14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

FOTO: Grota contelui ce a luptat împotriva lui Napoleon, prinsă într-un circuit turistic internațional

O zonă din județul nostru prezintă interes internațional. Grota contelui Bethlen, de la Chiraleș, ar putea fi inclusă într-un circuit turistic. Contele a luptat chiar și împotriva lui Napoleon.

Chiraleșul a trezit interesul internațional. Un plan de realizare al unui circuit turistic internațional al Sfântului Ladislau, care trece prin Brasov, secuime, ar cuprinde și această zonă de la noi. De ce? Din cauza Bătăliei de la Chiraleș din 1068.

Legendel lui Ladislau au o mare importanță pentru poporul maghiar, tocmai de aceea ”sunt porniți„ pe a face acest circuit turistic internațional.

Din zona Chiraleș ar fi prinse Biserica Evanghelică și Cripta/grota conților Bethlen.

Biserica a fost recent animată, cu povești și sunete de vioară.

FOTO/VIDEO: Voluntarii Petrus Italus Trust au animat cu povești Biserica evanghelică din Chiraleș

Cripta, pe care mulți o consideră doar ”o gaură-n deal„, fără să știe că e o adevărată comoară culturală și istorică, a fost ecologizată în luna mai.

FOTO/VIDEO: Cripta grofilor Bethlen din Chiraleș, curățată! Curiozități și planuri:

De atunci, în fiecare sfârșit de săptămână, zona este ecologizată, deoarece mulți o folosesc încă pe post de ”toaletă publică”.

Din toamnă, mobilizarea pe punerea în aloare a acestei grote va fi mult mai mare. Se fac demersurile pentru a fi desemnată monument istoric și se va ”proteja” cu un gard.

Cripta are două intrări, lucru prea puțin cunoscut. Mai mult, la intrarea ”principală„, e inscripționat anul 1818. Totuși, contele a murit abia în 1867, ceea ce demonstrează cât de important era pentru el inclusiv ”locul de veci„.

Cripta de la Chiraleș este un monument unic în Europa, contele Bethlen, care a și luptat împotriva lui Napoleon, având, la vremea respectivă cel mai impresionant castel din Transilvania.

Cripta poate fi vizitată, dar aveți nevoie de un felinar. Cu ”lumina telefonului„ prea puțin ve4ți putea observa frumusețile ei.

Bistrițeanul.ro vă prezintă câteva imagini superbe, realizate de Sergiu Mihai, un pasionat de istorie, monumente și fotografie.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...