1.2 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

Bugetul 2019 – un mare fiasco populist! Subfinanțarea cronică continuă în educație!

Cu o întârziere inadmisibilă de două luni de zile, bugetul consolidat pentru anul 2019 va fi  dezbătut pe repede – înainte și apoi votat vineri în Parlament.

Din păcate, Educația și subfinanțarea cronică în sistem continuă – anunță dezamăgită deputatul Cristina Iurișniți (USR), avertizând că în  Educație s-a mărit bugetul de 2,98% în 2018  la 3,2% din PIB.

Ministerul Educației Naționale are încă probleme cu atragerea fondurilor europene,  finanțarea externă pentru acest an fiind la nivelul ponderii  surselor de finanțare de 0,05%.

În cadrul campaniei „Nicio Școală în Bistrița – Năsăud fără apă și canalizare”, am depus 20 de amendamente pentru cele 20 de școli uitate de primarii nepăsători.

Doar primăria din Beclean a răspuns la apelul adresat celor 40 de primării care au în ograda lor școli sau grădinițe fără apă curentă și grupurile sanitare în curte.

Am depus amendamente pentru amenajarea a trei terenuri de sport în Dorolea, Budacu de Jos și la Liceul Agricol Beclean.

Campaniile de informare și de conștientizare publică pentru promovarea învățământului profesional dual și împotriva violenței domestice, a violenței în școli și în spațiul public în general, inclusiv în Parlament.

Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație! Banii se vor duce pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele 1000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac Guvernului și aprobate deja”, avertizează nemulțumită Cristina Iurișniți de la USR.

Deputatul este nemulțumit de faptul că 500 de milioane de euro vor fi alocate pentru aceste grădinițe sportive – fără un studiu de impact și fără consultări publice din perspectiva priorităților!

De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat, conform articolului 17 din Tratatul UE, remarcă deputatul USR.

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice promise în Programul de guvernare? PSD a finalizat DOUĂ ȘCOLI din 539 de școli asumate și doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL 2. Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia  și în niciun caz incluziunea și echitatea! Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18, 1 %, potrivit Eurostat, pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS, aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană!”, precizează Cristina Iurișniți.

Ministerul vrea tablete în școli, înainte de a rezolva problema apei curente și a wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun și hârtie igienică, absente din multe școli – avertizează deputatul USR.

Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2355 școli au o infrastructură de Evul mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. În Bistrita-Năsăud, județul pe care îl reprezint, primarii din 20 de localități (40 în septembrie) continuă să  trateze cu nepăsare problema școlilor! Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru construcția unor grădinițe sportive private care vor avea – ca un praf în ochi – 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă”, consideră Cristina Iurișniți, subliniind că pentru USR, educația și sănătatea copiilor este o prioritate reală și singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru România!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.