17.9 C
Bistrița
joi, octombrie 3, 2024

CORONAVIRUS: 16 persoane ținute sub observație, la domiciliu!

Numărul de bistrițeni ce ajung din Italia acasă, e în creștere. În acest moment, reprezentanții DSP BN monitorizează 16 persoane, la domiciliu. Încă nu s-a impus carantinarea niciunui bistrițean.

Reprezentanții DSP BN anunță faptul că numărul celor monitorizați la domiciliu, sosiți din Italia, e în creștere.

Dacă ieri erau 7 persoane, astăzi numărul acestora a crescut la 16.

„În acest moment, NU sunt cazuri confirmate de coronavirus în județul Bistrița-Năsăud! De asemenea, nu sunt persoane suspecte care să necesite carantină! Din cele șapte persoane care ieri se aflau sub monitorizare la domiciliu de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, o persoană a ieșit de sub perioada de monitorizare. Alte zece persoane se află în acest moment sub monitorizare la domiciliu, având un total de 16 cazuri în monitorizare”,  transmit reprezentanții DSP BN și ai Prefecturii Bistrița.

Carantinarea se impune doar în cazul celor ce se întorc în țară din Vo’Euganeo, Codogno, Castiglione D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova Dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano.

Aceștia intră automat în carantină, timp de 14 zile. Ceilalți sunt doar monitorizați la domiciliu timp de 14 zile.

„Autoritățile județene monitorizează fluxul de turiști care vin din zone cu risc de infecție cu coronavirus și se află în continuă legătură cu autoritățile de frontieră, aceștia comunicând situațiile care necesită monitorizare”, mai transmit aceștia.

INFORMAȚII UTILE:

Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafetelor, prin picaturile de tuse ajunse pe fata, gura, nas, ochi. Daca cineva tuseste si sar picaruri pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masa, cine va atinge acea suprafata cu mana si apoi isi va atinge fata, gura, ochii, va fi infectat.

– Simptomele sunt febra, tuse (de obicei seaca) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii),strănutul sau durerea în gat.

– Perioada de incubație este intre 2-14 zile dar de câteva zile se sugerează ca ar fi chiar 24-27 zile. In această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

– Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe să moară.

– Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanți comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini. Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați cu dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri, dar și cele mai des folosite.

– Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri deoarece specialiștii nu zic că ar proteja ba mai mult ar putea sa încurce deoarece pui mâna să o scoți sau o lași pe masă… apoi o pui din nou pe față și uite așa te infectezi mai ușor.

– Atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantiăa 14 zile.

– Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea pune masca și anunță medicul.

– Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.

– Cei mai mulți se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație și la care starea este afectată.

– Momentan nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu fază severă, dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă...

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.

GB Instaplan Bistrița angajează sudori, lăcătuși, electricieni! NOI locuri de muncă la Polimed Bistrița și Kreativ Metal & Colours

GB Instaplan Bistrița angajează sudori, lăcătuși, electricieni și instalatori pentru șantierele aflate în derulare. Kreativ Metal & Colours caută sudori și lăcătuși cu experiență, dar și PERSONAL pentru Confecții Metalice. Noi locuri de muncă sunt disponibile la POLIMED Bistrița, RCB Electro, Casa EMA sau Hotel Coroana: