10.6 C
Bistrița
marți, februarie 27, 2024

Rostul de dimineață: Cerere în căsătorie. O farsă spumoasă care ne dă speranțe

Este ziua mondială a teatrului: prilejul perfect să ne bucurăm în tihnă – mai bine mai târziu decât niciodată – că și în orășelul nostru – odinioară medieval la cap – încep să se miște lucrurile într-o direcție bună.

E prilejul perfect să ne bucurăm că farsa spumoasă pe care am savurat-o zilele trecute, la Palatul Culturii – Cererea în căsătorie, după un text scris de Cehov în 1888 – a fost produsă la Bistrița de trei actori foarte buni pe care orașul ni i-a făcut cadou…

Piesa de teatru s-a jucat zilele trecute cu casa închisă și toate biletele vândute…

Cerere în căsătorie s-a jucat prima oară la Sankt Petersburg, în 1889. La Bistrița, cei care i-au dat viață – modelând-o după chipul și asemănarea publicului de aici – au fost Ramona Dumitean (Teatrul Național din Cluj), Ciprian Vultur (Teatrul de Nord Satu Mare) și Dorin Zachei.

A fost o seară agreabilă, în care prieteni vechi care nu se văzuseră ani de zile s-au reîntâlnit, au stat la palavre, s-au bucurat unii de alții… S-au bucurat de jocul frumos al actorilor pe care i-am văzut crescând și evoluând… Și mai mult, s-au ales cu speranța că se poate mai mult. Că merităm mai mult. Că merităm și piese tulburătoare, pregătite pe îndelete, cu decoruri adevărate… Că tinerii merită un spațiu pe care să-l exploateze cum se cuvine…

Cine a ratat Cererea în căsătorie săptămâna trecută – mai are o șansă s-o revadă și în 5 aprilie, când spectacolul se va juca din nou.

Ideea de teatru de repertoriu presupune diverse spectacole care să suplinească într-un fel – nu neapărat nevoia de cultură, ci de mândrie locală. Avem și noi ceva al nostru. De ce să vină alți actori, când îi avem pe ai noștri?

Tânăra generație merită și niște modele de aici. Degeaba se visează toți Angelina Jolie… Dacă se vrea un teatru la Bistrița, trebuie făcut cu bistrițeni. Cu dragoste, ca la un copil”, ne-a explicat Cristian Nedea, regizorul spectacolului.

În fiecare an, pe 27 martie este celebrată Ziua mondială a teatrului. Una dintre cele mai populare forme de divertisment, pe care oamenii se încăpățânează s-o modeleze încă din Grecia Antică.

Așa că și astă-seară, la Palatul Culturii, avem ocazia să ne bucurăm de o piesă de teatru a trupei Corint:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Automobilul tău Mercedes-Benz sau Škoda are nevoie de o reparație? Profită de oferta Materom Automotive

Materom Automotive Bistrița îți oferă Vouchere cu reducere la Lucrări în Service*, pentru autoturisme Mercedes-Benz și Škoda cu vârsta de peste 5 ani.

ItalTextil Sărata angajează electrician și mecanic întreținere, Aquabis caută consilier juridic

Se fac angajări la ItalTextil Sărata! Aquabis are nevoie de un consilier juridic, iar Eurocompozite SRL caută lăcătuș mecanic și operatori. Locuri de muncă sunt disponibile și la RCB Electro, CML sau Electroplast. Oferta completă – mai jos:

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.