10.7 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

Comelf investește peste jumătate de milion de euro în centrale cu peleți pentru a-și încălzi halele

Producătorul Comelf se pregătește să își încălzească halele cu ajutorul centralelor cu peleți. Valoarea investiției trece de jumătate de milion de euro și include și o instalație tehnologică de fabricarea peleților, cu ajutorul căreia, producătorul va recicla deșeurile din lemn.

Potrivit unei documentații depuse de Comelf la Agenția pentru Protecția Mediului, producătorul din Bistrița intenționează să recurgă la centrale cu peleți pentru încălzirea halelor sale.

„Destinația echipamentului este de a realiza din rumeguș sau biomasă peleți utilizați pentru instalații de ardere, instalații de cogenerare cu scopul de a încălzi halele de producție”, se arată în documentația depusă la APM.

Peleții folosiți sunt din rumeguș și alte deșeuri lemnoase, rezultate în urma producției. Astfel, producătorul nu doar că refolosește și utilizează eficient deșeurile lemnoase din producție, ci se reduce și consumul energetic.

„Peleții sunt compuși din rumeguș și alte deșeuri lemnoase, care sunt deshidratate și comprimate în granule ce urmează a fi introduse în sistemul de încălzire propriu a fabricii Comelf SA. Datorită faptului că toate materialele din care sunt compuși reprezintă elemente biologice și biodegradabile, peleții sunt un combustibil pietenos cu mediul înconjurător, iar nivelul de dioxid de carbon ce rezultă din arderea acestora este deosebit de scăzut. Reziduurile generate din arderea peleților nu sunt dăunătoare pentru mediu, iar în urma lor rămâne o cenușă fină, care poate fi chiar folosită ca îngrășământ în culturile agricole”, se mai specifică în documentație.

Întreaga investiție, care include și o instalație de producție a peleților utilizați, trece de jumătate de milion de euro.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!