BISTRIȚA: INTERZIS la vot dacă ești țintuit într-un scaun cu rotile

BISTRIȚA: INTERZIS la vot dacă ești țintuit într-un scaun cu rotile

Situație revoltătoare la Bistrița, la secția de votare nr. 3, de pe strada Alexandru Odobescu. Și repetată, la alegerile europarlamentare situația a fost la fel și până acum nu s-a găsit o rezolvare, un acces rezonabil în secția de vot pentru persoanele care folosesc un scaun cu rotile destinat persoanelor cu dizabilități.

Dr. Tiberiu Tălmaciu este pentru a doua oară în acest an pus în situația de a nu-și putea exercita dreptul la vot din cauza faptului că este țintuit într-un scaun cu rotile. Deși, conform legii, toate instituțiile publice sunt obligate să aibă rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, la Liceul de Muzică, acolo unde este deschisă Secția de Votare nr. 3 acest lucru nu este posibil în totalitate, iar cei care ar fi trebuit să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru nu au făcut nimic din mai, de la turul de alegeri pentru Europarlamentare. Și atunci, dr. Tălmaciu s-a văzut în imposibilitatea de a vota neavând acces către secție în scaunul cu rotile, dar situația a fost salvată de câțiva oameni de bine care l-au purtat pe brațe. Problema este chiar la intrare, acolo unde poarta este blocată pe jumătate, iar scaunul pe roți nu încape. Și dacă poarta ar fi deschisă, sunt două trepte peste care nu este rampă de acces care să permită coborârea și urcarea în siguranță. Mai departe sunt două rampe de acces care pot fi folosite, cu condiția să treci cu căruciorul de poarta de acces în școală.

Dr. Tălmaciu spune că deși a semnalat atunci situația inacceptabilă și a cerut să se ia măsuri astfel încât să-și poată exercita dreptul la vot, după câteva luni, la alegerile prezidențiale, situația e la fel.

„Am trecut ieri să văd dacă s-a remediat ceva. Cum am observat că nu s-a făcut nimic, a intrat soția să ceară să aducă o urnă acasă, dar n-a avut cui, că nu era nimeni la secția de vot la ora 12:00 – 12:30. Atunci azi dimineață a fost iar soția și i-a rugat frumos dacă se iese cu urna să treacă și pe aici, că stăm la 50 de metri. Și au spus că e imposibil, că trebuia de ieri cerut, că așa zice legea… Acum legea zice și că eu am drept să votez și că am dreptul să intru într-o instituție de stat cu mijlocul propriu de locomoție. Dar deocamdată, uitați, stau acasă, și nu pot vota… În luna mai s-a întâmplat că era în jurul orei 12:00 și ieșea lumea de la biserică și atunci m-au ajutat doi domni, m-au coborât în brațe cele două trepte, până în curte și alții mi-au adus scaunul electric. Și din curte pe celelalte scări am reușit să merg și am votat. Dar asta nu se poate repeta tot timpul, să vină lume de pe stradă să mă care înăuntru… Nu este o situație plăcută pentru mine, vă rog să mă înțelegeți… Urmează peste două săptămâni o altă rundă de vot, apoi vor mai fi la anul, eu nu mai votez sau această secție este inaccesibilă celor cu dizabilități?!… Ce trebuie să fac ca să-mi exercit dreptul de a vota și de a avea acces într-o instituție?!”, a declarat, întristat și revoltat deopotrivă de situație, dr. Tiberiu Tălmaciu pentru Bistrițeanul.ro.

Premiile municipiului Bistriţa se decernează vineri, la Palatul Culturii decembrie 10, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița” se vor decerna vineri, 13 decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul unei ceremonii festive.
După 30 de ani: Fotografii DOCUMENT şi obiecte din perioada comunistă, într-o expoziţie de excepţie, la Arhive decembrie 10, 2019 - Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţia Română. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară de excepţie.
Elevii Liceului Sanitar donează sânge pentru a salva vieți decembrie 10, 2019 - Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Sanitar, ajutați și susținuți de profesori,  organizează în aceste zile campania „Donând dăruim o șansă la viață”. Campania  a debutat astăzi și va continua și în zilele următoare.
O elevă de clasa a V-a din Beclean, a III-a cea mai bună la Taekwondo în Europa decembrie 10, 2019 - Recent a avut loc Campionatul European de Taekwondo pentru copii. O elevă din Beclean a reușit să cucerească medalia de bronz. Ana Luiza Bindea face zilnic naveta la Bistrița pentru a se antrena.  
Bistrițeanul acuzat de țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie dezminte acuzațiile decembrie 10, 2019 - Într-un drept la replică, bistrițeanul acuzat de o conațională că ar fi dat țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie, dezminte acuzațiile, susținând că i-ar fi plătit femeii peste 50.000 de lire.
FOTO/VIDEO – Ce înseamnă 10 ani de SMURD? Peste 82.000 de solicitări și 212 persoane readuse la viață decembrie 10, 2019 - SMURD a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate la Bistrița. În acest deceniu de funcționare, SMURD a răspuns la nu mai puțin de 82.489 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.
Județul are un nou prefect: prim vice-președintele PNL BN, Stelian Dolha! decembrie 10, 2019 - S-ar părea că s-a luat decizia privind numirea noului prefect de Bistrița Năsăud. Funcția îi va fi dată lui Stelian Dolha, în prezent prim vice-președinte al PNL BN. Acesta s-ar afla în drum spre București pentru instruirea necesară.
În premieră, la Bistriţa: Recital extraordinar la două piane, susținut de Eduard Kunz și profesorul său, Andrei Diev decembrie 10, 2019 - Reputatul pianist Eduard Kunz revine la Sinagoga din Bistriţa, într-un recital extraordinar! În premieră pentru oraşul nostru, Eduard Kunz va fi însoţit de profesorul şi mentorul său – pianistul Andrei Diev.
Prea puțini copii! O școală se desființează! O grădiniță își schimbă programul de funcționare! decembrie 10, 2019 - Natalitatea este în scădere! Iar lucrul acesta se răsfrânge și asupra sistemului educațional. Mai exact, numărul redus de copii a dus la desființarea unei școli. Iar o grădiniță își schimbă programul de funcționare. Cheltuielile sunt prea mari pentru cei câțiva copii care stau până la sfârșitul programului.
Salvați-le mama! Doi copii vă așteaptă la Centru de Transfuzii! decembrie 10, 2019 - ASTĂZI aveți ocazia să faceți o faptă bună! Mămica a doi copii a fost diagnosticată cu leucemie. Aceștia au postat pe Facebook o rugăminte: să mergeți astăzi să donați sânge. Iar ei vă vor aștepta la Centru de Transfuzii Bistrița ca să vă mulțumească.
Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa… decembrie 10, 2019 - Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost…
BISTRIŢA: Evenimente deosebite la Palatul Culturii, în această săptămână decembrie 10, 2019 - Cei de la Palatul Culturii au pregătit câteva evenimente deosebite în această săptămână, pentru bistriţeni: 
Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF.