Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu”

Cum funcţionează Poliţia Locală în Bistriţa, ce pregătire şi ce atribuţii au poliţiştii locali – a vrut să afle deputatul Cristina Iurişniţi. Aşa că a adresat Primăriei municipiului Bistrița o solicitare, în baza Legii 544/2001privind accesul la informațiile de interes public.

Răspunsul primit, este pe cât de interesant – pe atât de hazliu în unele privințe… Parcă desprins pe alocuri de realitatea cotidiană și nemulțumirile unei părți a cetățenilor”, a comentat deputatul.

Cine vrea să muncească la Poliţia Locală – a răspuns primarul Ovidiu Creţu, trebuie să ştie că pentru angajare – aici se solicită studii superioare sau studii medii pentru posturile de polițiști locali. Cei care se mulţumesc cu posturile de pază trebuie doar să demonstreze că au studii generale.

64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un  singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat, însă el lucrează ca paznic, deci nu are nevoie de o asemenea diplomă – se mai precizează în răspunsul primarului Ovidiu Creţu.

Nici vorbă de nepotisme în Poliţia Locală Bistriţa…!

Contrar zvonurilor vehiculate în ultimul timp, „între angajații Poliției Locale a municipiului Bistrița nu există persoane care să provină din rândul fostelor cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ale Ministerului Apărării Naționale”.

Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, „dintre persoanele angajate în cadrul Poliției Locale în ultimii doi ani, niciuna nu avea vreun membru al familiei angajat în cadrul Primăriei municipiului Bistrița”.

Comunicarea / relaționarea cu cetățenii…?

Primarul Ovidiu Creţu subliniază şi faptul că în ultimii doi ani de zile, 11 angajați ai Poliției locale Bistrița au urmat cursuri de perfecționare:

  • Atribuții de control și inspecție pentru Poliția Locală – 4 angajați,
  • Organizarea și funcționarea Poliției Locale – 3 angajați
  • Control financiar preventiv – 1 angajat
  • Achiziții publice și SEAP – 1 angajat
  • Cunoașterea și implementarea GDPR – 1 angajat
  • Curs formare profesională inițială – 1 angajat.
  • Formare profesională și simulare în domeniul armelor și munițiilor – 60 de angajați

„Nici o activitate privind comunicarea și relaționarea cu cetățenii…!”, comentează Cristina Iurişniţi.

Calificative şi sancţiuni…

În ce privește evaluarea periodică a angajaților Poliției Locale Bistrița, aflăm că în ultimii doi ani de zile 4 polițiști locali au fost sancționați disciplinar. 67 au obținut calificativul FB, iar 10 au obţinut B în anul 2017. În 2018 – 65 angajați au obţinut FB, iar 12 B.

Are Primăria Municipiului Bistrița în derulare contractate de prestări servicii pentru pază și transport valori? Care este valoarea anuală a acestor contracte?

Primarul Ovidiu Creţu a comunicat că în anul curent Primăria are în derulare contracte de prestări servicii de pază și transport valori în sumă de 1.034.032 lei (cu TVA inclus).

Şi asta pentru că Poliția Locală Bistrița nu poate asigura paza obiectivelor de interes pentru oraş. În acest caz ar fi necesară disponibilizarea a circa 35 de polițiști locali și angajarea altor 35 de paznici. Ceea ce ar duce, inevitabil, la „costuri mai mari cu circa 20%”.

Mai jos aveţi răspunsul integral al primarului Ovidiu Creţu:

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 3 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 4 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 5 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 6 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 8 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 9 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 10 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".