5.5 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

Dr. Bogdan Ion, șeful secției ATI de la Spitalul de Medicină Hiperbară Târgu Mureș, despre expunerea la gaz sarin și radiații nucleare

Cât de salvatoare poate fi o cameră hiperbară în cazul unei expuneri la gaz sarin sau la   radiații nucleare? Ne-a explicat dr. Bogdan Ion, șeful secției de Terapie Intensivă Hiperbară de la Spitalul de Recuperare Neuro-motorie si Medicină Hiperbară Târgu Mureș.

Norul radioactiv se poate disipa. Sau, dacă nu este vânt, se poate concentra pe o suprafață mai mică. Doza de iradiere generează vasculita radică. Practic se strică și se dezintegrează organele…

În cazul expunerii la gaz sarin – terapia oxigeno-hiperbară poate fi salvatoare. Gazul sarin produce o blocare a hemoglobinei care se poate trata cu oxigeno-terapie hiperbară.

Aici este suficientă o ședință în camera hiperbară. Pentru ca pacienții să se vindece fără sechele, ei trebuie să ajungă în camera hiperbară în cel mult două ore de la expunere. Ca în cazul monoxidului de carbon”, ne-a explicat dr Bogdan Ion. 

Iradierea / expunerea la radiații nucleare produce endotenită – o leziune vasculară, capilară a endoteliului vascular care este ischemică. Aici lucrurile sunt mai complexe și depind de intensitatea radiației, zona afectată, expunerea la radiații și altele.

Dr. Bogdan Ion este șeful secției de Terapie Intensivă Hiperbară, la Spitalul de Recuperare Neuro-motorie si Medicină Hiperbară Târgu Mureș.

Clinica funcționează deja de 10 ani în județul vecin și are peste 100 de angajați. Este cea mai mare clinică specializată pe medicină hiperbară din Europa. Aici există 40 de paturi ATI cu dotare de ultimă generație.

Prezent la emisiunea „Medicină pe limba ta”, dr. Bogdan Ion a povestit, între altele, și despre beneficiile medicinei hiperbare.

Dr. Bogdan Ion a terminat Medicina în 1995, și s-a specializat în medicina hiperbară în Germania.

Deși noi am auzit vorbindu-se despre camere hiperbare recent, de când cu tratamentul post-Covid, medicina hiperbară este mult mai veche.

Primele relatări istorice au venit dinspre scafandrerie. S-a descoperit că expunerea la presiuni înalte duce la acumularea azotului în organism, ceea ce implică o spălare a lui pe anumite paliere, în trepte.

Pe la sfârșitul anilor 1800 s-a observat că expunerea la presiune îmbunătățește capacitatea pulmonară. Au apărut așa-numitele camere de baro-terapie. Este puțin altceva decât oxigeno-terapia hiperbară. Erau camere simple, în care se mărea presiunea, îmbunătățindu-se capacitatea pulmonară. Era o soluție de compromis, nu foarte funcțională, pentru pacienții cu fibroză pulmonară”, a explicat dr. Bogdan Ion.

În timp, s-a trecut la combinarea presiunii înalte cu administrarea oxigenului, ceea ce face obiectul oxigeno-terapiei hiperbare. De aici s-a dezvoltat o întreagă tehnică în Terapia Intensivă. Există și o serie de aplicații mai simple, fără legătură cu terapia intensivă.

Una dintre cele mai bune metode de administrare a oxigenului este terapia hiperbară care îți inundă tot organismul cu oxigen. Și combate și factorii inflamatori, fără a mai folosi medicația agresivă cu efecte adverse grave. Ținând oxigenate creierul și inima, se reduce fenomenul de detresă de organe.

Pentru un pacient în vârstă, în șoc septic, care este o urgență majoră, ai nevoie de anesteziști extrem de buni. Cu o mică greșeală în echilibrarea lui, pacientul s-a dus. Dacă îl introduci însă în camera hiperbară, transformi un pacient foarte grav, de Terapie Intensivă, într-un pacient de Interne. Combătând această detresă de organe și oxigenând tot organismul…”, a mai explicat dr. Bogdan Ion.

Orice organ în corpul nostru – fără o suficientă vascularizare – moare. Acesta este și motivul pentru care terapia hiperbară poate fi aplicată în diferite afecțiuni. Sunt clinici specializate de medicină hiperbară pe neurologie, terapie intensivă sau ORL.

Medicina hiperbară ține și de fizică. Trebuie să știi fizica gazelor, trebuie să cunoști anumite formule de calcul și efectele fiecărui palier. Ea se adaptează fiecărui pacient, în funcție de afecțiune. Unii pacienți intră mai des, alții mai rar, alții pe mai multe ședințe. Uneori se schimbă palierul…”, a explicat dr. Bogdan Ion.

Alte detalii despre beneficiile medicinei hiperbare puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.