23.5 C
Bistrița
marți, iulie 1, 2025

Cum au ajuns vânătorii să aștepte și câte două luni să împuște urșii care fac ravagii în satele bistrițene

Două luni, atât au așteptat vânătorii pentru a putea recolta ursul care a terorizat comunitatea din Milaș. De atât are nevoie Ministerul Mediului pentru a oferi derogările necesare intervenției. Dacă ursul recoltat e și cel care în urmă cu două luni omora animalele din satul x, vânătorii nu au de unde să știe.

Începând din anul 2016, vânătorii nu mai au voie să împuște urși, lupi și pisici sălbatice, din cauza unei legi care protejează sălbăticiunile. Fără un control al efectivelor, animalele s-au înmulțit, iar cele mai slabe sunt alungate de cele mai puternice spre sate, unde au început să facă ravagii.

Când un urs atacă o gospodărie și ucide un animal domestic, posesorul are la dispoziție 48 de ore să reclame dauna la primăria de care aparține. Mai mult, acesta trebuie să găsească și animalul luat de urs pentru a avea probe că nu l-a sacrificat chiar el pentru a-l mânca.

Odată reclamată dauna, primăria convoacă o comisie care merge și verifică cele reclamate, iar ulterior anunță Ministerul Mediului, care trebuie să dea la rândul său o derogare pentru recoltarea animalului sălbatic.

Cât durează toată treaba? Ei bine, în cazul comunei Milaș, unde urșii au atacat în urmă cu jumătate de an totul a durat două luni. De la reclamarea prezenței urșilor și până la recoltarea lor s-au scurs două luni. În acest timp, ursul care a făcut probleme se poate deplasa în altă zonă, astfel că vânătorii nu au nicio certitudine că animalele împușcate sunt chiar cele care au dat iama în gospodăriile oamenilor. Mai multe informații despre ravagiile făcute de urși la Milaș puteți citi AICI.

Prețul plătit de vânătorii care îndrăznesc să nu aștepte derogarea este destul de mare, după cum a explicat la Bistrițeanul LIVE Hârjoabă Dragoș, vicepreședintele Asociației Cinegetice Someșul-Rodna, cel mai mare fond de vânătoare din România.

„Vânătorul nu are ce face, pentru că dacă împușcă ursul plătește 40.000 de euro valoarea de despăgubire a lui și pușcărie, plus că îmi confiscă și armele”, a precizat Hârjoabă Dragoș.

În județul nostru, în ultima perioadă s-au făcut 13 solicitări de recoltare a urșilor care produc pagube și reprezintă un pericol. Niciuna dintre aceste solicitări nu a fost aprobată.

Emisiunea în care a fost prezent Hârjoabă Dragoș o puteți urmări aici:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/2481181508793938/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.

Mașina ta e pregătită de vacanță? Profită de verificarea auto de sezon oferită de MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița

Vara a sosit, iar odată cu vremea caldă vin și planuri de escapade și concedii. Service-ul Autorizat Škoda & Multimarcă - MATEROM AUTOMOTIVE, lansează o ofertă specială la Verificare Auto de vacanță...

TAPAS LEMON s-a mutat pe Pietonal! Are și mai multe specialități din bucătăria spaniolă

Tapas Lemon – locul cu delicii din bucătăria spaniolă deschis de Carolina la Bistrița – s-a mutat în centru, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, ca să fie mai aproape de toți cei care adoră mâncarea spaniolă. Acum au la dispoziție un meniu și mai bogat, evident, tot de inspirație spaniolă!