BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

BETAK: Stație de epurare ape uzate – rezultat al unui impresionant proiect de cercetare

Pentru ca lumea în care trăim să rămână moștenire copiilor și nepoților noștri, așa cum am primit-o de la părinții și bunicii noștri, pentru ca generațiile care vor veni să se bucure așa cum ne bucurăm noi de minunile și frumusețile pământului – respectăm și protejăm eficient mediul înconjurător.

La sfârșitul lunii martie, specialiștii de la Betak reușeau să monteze parapete de siguranță la pasarela din zona industrială a orașului. Despre acest subiect puteți reciti în Bistrițeanul.ro accesând linkul de mai jos: 

FOTO: Au început lucrările la „stâlpul morții”! Betak ajută la montarea parapetelor de siguranță

Acum cei de la Betak își demonstrează din nou grija față de mediul înconjurător din Bistrița. Ei ne propun o tehnologie revoluționară de epurare a apelor. 

Un pericol pentru mediu care nu poate fi neglijat…

Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecințe grave asupra populaţiei. Apele contaminate cu ioni metalici toxici reprezintă o problemă gravă de sănătate publică și de mediu.

În prezent, tratarea apei a devenit un subiect important la nivel mondial. Creșterea populației și industrializarea au ca efect principal contaminarea apei – nu doar cea freatică, ci și cea de suprafață. Se contaminează, astfel, și mediul înconjurător, în general. Prin urmare, este necesar să se purifice și recicleze atât apele industriale, cât și cele reziduale.

Pentru epurarea apelor reziduale industriale se utilizează procese tehnologice adecvate naturii poluanților și caracteristicilor apelor reziduale, luand în considerare costurile implicate în procesele de epurare.

Metalele grele sunt deosebit de toxice pentru organismele vii, determinând inhibarea proceselor enzimatice celulare sau provocând alte dereglări fiziologice. Metalele grele au fost eliberate excesiv în mediul înconjurător. Iar datorită industrializării rapide, procesele de înlăturare a acestora a devenit o preocupare majoră la nivel mondial.

O tehnologie revoluționară de epurare a apelor

Prin acțiunile pe care le promovează, având în vedere specificul activităților desfășurate, Betak se înscrie în rândul societăților pentru care protecția mediului este o prioritate.

În contextul menționat BETAK este parte – alături de Universitatea Politehnică București – ECOMET într-un proiect de cercetare coordonat de ICPE Bistrita. Proiectul are în centrul atenției o tehnologie revoluționară de epurare a apelor.

Proiectul se intitulează „Sistem inovativ pentru epurarea apelor uzate industriale utilizând materiale magnetice nanostructurate”, având acronimul SIMAG.

Proiectul a făcut parte din programul de finanțare PNCD III – Programul 2 Subprogramul 2.1 – Proiect de transfer la operatorul economic (PTE 7/ 2016).

Pentru proiectul menționat, UEFISCDI a alocat circa 500 000 Euro.

Ideea proiectului are la bază rezultatele preliminare obținute de către UPB-ECOMET, în colaborare cu ICPE Bistrița, privind capacitatea materialelor oxidice nanostructurate cu proprietăți magnetice de a reține metale grele.

În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului, o tehnologie validată în laborator de către UPB-ECOMET și demonstrată în mediul industrial de ICPE Bistrița, a fost transferată și implementată la BETAK, împreună cu Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate realizat practic în cadrul proiectului, testat și validat în condiții reale de funcționare pe apa uzată rezultată din procesele de producție din Betak.

Modelul funcțional al stației de tratare ape uzate destinat obținerii apei de recirculare din apa uzată care iese din procesul de galvanizare al firmei Betak este format din două trepte de tratare. Este vorba despre o treapta de pre-epurare și o treaptă de finisare a apei cu modul magnetic. Apa care rezultă din spălarea echipamentelor (filtre) este trecută într-un decantor lamelar, iar nămolul este concentrat cu ajutorul unei prese de nămol.

Treapta de pre-epurare este compusă din următoarele subtrepte sau echipamente:

1. Echipamentul de corecție a pH-ului-are rolul de neutralizare a acidității apei;

2. Echipamentul de tratare electrochimică are rolul de a oxida-reduce substanțele dizolvate în apă în scopul reținerii acestora în filtre;
3. Grup de reținere primară (filtrare) a poluanților din apă.

Treapta de finisare realizează dozarea și amestecarea apei decantate cu nanoparticule la suprafața cărora să adere metalele rămase în apă, după treapta de decantare și modulul magnetic de reţinere (recuperare) a magnetitei şi reutilizarea acesteia;

Între echipamentele menționate anterior sunt montate conducte de by-pass astfel încât fluxul apei poate fi modificat, în sensul de a utiliza un anumit echipament sau de a fi ocolit. Apa epurată este reutilizată în proces.

Procesul de tratare a apei uzate este complet automatizat și cuprinde tabloul de comandă și automatizare, senzori și achiziție date. Debitul nominal de epurare ape uzate a instalației prezentate este de 2,5 m3/oră.

În urma trecerii apei uzate prin aceste trepte, apa va avea calitatea necesară reutilizării acesteia în procesul de producţie din cadrul firmei BETAK.

Descrierea fluxului tehnologic

Apele reziduale provenite din procesul de producție (galvanizare) din BETAK sunt stocate într-un rezervor cu volum de 30 . În scopul reutilizării acestei ape în procesul de producție, s-a conceput un flux de procesare a apei care să asigure corecția pH-ului acesteia, oxidarea metalelor și substanțelor organice dizolvate, coagularea și flocularea acestora în vederea reținerii prin precipitare într-un decantor lamelar.

După decantare, substanțele rămase dizolvate în apă sunt reținute într-o nouă treaptă de tratare – prin adsorție pe suprafața unor particule cu proprietăți magnetice introduse în apă, care apoi sunt reținute în câmp magnetic. Particulele sunt reutilizate și periodic spălate.

Depunerile de nămol din decantorul lamelar bogate în oxizi metalici și săruri sunt stocate într-un rezervor de nămol din care sunt preluate de către pompa unui filtru presă sau filtru cu saci, pentru îngroșarea nămolului (extragerea substanței solide din nămol), masa solidă – turtele sau sacii se depozitează într-un container dedicat acestui scop sau pe o platforma betonată, iar apa rezultată este recirculată.

Fluxul de tratare a apei asigură corecția PH-lui și reținerea substanțelor dizolvate.

Apa din rezervorul cu volum de 30 – pentru ca să poată fi folosită în continuare pentru spălarea pieselor – trebuie să aibă un pH neutru (6,5…8). Concentrația substanțelor dizolvate (metale, oxizi, săruri, substanțe organice) nu trebuie să depășească valorile impuse apei industriale. Și asta pentru a nu rămâne urme pe suprafața pieselor spălate. Fluxul de tratare a apei trebuie să asigure corecția pH-ului și reținerea substanțelor dizolvate, aici fiind cuprinsă și procesarea nămolului decantat.

Stația de epurare ape uzate existentă la Betak este singura stație de epurare de acest fel de pe platforma industrială a orașului. Ea reprezintă o garanție a calității apelor deversate în rețeaua de canalizare a orașului nostru.

(P)

FOTO INCONȘTIENȚĂ: Fără permis și beat la volan, un tânăr și-a băgat fratele mai mic în spital iunie 6, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această seară în Șieuț. Un tânăr șofer a intrat cu mașina într-un copac după ce s-a urcat la volan deși era băut. În mașină se afla și fratele lui mai mic. Ambii au ajuns la spital.
Polițiștii au deschis dosar penal în cazul fetiței opărite iunie 6, 2020 - O fetiță de doi ani din Braniștea s-a opărit cu apă fierbinte. Părinții au tratat-o acasă timp de două zile, în ciuda arsurilor grave pe care le-a suferit. Polițiștii au deschis dosar penal.
TERIBIL: Au sunat la 112 la două zile după ce li s-a opărit copilașul cu un lichid fierbinte iunie 6, 2020 - Un grav incident a avut loc în Braniștea. Un copil s-a opărit cu lichid fierbinte în urmă cu două zile. În ciuda rănilor suferite, abia în urmă cu puțin timp au fost anunțate echipajele medicale. Copilul va fi transferat la o clinică din București cu elicopterul SMURD.
Bistrița-Năsăud, printre cele mai „tinere” județe din țară iunie 6, 2020 - Bistrița-Năsăud este printre cele mai „tinere” din țară, ponderea copiilor sub 18 ani în populația totală fiind de peste 20%. Asta în condițiile în care la nivel național ponderea copiilor în populația generală nu depășește 18,7%.
Încă un angajat al Leoni infectat cu COVID-19 iunie 6, 2020 - Cinci angajați ai Leoni au fost infectați cu COVID-19 luna trecută. Reprezentanții Prefecturii au transmis că încă o persoană din cadrul companiei a fost confirmată pozitiv în urma testării. Mai mulți angajați ar fi fost demiși fiindcă nu au respectat politica firmei cu privire la răspândirea virusului, susțin surse Bistrițeanul.ro.
VIDEO: Final de an școlar, pentru aproape 3000 de elevi din BN. „Mai mult decât o școală… Un destin…” iunie 6, 2020 - Aproape 3000 de elevi au încheiat ieri anul școlar, absolvind clasa a VIII-a, în Bistrița-Năsăud. „Evenimentele recente succedate pe plan mondial au atras aceste măsuri de distanțare fizică. Nu ne permitem, din păcate, să sărbătorim aceste momente ca în anii trecuți. Să încercăm să căutăm deocamdată în noi înșine bucuria acestei realizări...”
Bistrița-Năsăud: Două cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.290 persoane infectate iunie 6, 2020 - Avem 362 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate două cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 187 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Înghețata bună de la Gelateria Aniela, de astăzi, pe Pietonal…! iunie 6, 2020 - Vești excelente pentru toți cei care iubesc înghețata Aniela! Astăzi, la ora 13.00, se redeschide Gelateria Aniela de pe pietonal!
Transport GRATUIT pentru TOȚI elevii! iunie 6, 2020 - Toți elevii, indiferent de condiția socială sau financiară, vor beneficia de transport gratuit! Acest lucru se va întâmpla începând cu anul școlar 2020 - 2021! Ce acte sunt necesare și cine va deconta cheltuielile aferente:
Amendă record dată de Poliția Locală Sîngeorz-Băi. Cât are de plătit un cetățean care a abandonat resturi de construcții iunie 6, 2020 - Poliția Locală Sîngeorz-Băi a dat zilele trecute o amendă record unui cetățean care a abandonat resturi de construcții pe domeniul public. Acesta a fost surprins cu ajutorul camerelor video care au împânzit orașul-stațiune.
Un bărbat a murit după ce a căzut cu motocultorul în șanț iunie 6, 2020 - Mobilizare de echipe salvatoare în comuna Chiochiș. Un bărbat a căzut cu motocultorul în șanț. În spijin s-a solicitat și elicopterul SMURD.
FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.