Cum „a închis” Instituția Prefectului, din pix, terasele din Bistrița într-un comunicat oficial

0
2790

Instituția Prefectului a „închis” din pix și terasele din Bistrița, într-un comunicat oficial, în care anunța ce măsuri se vor aplica în municipiu, odată ce incidența cazurilor de Covid va trece de 3/mia de locuitori. Deși șefa cancelariei a recunoscut că informația e greșită și că terasele rămân deschise, nu s-a obosit nimeni să semnaleze greșeala jurnaliștilor care au preluat datele.. ci doar să corecteze comunicatul oficial.

Într-un comunicat oficial, Instituția Prefectului anunța ieri că municipiul Bistrița este la un pas de noi restricții. Asta pentru că incidența cazurilor de Covid se apropie vertiginos de 3/mia de locuitori. În comunicarea oficială erau prezentate restricțiile printre care se numără și închiderea restaurantelor, inclusiv a teraselor.

Informația a semănat groază printre proprietarii de restaurante, care nu se așteptau să se pună lacăt și pe terase, mai ales că vremea încă permite folosirea lor. La insistența reporterului Bistrițeanul.ro, staff-ul Instituției Prefectului verifică informația și șefa de cabinet a prefectului Stelian Dolha recunoaște că s-a strecurat o eroare și că terasele rămân deschise.

Astfel, comunicatul spune așa: „Se interzic – activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase”.

Florica Bodea Motofelea, director cancelarie Instituția Prefectului spune, într-un răspuns remis publicației noastre asta: „Potrivit Hotărârii nr 932 din 9 septembrie 2021, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Deși în răspunsul trimis publicației corectează eroarea, nimeni din Instituția Prefectului nu se sinchisește să anunțe jurnaliștii că sunt informații greșite în comunicatul de presă. Mai mult, prefectul Stelian Dolha este pus în situația penibilă de a prelua informații din comunicat și a da declarații eronate inclusiv presei naționale, înainte ca acesta să fie corectat.

Culmea, ieri șeful DSU, Raed Arafat declara că restaurantele nu se vor mai închide la o incidență de peste 3/mia de locuitori. Se dorește eliminarea acestei restricții și permiterea accesului doar pe bază certificatului verde (care reprezintă dovada vaccinării, a existenței unui test PCR sau existența anticorpilor datorați trecerii prin boală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.