3.8 C
Bistrița
duminică, aprilie 21, 2024

Căldură cu porția în școlile din Bistriţa, ca în comunism …?!?

Mai mulţi părinţi din Bistriţa şi-au transmis azi nemulţumirea lor faţă de căldura care există (sau NU există) în şcolile din oraş! Ei sunt nemulţumiţi de faptul că pe coridorul unei instituţii de învăţământ termometrul arăta 16 grade, iar în sălile de clasă în care învaţă copiii – doar 18 grade!

Programul de încălzire al şcolii s-a  redus de la ora 5:00 la 10:00 și de la 12:00 la 14:00, ca să poată suporta primăria fără rectificare bugetară majorarea de preț de la gaze”, s-au plâns unii dintre părinţi.

Nu, nu este vorba despre limite, economie sau ordine impuse”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Camelia Tabără, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Din 2011 încoace, finanţarea şcolilor se face în funcţie de numărul de elevi: sumele care vin sau consumul se dimensionează în funcţie de numărul de copii. Acest fapt ne-a impus o anumită configurare, iar în mediul urban este nevoie de efective mai mari decât în mediul rural. Există finanţare per elev care are o componentă ce acoperă cheltuielile salariale şi o altă componentă care acoperă bunurile şi serviciile. Acolo unde fondurile au fost insuficiente, se face redistribuire, se fac rectificări…  Exact acum am primit mesaj de la Minister ca până vineri să-şi facă toată lumea calculele referitoare la ultimele consumuri necesare ca acestea să poată fi cuprinse în buget… Pesemne că sunt contabilităţi care se îngrijorează şi care, până când se văd cu banii primiţi în contabilitate, declară că nu au bani…”, a punctat Camelia Tabără pentru Bistriţeanul.ro.

Fără risipă! Până acum nu s-a plâns nimeni…

Şeful ISJ Bistriţa-Năsăud a mai precizat că nu a primit până acum semnale că ar fi probleme cu căldura în vreo şcoală: „Mesajul către directori a fost limpede: copiii să stea într-o stare de confort termic şi de lumină, dar fără risipă. Nu este normal să stai cu căldura la maximum şi cu geamul deschis în acelaşi timp. Nu e normal să nu fie copii în sala de clasă, dar becurile să fie toate aprinse… Din această perspectivă, recomndarea pentru toţi este să-şi gestioneze lucrurile ca nişte buni gospodari şi să nu facă risipă… Am transmis tuturor directorilor că dacă au probleme la nivelul unităţilor din judeţ să ne transmită, ca să putem interveni pe lângă primari, dar nu au fost până acum probleme de acest fel…”

Camelia Tabără a mai precizat că sunt şcoli foarte bine izolate, şcoli reparate sau cu un confort termic mai ridicat decât altele, la fel precum există situaţii chiar în interiorul aceleiaşi şcoli să existe săli cu temperaturi mai scăzute sau mai ridicate… „Fiecare director se gospodăreşte după cum consideră de cuviinţă. În momentul în care au probleme de disfuncţii de acest fel, directorii trebuie să ne sesizeze, să semnalăm şi noi mai departe, dar până acum nu s-a plans nimeni…

Cum comentează Primăria Bistriţa această problemă

La acelaşi număr de elevi, sumele şi costurile pot fi extrem de diferite, în funcţie de instalaţia propriu-zisă, mai spune Camelia Tabără, subliniind că în şcolile din oraş există toate variantele de instalaţii termice. „Ştiu că varianta cu alimentare pe energie electrică a fost treptat înlocuită pentru că era cea mai scumpă. La nivelul municipiului Bistriţa, totul se gestionează prin Direcţia de Servicii Publice, şi, în general –  sunt şcoli care au centrală pe lemne, centrală pe gaz sau sobe cu lemne, fiecare după cum s-a gospodărit… Nu ştiu să existe probleme deosebite… Poate că fiind final de an, sunt cu conturile goale, urmând ca fondurile necesare să ajungă la şcoli, la rectificările care vor urma…”, precizează şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Nu s-a dat niciun ordin de la Primărie. Nu a fost vorba niciodată să ținem copiii în frig. Resursele trebuie gestionate cu responsabilitate. Programul de dat drumul la căldură e stabilit de fiecare unitate în parte. E o chestiune de bun simț să nu faci risipă. Adică, nu dăm caloriferele la maxim şi stăm cu geamurile deschise. Dar fiecare unitate decide…”, a precizat Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, subliniind că nu a fost vorba niciodată de argument precum „facem economie”.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.