25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Ce șanse au pe piața muncii tinerii fără Bacalaureat?

Mai puțin de jumătate din elevii care se înscriu la școală ajung să promoveze la examenul de Bacalaureat. Aceștia sunt lipsiți de perspective doar dacă refuză să învețe o meserie. Plaja locurilor de muncă pentru cei fără Bac este suficient de largă și diversificată încat cuprinde diverse aptitudini.

Spre exemplu, un sudor poate să caștige în jur de 2.500 de lei dacă prestează muncă de complexitate mică sau medie. Cei specializați însă în tehnica sudurii în argon, pot să caștige cateva mii de euro fără să fie nevoie să plece din țară.

Cei mai curajoși pot să opteze pentru postul de macaragiu, remunerat cu aproximativ 3.000 de lei. Trainingul durează în jur de 3 luni, iar viitorul imobiliar accelerat indică faptul că va fi nevoie de acest post mult timp de acum încolo.

Cei mai pretențioși se pot încadra relativ ușor în următoarele joburi: personal cinema, evenimente sportive, HoReCa, call-center, etc. Salariile pentru acest segment sunt, în mare parte, în zona salariului minim pe economie. Pentru un venit de 3.000 de lei, un tanăr fără Bacalaureat angajat într-un call center ar trebui să cunoască foarte bine limba engleză.

Asociația Oamenilor de Afaceri din Romania ( AOAR ) a dezbătut calitatea și precaritatea locurilor de muncă din țara noastră. Aceștia au făcut referire la absolvenții de liceu, care, în proporție de 50% nu reușesc să promoveze examenul, an de an.

E clar că inteligența artificială și provocările aduse de inteligența artificială vor schimba radical piața muncii în următorii ani. Cand ai an de an 50% absolvenți de liceu fără Bacalaureat și fără nicio altă competență, atunci punem întrebarea: ce fel de locuri de muncă, și care e calitatea muncii pe care acești tineri o vor putea presta? ”, a declarat Nicolae Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

Învățarea acestor meserii durează mai puțin decat studiile superioare. Însă perfecționarea vine în timp, iar cei care practică trebuie să înțeleagă bine acest fapt.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Și dacă ai facultate ce faci ești sluga la stapin asta este realitatea în capitalism cita vreme România a adoptat acest sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...