2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

BISTRIȚA: „Mai mare decât trauma”, un documentar emoționant despre războiul din Iugoslavia, în 28 februarie, la Palatul Culturii

Iubitorii de film din Bistrița au parte, în această stagiune de primăvară, de câteva documentare cu totul speciale, în programul KINEDOK. Miercuri, 28 februarie, ora 18.30, la Palatul Culturii din Bistrița va fi proiectat filmul „Mai mare decât trauma”.

Filmul Bigger Than Trauma / Mai mare decât trauma (Croația, 2022, 91 minute) este regizat de Vedrana Pribačić. Scenariul îi aparține Mirtei Puhlovski și regizoarei.

  • Imagine: Dario Hacek
  • Producător: Mirta Puhlovski
  • Producție: Metar60, Hrvatska radiotelevizija (HRT)
  • Montaj: Marta Broz
  • Sunet: Dario Domitrović

Mai mare decât trauma” este un documentar emoționant despre un grup de femei din Vukovar, ale căror familii au fost ucise în războiul croat pentru independență.

Au fost torturate și violate, dar au supraviețuit și au păstrat tăcerea timp de 25 de ani.

În ciuda tuturor acestor lucruri și a faptului că încă locuiesc în vecinătatea abuzatorilor lor – foști prieteni și colegi de școală – aceste femei își recuperează puterea.

Timp de 3 ani filmul urmărește 3 femei care se conectează cu adevărurile lor cele mai profunde în timpul unui program terapeutic și social, dar și în casele lor, satele și orașele în care trăiesc. Mary simte că nu merită să fie liberă; pentru Kate orice schimbare este foarte înfricoșătoare; Ana se descrie ca o mică rățușcă singuratică care nu se integrează nicăieri. Astăzi, descoperirea a cine ar putea fi ele în lipsa traumei cu care sunt identificate le schimbă viața și relațiile.

Premii și festivaluri:

  • Sarajevo Film Festival 2022, Human Rights Award
  • ZagrebDox 2022, Premiul publicului
  • Verzio International Human Rights Documentary Film Festival 2022
  • HotDocs Film Festival 2022
  • Liburnia Film Festival 2022

Vedrana Pribačić (n. 1977) este o jurnalistă, regizoare și scenaristă croată.

Deține un master în politică de la Universitatea de Științe Politice din Zagreb. Este membră a Croatian Association of Film Professionals. Începând din 2000, lucrează ca reporter și redactor pentru diverse canale TV. În 2016 a realizat primul său documentar pentru televiziunea națională.

În 2017 a început să dezvolte debutul ei regizoral, Mai mare decât trauma. Cu acest proiect, a participat în diverse forumuri și ateliere profesionale de pitching, cum ar fi Docu Rough Cut Boutique, When East Meets West, FEST Portugal, Zagrebdoxpro și multe altele.

Expresiv și plin de emoție pentru protagonistele sale, Mai mare decât trauma este un film care va călători cu siguranță în festivaluri, câștigând noi publicuri. Este un film care trebuie vizionat”, comenta, în Ubiquarian, Marina D. Richter.

Mișcarea camerei directorului de imagine Dario Hacek servește bine filmului: discretă, oferind senzația că personajele sunt dornice să se deschidă. Între timp, montajul Martei Broz merită laude pentru sentimentul de continuitate pe care îl creează în cadrul fiecărei scene. […] Mai mare decât trauma este cu siguranță un documentar emoționant, atent la trăirile personajelor, la poveștile lor individuale, precum și la cele pe care le împărtășesc”, subliniază și Marko Stojiljković în Cineuropa.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.