8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

Cripta din clipul lui Cheloo, ecologizată pentru a nenumărata oară! ”Locul acesta NU e părăsit!”

Cripta conților Bethlen, care apare și în clipul lui Cheloo, a fost din nou ecologizată. „Pe lângă gunoaie, de data asta am văzut că s-a făcut foc înăuntru. Locul acesta NU e părăsit!”, au transmis voluntarii.

Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș datează din anii 1.800. Deși este un monument unic în Europa, a fost vandalizat și profanat în 1945. Și din păcate, nu este valorificat.

În luna mai, o mână de voluntari au curățat cripta, făcând publice povești și curiozități despre ea.

FOTO/VIDEO: Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș, curățată! Curiozități și planuri:

Planurile sunt mari, dorindu-se introducerea criptei într-un circuit turistic internațional. Frumusețea ei a fost surprinsă în câteva fotografii care îți taie respirația. Au fost făcute de fotograful Sergiu Mihai.

FOTO: Grota contelui ce a luptat împotriva lui Napoleon, prinsă într-un circuit turistic internațional

Cripta aceasta a fost locul ales de Cheloo pentru a-și filma cel mai nou videoclip.

VIDEO Cripta contelui Bethlen de la Chiraleș, în cel mai nou videoclip al rapperului Cheloo

Și deși în ultima perioadă, cripta este în „centrul atenției”, autoritățile locale nu s-ar implica, iar „vizitatorii nedoriți” își bat în continuare joc de ea.

În acest weekend, s-au suprapus Ziua Europeană a curățeniei și Zilele Europene ale Patrimoniului.

Așa că Asociația România ECO a decis organizarea unei acțiuni de igienizare la Cripta de la Chiraleș.

Putem spune că avem și o problemă de educație, dar este și o problemă a comunității și a autorităților publice. Dacă până de curând aici doar se acumulau gunoaie, în timpul acțiunii de ecologizare am găsit inclusiv urmele unui foc făcut în interior, pereții fiind negri acum.

Tocmai de aceea răspunsul comunității trebuie să fie în sensul de a repara repede lucrurile, de a face curat acolo unde se aruncă gunoaie, iar toate aceste activități până la urmă responsabilizează și restul cetățenilor. Iar când vedem un gunoi, el trebuie repede strâns.

Am văzut că, din păcate, pentru Primăria Lechința există alte priorități. Cripta este însă pe domeniul public și în lipsa unor acțiuni ale administrației, locul este perceput ca unul părăsit. Doar implicarea civică mai poate schimba situația: să-i educe pe oameni și să oblige primăria să ia măsuri.

Facem un apel și către Primăria Lechința să monteze niște coșuri de gunoi în zonă, pentru că lumea chiar nu are unde să arunce deșeurile. Locul este vizitat și am văzut asta din numărul mare de peturi și doze de aluminiu” au transmis voluntarii Asociației România ECO.

Ne pasă de locul acesta! Nu e părăsit! 

Această acțiune este atât despre ecologie cât și despre istorie, despre trecut și viitor, dar și despre două valori importante care se degradează tot mai mult în ultimul timp: mediul înconjurător și patrimoniul cultural.

În această sâmbătă ne-am adunat o mână de oameni inimoși care au ca motiv principal grija pentru mediul înconjurător și am curățat gunoaiele de la Cripta din Chiraleș. Am transmis un mesaj:

  • că ne pasă de locul acesta
  • că nu e părăsit
  • că cineva are grijă de el și vor urma și alte acțiuni!”, mai spun voluntarii.

ȘTIAȚI CĂ Guvernatorii Transilvaniei au fost musafiri ai familiei Bethlen la Castelul din Chiraleș și au lăsat pe peretele criptei efigii sculptate cu numele lor, în semn de respect?!?

Așa arăta castelul de la Chiraleș:

Sursă foto & info – Asociatia Romania ECO & Ion Petraș

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: