularea și flocularea acestora în vederea reținerii prin precipitare într-un decantor lamelar.

După decantare, substanțele rămase dizolvate în apă sunt reținute într-o nouă treaptă de tratare – prin adsorție pe suprafața unor particule cu proprietăți magnetice introduse în apă, care apoi sunt reținute în câmp magnetic. Particulele sunt reutilizate și periodic spălate.

Depunerile de nămol din decantorul lamelar bogate în oxizi metalici și săruri sunt stocate într-un rezervor de nămol din care sunt preluate de către pompa unui filtru presă sau filtru cu saci, pentru îngroșarea nămolului (extragerea substanței solide din nămol), masa solidă – turtele sau sacii se depozitează într-un container dedicat acestui scop sau pe o platforma betonată, iar apa rezultată este recirculată.

Fluxul de tratare a apei asigură corecția PH-lui și reținerea substanțelor dizolvate.

Apa din rezervorul cu volum de 30 – pentru ca să poată fi folosită în continuare pentru spălarea pieselor – trebuie să aibă un pH neutru (6,5…8). Concentrația substanțelor dizolvate (metale, oxizi, săruri, substanțe organice) nu trebuie să depășească valorile impuse apei industriale. Și asta pentru a nu rămâne urme pe suprafața pieselor spălate. Fluxul de tratare a apei trebuie să asigure corecția pH-ului și reținerea substanțelor dizolvate, aici fiind cuprinsă și procesarea nămolului decantat.

Stația de epurare ape uzate existentă la Betak este singura stație de epurare de acest fel de pe platforma industrială a orașului. Ea reprezintă o garanție a calității apelor deversate în rețeaua de canalizare a orașului nostru.

(P)

VIDEO: Investiții de milioane de euro, la Tiha Bârgăului. Administrația locală, premiată de AFIR august 12, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live – primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului a vorbit despre investiții și șantiere aflate în derulare, în localitate. „În Tiha Bârgăului s-a asfaltat luna trecută Ulița de la Vale. Se mai lucrează la apă și canalizare pe străzile laterale ale DN17. Aici...
Industria vinului, zdruncinată de Covid. Proprietar de cramă: „Aveam contracte semnate, dar totul a căzut acum…” august 12, 2020 - Pandemia de Coronavirus a zdruncinat puternic nu doar sectorul turismului și al serviciilor, ci și industria vinului. Familia Muntean, care deține crama „Valea Ascunsă” din Teaca, spune că deși mare parte din vin era deja contractat înainte de pandemie, acum toate acordurile au căzut.
Peste două milioane de euro merg pe echipamente de protecție și medicamente august 12, 2020 - Până la 1 iunie, autoritățile județene au cheltuit peste două milioane de euro pe echipamente de protecție, medicamente și sporuri pentru cei din linia 1. Din cele 11 milioane de lei cheltuite, autoritățile au achitat efectiv doar aproape trei milioane de lei.
Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.
Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.
Liberalii nu-l susțin pe Ogâgău, însă pe primarul orașului-stațiune nu îl deranjează august 11, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că PNL nu îl susține pe Traian Ogâgău la Primăria Sângeorz-Băi. Declarația lui Turc a fost făcută la semnarea alianței PNL – USR – PLUS la nivelul județului. Ogâgău nu se arată deranjat de afirmațiile lui Turc, dar spune că ar fi răspuns cu totul altfel.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi medici și un polițist. 35 de persoane vindecate și un deces august 11, 2020 - Avem 978 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 35 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de infecție.
DOLIU: Petre Rus, patronul Metropolis, s-a stins din viață august 11, 2020 - Petre Rus, unul dintre patronii Metropolis, s-a stins din viață, în urma unor grave afecțiuni. Sincere condoleanțe familiei...
„Donezi și pedalezi” – o campanie inedită pentru promovarea donării de sânge august 11, 2020 - Numărul donatorilor de sânge din Bistrița-Năsăud este destul de scăzut, iar cererea pentru sânge e din ce în ce mai mare. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița a găsit o metodă inedită prin care să îi determine pe bistrițeni să doneze sânge. VEZI despre ce e vorba:
Gavril Mureșan, directorul Electroplast: „Criza de acum nu este financiară. Este de o cu totul altă natură” august 11, 2020 - „Avem și acum în derulare proiecte mari, de anvergură care ne-au ajutat pe timp de criză”, a mărturisit Gavril Mureșan, directorul Electroplast. Acesta a recunoscut că în urmă cu 12 ani, compania a trecut prin momente extrem de dificile. Cum a reușit să supraviețuiască:
Rostul de dimineață. Imagini spectaculoase. Cum se vede Bistrița din avion august 11, 2020 - Ies la lumină câteva imagini spectaculoase cu Bistrița, privită de sus, din avion… cu clădiri micșorate și cochete, trafic invizibil, acoperișuri roșii, blocuri albe ca niște cutii de jucării – și nicio ființă omenească în stare să ruineze peisajul…!
Spania NU mai face parte din lista cu „zone galbene” august 11, 2020 - Autoritățile au publicat luni dimineața lista actualizată a țărilor din zona galbenă pentru care se impune măsura carantinei pentru 14 zile. Printre țările regăsite în această listă s-a numărat și Spania. Totuși, autoritățile s-au răzgândit și au exclus Regatul Spaniei din această listă, iar cei care se întorc în România din această țară nu trebuie să mai stea în carantină.
Aquabis: Locuitorii din Târlișua rămân azi fără apă potabilă. Probleme, în alte cinci localități august 11, 2020 - Locuitorii din Târlișua rămân astăzi, 11 august 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme, în alte cinci localități:
Ionuț Simionca dezgroapă securea războiului și acuză înțelegeri secrete între PSD și PNL pentru alegerile locale august 10, 2020 - Pe modelul lui Traian Băsescu, deputatul Ionuț Simionca, candidatul PMP la Primăria Bistrița, declanșează un război total pe scena politică bistrițeană. El a adus acuze grave la adresa PSD și PNL. Nici mai mult, nici mai puțin, Simionca susține că la această oră ar exista înțelegeri secrete între cele două formațiuni politice.
Ne protejează sau nu măștile confecționate în casă? VEZI ce spun cercetătorii: august 10, 2020 - Pandemia de coronavirus i-a prins pe români dând buzna în magazine și farmacii pentru a-și cumpăra măști de protecție și soluții dezinfectante, însă stocurile s-au terminat rapid. În lipsă de alternative, oamenii au fost creativi și și-au confecționat singuri tot felul de măști de protecție. Chiar dacă ni s-a spus că măștile de bumbac nu ne protejează, un studiu recent demonstrează contrariul.
Un năsăudean și-a amenințat sora cu toporul. L-au „calmat” polițiștii august 10, 2020 - Duminică plină de „adrenalină” pentru o familie din orașul Năsăud. O femeie de 39 de ani a fost amenințată cu toporul chiar de către fratele său. Mai mult, acesta a început să devasteze casa în care locuiau amândoi.
FOTO – Foarte limpede: Această campanie este despre Bistrița, este despre Noi august 10, 2020 - „Încă o dată, mi-a fost foarte limpede că toată această campanie este despre Bistrița, este despre Noi!”, a mărturisit Cristian Niculae, viceprimarul orașului și candidatul la Primăria Bistrița din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud.
EVALUARE, în toate școlile din județ! Ce scenariu se aplică în Bistrița-Năsăud august 10, 2020 - Mai sunt doar cinci săptămâni până la începutul anului școlar, iar școlile din Bistrița-Năsăud sunt în plină evaluare. „În perioada aceasta suntem în pregătiri. Toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud își fac evaluările cu privire la spațiu, sau la eventuale necesități ale unor resurse umane suplimentare”, a explicat profesorul Mihai Mureșan, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Ce s-a decis în legătură cu începutul anului școlar:
Băut bine la volan, a lovit mașina unui alt șofer pentru că l-ar fi șicanat în trafic. S-a „răcorit” după gratii august 10, 2020 - Un bârgăuan de 44 de ani s-a „răcorit” după gratii, după un weekend plin de peripeții. Acesta s-a urcat băut bine la volan și a luat la șuturi un alt autoturism, după ce proprietarul l-ar fi șicanat în trafic..
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore și trei persoane vindecate august 10, 2020 - Avem 964 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean a fost confirmat pozitiv la infecția cu coronavirus, iar trei persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Michaela’s Brasserie, Îndemânarea Construct, Aquabis și Panebo Gaz! NOI locuri de muncă, în Bistrița august 10, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile la Îndemânarea Construct, Aquabis, Panebo Gaz, Restaurant Rapsodia, IPCE Bistrița. Betak sau Biasicom! Se oferă pachet salarial atractiv, bonusuri pentru prezență și performanță și transport gratuit. Oferta completă, mai jos:
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 10, 2020 - Două localități rămân fără apă potabilă, astăzi, 10 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Traian Ogâgău: Daniel Suciu, băiatul din Micești, mai mult încurcă decât descurcă august 10, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. Ogâgu a punctat și despre lupta dintre el și deputatul PSD Daniel Suciu, candidat la Primăria Sângeorz Băi în acest an.
LAUDABIL! Vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie cu un coș cu alimente august 10, 2020 - Două asociații vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie și au probleme financiare. Sprijinul constă într-un coș cu alimente de bază, necesar unei familii de 4 persoane, timp de o săptămână.
Mult-trâmbițata reabilitare a barajului de la Colibița realizată în proporție de… 0% august 10, 2020 - Ministerul Finanțelor a făcut publică lista proiectelor mari care urmează a fi implementate în următorii ani. Printre ele se numără și mărirea siguranței de la barajul de la Colibița, lucrările urmând să se desfășoare în următorii ani. Până acum, proiectul a fost realizat în proporție de...0%.
FOTO/VIDEO: Incendiu violent la un depozit de furaje din Rodna august 10, 2020 - Un incendiu devastator a avut loc ieri seară în localitatea Rodna. Un depozit de plante furajere a ars din temelii. Pompierii și voluntarii din mai multe localități s-au luptat cu flăcările timp de șapte ore.
Ora XII a sosit…: Domnului profesor, cu dragoste… august 9, 2020 - Mă simt profesor pentru că această calitate nu ți-o ia nimeni, mă simt chemat, îmi place să explic, spunea George Pruteanu, în contradicție cu calitatea de senator pe care o considera temporară. E greu de crezut că acea calitate politică l-a influențat în vreun fel pe domnul profesor, mai degrabă l-a ajutat să descopere că jocurile din sfera partidelor au acea promiscuitate a unui jurământ strâmb dus la extrem.