14.3 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

Cum se mimează consultarea publică în cazul PUZ-urilor la Primăria Bistrița. Câțiva bistrițeni din Subcetate s-au trezit că se ridică blocuri lângă ei

Una dinte condițiile PUZ-urilor este ca vecinii proiectelor imobiliare propuse să fie informați. Aceștia trebuie să știe ce și cum se construiește la doi pași de ei și pot transmite municipalității observații, sugestii, propuneri. Cum se fac lucrurile în realitate?! Ne spun câțiva bistrițeni, care și-au dat seama că se construiește ceva în vecinătate, când s-au trezit cu utilajele.

În Subcetate, la numărul 38A vor fi amenajate trei blocuri cu regim de înălțime P+4. Pentru ca proiectul să se poată materializa a fost nevoie de un PUZ (plan urbanistic zonal, care presupune derogări de la PUG). Acesta a fost aprobat la mijlocul anului trecut, pe timpul fostei administrații, printr-o ședință de Consiliu Local.

Una dintre prevederile PUZ-ului este ca vecinii să fie informați despre ce se construiește la doi pași de casele lor:

„Vor fi notificati cetățenii proprietari ai terenurilor vecine direct afectate de propunerile PUZ., aducându-li-se la cunoștință posibilitatea, modul, locul, perioada și orarul în care pot consulta documentele.Observațiile, sugestiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la sediul Primăriei municipiului Bistrița.”, se arată în avizul de oportunitate al proiectului.

Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul acestui proiect, după cum susțin bistrițenii care locuiesc pe strada Subcetate. Informarea și consultarea publicului cu privire la propunerile de PUZ se fac înainte de transmiterea documentației pe circuitul tehnic de avizare.

„Nu ne-am închipuit că poți să faci așa ceva. Așa ne-am trezit noi, că am văzut o conductă care apare în strada principală. Așa ne-am dat că se vor demara lucrări. Afișul e ascuns, pe proprietate privată, nici n-avem ce să căutăm acolo să ne uităm la el.”, explică unul dintre bistrițenii care locuiește în vecinătatea proiectului.

Cum a mimat Primăria Bistrița informarea și consultarea

Oamenii spun că nu a fost pus un afiș la vedere, la stradă care să informeze despre ce se construiește. Aceștia nu au fost căutați sau informați în vreun fel.

„În urma începerii unor lucrări de construcție (săpături pentru aducțiunea de apă și canalizare) de o mare anvergură, pe un teren aflat în imediata proximitate a proprietăților noastre am aflat că s-a început efectuarea unor lucrări în vederea edificării unor blocuri de locuințe. Am formulat cerere la Consiliul Local Bistrița pentru a ne comunica documentația care a stat la baza începerii acestor lucrări.

Arătăm faptul că subsemnații nu am fost informați cu privire la niciun aspect referitor la situația reclamată și nu ne-am dat acordul. Subsemnații nu ne dorim construirea clădirii/clădirilor. Asta pentru că va crește traficul în zona deja supraaglomerată. Spațiul verde va fi defrișat, casele din jur vor fi puse în pericol și vor fi imobile care nu vor mai fi atât de luminate.

În plus, zona este o zonă preponderent de case, cu parter și nivel I, va scădea valoarea imobilelor și va crește nivelul de zgomot din această zonă. Subsemnații nu am fost consultați cu privire la proiect. Astfel se încalcă prevederile ce țin de consultarea rezidenților înainte de emiterea Planului Urbanistic Zonal anterior menționat. Pe terenul studiat nu au fost expuse panouri, rezistente la intemperii pentru o perioadă de 25 de zile calendaristice.”, se arată în plângerea depusă de oameni la Primăria Bistrița.

Oamenii au cerut Primăriei Bistrița să revoce hotărârea prin care a fost aprobat PUG-ul. Această cerere a fost discutată în ședința de Consiliul Local de luna trecută și respinsă de consilieri.

Într-un răspuns, Primăria Bistrița spune că informarea s-a făcut ca la carte. S-a afișat în holul instituției, s-a dat în ziare (Mesagerul și Răsunetul.) s-au pus panouri în zonă. Reprezentanții municipalității mai spun că nu s-au înregistrat observații cu privire la PUZ-ul respectiv.

Vecinii terenului pe care urmează să răsară trei blocuri intenționează să ceară în instanță revocarea hotărârii de CL.

Informarea s-a făcut pe o planșă stuată în capătul terenului, unde vecinii oricum nu au acces, fiind proprietate privată…

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Norocul nu este de partea cetatenilor pt ca nici consilierii nu stau in vecinatatea parcelei si -i doare la basca de suferintele lor. Cica ei sunt votati de cetateni si ii reprezinta in cons. local. Halal reprezentare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.