20.2 C
Bistrița
luni, iulie 22, 2024

Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha

Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii.

Zilele trecute, prefectul Stelian Dolha explica faptul că numărul de persoane care se vaccinează crește.

La momentul la care declarase că există 14.000 de bistrițeni vaccinați cu ambele doze, erau administrate, per total, 42.878 de doze de vaccin. Dintre acestea, 31.285 de la Pfizer, 6429 de la Moderna și 5164 de la AstraZeneca.

E vorba de un procent de 13 la sută de bistrițeni imunizați prin vaccinare. Oricum, mai există și o imunizare națională, în masă, din cauză că unii au trecut prin această boală, au contactat virusul. Deci, deși nu avem date exacte despre acest lucru, am putea vorbi de o imunizare a 20 – 30 la sută din populația județului, per total. Ceea ce mie mi-a ridicat moralul. Că dacă nu spunea lucrul acesta doamna epidemiolog Colda, poate era altfel. Dar așa, e o veste bună” – explica LUNI prefectul Stelian Dolha, invitat într-o emisiune.

Tot atunci, prefectul anunța că de marți, 13 aprilie, capacitatea de vaccinare la nivelul județului crește la 900, în loc de 750 – 800 cât era înainte.

Surpriza a fost ca inclusiv luni, acest „900” să fie depășit.

Conform informațiilor postate online de Instituția Prefectului, s-a înregistrat un „𝙍𝙚𝙘𝙤𝙧𝙙 𝙟𝙪𝙙𝙚𝙩̗𝙚𝙖𝙣 𝙡𝙖 𝙘𝙖𝙢𝙥𝙖𝙣𝙞𝙖 𝙙𝙚 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙧𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙟𝙪𝙙𝙚𝙩̗𝙪𝙡 𝘽𝙞𝙨𝙩𝙧𝙞𝙩̗𝙖-𝙉𝙖̆𝙨𝙖̆𝙪𝙙: 1150 𝙙𝙚 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙪𝙧𝙞 𝙖𝙙𝙢𝙞𝙣𝙞𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙞̂𝙣 12 𝙖𝙥𝙧𝙞𝙡𝙞𝙚”.

Conform raportării DSP BN  și a Instituției Prefectului, ieri, 13 aprilie, au fost administrate 1.105 doze de vaccin.

Azi, 14 aprilie 2021, avem 46.048 de doze de vaccin administrate, fiind vaccinați, cu AMBELE DOZE, 15.290 de bistrițeni. Asta înseamnă că alți 15.468 de bistrițeni sunt în perioada de „așteptare” pentru rapel.

În cadrul emisiunii de luni prefectul Stelian Dolha declara că, dacă e să ne luăm „după vestea bună a premierului, cu 1 iunie, putem și noi să ne raportăm la această dată. Am vrut să vedem dacă putem și noi reuși ceva până atunci. Și cred că am putea avea 30 la sută din populația județului, vaccinată. Avem 16 fluxuri deja, mai sunt două la Armată și unul la MAI, deci practic vorbim de 19 fluxuri în 14 centre de vaccinare, inclusiv cele de la MAI și MApN.

Totodată, autoritățile centrale au dat „mână liberă” vaccinării cu Astra Zeneca, fără a fi nevoie de programare. Iar la Bistrița, cetățenii s-au dat pe brazdă, primarul Ioan Turc explicând că, paradoxal, dacă săptămâna trecută, la centrul de la SVSU se vaccinau 4-6 persoane, acum trec chiar și de 60 de persoane zilnic.

Revenind la declarațiile prefectului Stelian Dolha, care luni spunea că la nivelul județului putem avea o medie zilnică de 900 de doze de vaccin administrate, asta ar însemna că în aproape un an de zile am putea vaccina TOȚI bistrițenii.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în 2018, județul nostru avea 279.576 de cetățeni rezidențiali. Deoarece vaccinul se administrează, momentan, doar celor peste 15 ani, conform INSSE, ar rămâne un număr de 229.615 persoane de imunizat. Dacă din acestea îi scăde pe cei 15.290 DEJA vaccinați cu ambele doze, rămân 214.325 de bistrițeni de imunizat.

La un flux de 900 de persoane vaccinate pe zi, ar fi nevoie de 238 de zile pentru a-i vaccina pe toți, adică aproape 8 luni de zile.

Premierul Cîțu a pus ca „bornă spre normalitate” data de 1 iunie, dar a accentuat faptul că DOAR prin vaccinare putem reveni la viața normală, de dinainte de pandemie.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile centrale, România se afla în TOP 10 la administrarea vaccinului anti-COVID:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: