14.1 C
Bistrița
joi, octombrie 21, 2021

Cum este distrus singurul castru roman din județ care nu era afectat antropic, cu puțuri și garduri. Este pe cale să ajungă pe lista UNESCO

Castrul de la Livezile era singurul din Bistrița-Năsăud care nu era afectat antropic, fiind conservat mulțumitor. Asta până zilele trecute, când un cercetător al Complexului Muzeal a descoperit un puț proaspăt săpat și o împrejmuire cu un gard de sârmă.

Nepăsarea unora pare să distrugă singurele bucățele de istorie încă păstrate din județul nostru. Potrivit arheologului Complexului Muzeal, Radu Zăgreanu singurul castru din județul Bistrița-Năsăud care nu era afectat antropic este pe punctul de a fi distrus cu un puț și garduri.

Culmea, se pare că castrul respectiv se află pe lista siteurilor arheologice din județ propuse pentru a fi incluse în lista UNESCO. Cercetătorii doresc includerea pe lista UNESCO a limes-ului roman, care se regăsește și pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud și din care face parte inclusiv castrul respectiv. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI.

„Era singurul castru din județul Bistrița-Năsăud care nu era afectat antropic decât de un stâlp de înaltă tensiune plasat în zona lui mediană, fiind conservat mulțumitor pe alocuri, deși afectat serios de intensele arături din zonă. În ultimul timp era folosit ca și pășune, dar în apropierea lui a apărut recent o împrejmuire dubiosă cu un gard înalt de sârmă. Nu știu cine și de ce, dar trebuie făcut ceva, nu se mai poate cu povești și abureli, altfel ne facem de râs și va trebui scos de pe lista tentativă UNESCO. De mâine vom începe toate demersurile posibile pentru ca integritatea sitului să fie respectată și protejată”, precizează cercetătorul Radu Zăgreanu.

Foto: Valorificarea si Promovarea Limes-ului Roman Bistrita-Nasaud

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Paella pentru toți pofticioșii, mâine, pe terasa Taverna Dogarilor!

Mâine se anunță o zi superbă de octombrie! Și la Taverna Dogarilor, pofticioșii sunt așteptați să...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: