14.5 C
Bistrița
vineri, mai 24, 2024

FOTO/VIDEO – Povești cutremurătoare de viață, în Clinica de Medicină Hiperbară din Livezeni: Există întotdeauna o șansă

Are 26 de ani, iar în urmă cu doi ani de zile a suferit un accident rutier în urma căruia s-a ales cu dublă fractură de coloană. I s-a spus că nu mai are nicio șansă. Dar nu a renunțat, descoperind speranța într-o viață mai bună în clinica de medicină hiperbară din Livezeni…

Am aflat de la un prieten de clinica de medicină hiperbară din Livezeni. Am ajuns aici în ianuarie 2020. Atunci nu puteam să stau în scaun, eram paralizat de la piept în jos. Timp de un an și opt luni de zile am făcut terapie de luni până vineri, câte 4-5 ore.

De câteva zile, reușesc să fac mai mult de doi-trei pași singur, să-mi țin echilibrul și să merg cu cârjele… La început am făcut și terapie hiperbară, vreo 90 de ședințe, în sesiuni de câte 15, cu pauză între ele.. În urma acestora s-a retras și edemul foarte repede”, a povestit Flavius, unul dintre tinerii pacienți de la Livezeni.

În urmă cu un an de zile, un alt pacient a sosit la clinica din Livezeni, cu leziune medulară, în urma unui accident de motocicletă. Tânărul era paralizat de la brâu în jos. A urmat un tratament de 15 ședințe de oxigenoterapie în camera hiperbară și alte sute de ore de kinetoterapie. În șase luni și-a revenit, reușind să stea pe picioarele lui.

La Spitalul de Recuperare Neuro-Motorie și Medicină Hiperbară din Livezeni (Târgu Mureș) ajung pacienți din întreaga țară.

Există un centru și în Constanța, pentru a deservi pacienții din sudul țării. Dar pentru că la Mureș există condiții de spitalizare și internare, aici vin pacienți și din județele mai îndepărtate. Vin și din Ucraina, Bulgaria sau Austria. Recent, aici a ajuns cu elicopterul un pacient tocmai din Argentina.

Clinica este coordonată de dr. Bogdan Cristian Ion care a pus pe picioare aici o echipă de peste 100 de persoane. Ca și capacitate, este cel mai mare spital de medicină hiperbară din Europa.

Medicina hiperbară este o ramură a medicinei foarte complexă – a explicat dr. Bogdan Cristian Ion, șeful secției ATI la Spitalul de Recuperare Neuro-Motorie și Medicină Hiperbară.

Aici există trei barocamere funcționale cu câte 12 locuri pentru pacienți. Fiecare dintre acestea are un loc în plus – rezervat pentru un asistent medical care însoțește pacienții în terapie și este pregătit să intervină în cazul unei urgențe.

La clinica din Livezeni este în construcție o a patra cameră hiperbară. Iar dr. Bogdan Cristian Ion face demersurile necesare pentru construirea unui spital de pediatrie. Și asta pentru că la clinica de medicină hiperbară din Livezeni se prezintă zilnic și foarte mulți copii. 

Există o serie de indicații omologate sau recomandate, unele chiar indicații de excepție, în cazul unei intoxicații cu monoxid de carbon, de pildă, sau o boală de iradiere. Legislația nu ne permite să internăm copii de 17 ani într-un spital pentru adulți. Chiar dacă are indicații pentru terapie hiperbară”, a explicat medicul.

Așa se face că pacienții sub 18 ani pot fi tratați aici, însă doar în regim ambulator.

Dr. Dana Oniga este medicul șef al secției de Medinică Internă, la clinica din Livezeni.

Practic tratăm tot felul de patologii care merg bine cu medicina hiperbară și de recuperare neuro-motorie prin kinetofizioterapie. În general este vorba de patologie neurologică. Sunt pacienți cu traumatisme cranio-cerebrale sau traumatisme vertebromodulare care vin la recuperare neuro-motorie.

Vin și pacienți care au suferit accidente vasculare cerebrale sau encefalopatii. Se prezintă și cei care au suferit câte un stop respirator resuscitat sau după accidente de electrocutări. Tot la noi se tratează și pacienții cu escare sau pacienții diabetici ori cu ulcere diabetice… Mai sunt pacienții neurologici la care de fapt afectarea neurologică este infecțioasă. Din păcate, acest segment este destul de puțin investigat la noi în țară. E vorba de borelia și de anumite virusuri care afectează neurologic pacientul.

Sunt cazuri disperate, pe care de cele mai multe ori reușim să-i ajutăm și să-i punem pe picioare.

După un set de analize amănunțite, în momentul în care descoperim patologia infecțioasă, reușim prin tratament să stagnăm evoluția. Iar cu terapia hiperbară și kinetoterapia reușim să recuperăm mult și din afectarea anterioară”, a explicat dr. Dana Oniga.

Alte detalii importante despre Spitalul de Recuperare Neuro-Motorie și Medicină Hiperbară din Livezeni descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!