-5.3 C
Bistrița
luni, februarie 6, 2023

Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud!

„Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! Cum explică Inspectoratul Școlar Județean această formă de încurajare a abandonului școlar?”, Este întrebarea la care Cristina Iurișniți, deputatul USR Bistrița-Năsăud, așteaptă un răspuns.

Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud.

Nimeni nu mai înţelege nimic dacă urmăreşte cifrele anunţate de Ministerul Educaţiei. Probabil nici funcționarii ministerului sau ai inspectoratelor școlare nu-şi dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt adesea contradictorii.

În 23 martie 2019, Ministerul Educaţiei anunța faptul că la simularea Examenului de Evaluare Națională au participat la toate probele 164.264 de elevi de clasa a VIII-a (din totalul celor 175.463 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a). Tot Ministerul Educaţiei anunța joi, 13 iunie, faptul că la Evaluarea Naţională din sesiunea 2019 s-au înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII.

Puţin probabil să existe un număr aşa de mare de corigenţi – consideră deputatul USR Bistrița-Năsăud. Chiar dacă nu erau corigenţi, le-a interzis şcoala să se înscrie la examene? Se repetă „Fenomenul Brăila”, despre care am discutat și anul trecut? Să fie la mijloc, poate orgoliile și ambițiile unor profesori, sau neputința elevilor de a promova anul școlar? Cert este că se evaluează în continuare cunoștințe, capacitatea elevului de a memora informații și mai puțin capacitatea acestora de a dobândi competențe, capacitatea de adaptabilitate la lumea în care trăim și la provocările viitorului…”, afirmă Cristina Iurișniți.

Situaţia de la liceu pare să fie asemănătoare, pentru că an de an există câte 20-30.000 de elevi care apar înscrişi în licee, dar care nu se prezintă la Bacalaureat – avertizează deputatul.

Poate că Ministerul Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu sau reprezentanții fiecărui Inspectorat Școlar, instituție care își dovedește tot mai mult inutilitatea, vor reuși să lămurească aceste diferențe între cifrele pe care le furnizează cu diferite ocazii.

Deputatul USR a subliniat că şi în județul Bistrița-Năsăud dintre cei 2.854 de elevi de clasa a VIII-a, care au susținut în luna martie 2019 Simularea Examenului, în aceste zile 2502 elevi susțin probele examenelor de Evaluare Națională.

Unde sunt ceilalți elevi? Cum explică ISJBN și MEN această formă de încurajare a abandonului școlar? Voi solicita de urgență explicațiile necesare pentru a lămuri această situație de dezinteres la adresa copiilor noștri. Guvernul toxic cu Dăncilă și Andronescu în frunte, să răspundă unde sunt investițiile și fondurile europene atrase pentru a susține aceste cheltuieli?„, a punctat Cristina Iurişniţi.

S-au tăiat locurile în licee și s-au diminuat posturile din învățământ: „În judetul Bistrița-Năsăud dispar 7 clase și 12 posturi anual..!”, mai avertizează Cristina Iurișniți.

Vrem să avem tineri educați și profesori performanți în școli dotate!
Stop școlilor cu  grupurile sanitare in curte ca în Evul Mediu!
Stop unui sistem cu 4500 de suplinitori necalificați, unicat în Europa!
Stop deciziilor luate peste noapte în Educație!
Succes în aceste zile copiilor noștri care susțin examene.
Guvernul și-a picat examenele în repetate rânduri, dar tot degeaba!
Doar în 2020 vom putea trece clasa, dar fără PSD – ALDE!

#Cu  educație ajungem departe!

Foto – Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: