6.3 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

FOTO: Zeci de situri arheologice din Bistrița-Năsăud, la un pas de includerea în lista UNESCO

Zeci de situri arheologice din Bistrița-Năsăud sunt foarte aproape să fie incluse în lista UNESCO, grație implicării specialiștilor de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. În ciuda situației generate de pandemie, atât cât a fost posibil, ei au continuat cercetările și pe parcursul anului 2020.  

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei a continuat cercetările în cadrul Programului Național Limes – atât cât a fost posibil – și pe parcursul anului 2020, în ciuda situației generate de pandemie.

Principala activitate desfășurată a fost aceea de a definitiva lista finală a siturilor arheologice incluse în lista Tentativă a UNESCO.

Aceasta are ca și scop final includerea în lista UNESCO a acestui important monument al antichității – Limes-ul roman aflat și pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.

Au fost astfel identificate, cartate și analizate circa 48 de situri arheologice de pe raza județului Bistrița-Năsăud. Este vorba despre:

  • 3 castre auxiliare (Ilișua, Orheiu Bistriței, Livezile),
  • 6 burgus-uri (Lunca, Domnești, Salva, Negrilești, Ciceu-Giurgești)
  • 39 de turnuri de pază aflate pe raza mai multor comune de pe teritoriul județului (Ciceu-Mihăiești, Ciceu-Giurgești, Ciceu-Poieni, Dobric, Spermezeu, Zagra, Runcu Salvei, Salva, Livezile, Cetate, Dumitrița, Budacu de Jos, Mărișelu Șieu, Șieuț, Monor).

Radu Zăgreanu (arheolog), Marin Popan (cercetător), Adriana Stancu (muzeograf) și Andreea Ilieș (desenator) au fost specialiștii care au făcut parte din echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud de studiere a Limes-ului roman.

Cercetările de teren au continuat în zona Livezile-Monor, mai puțin cercetată și cartată corespunzător. Aici au fost identificate o serie de noi situri arheologice, turnuri de supraveghere sau fortificații de tip burgus.

S-au efectuat și o serie de cercetări non-invazive în zona castrului roman de la Ilișua, unde a fost cartată o clădire mai puțin cunoscută din zona aferentă castrului roman.

Tot în cadrul aceluiași proiect s-au efectuat cercetări de perigheză și cartare a unor așezări rurale de epocă romană în special din zona de câmpie a județului – au transmis specialiștii Muzeului Județean din Bistrița. 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.