12.6 C
Bistrița
joi, martie 23, 2023

Curtea de Conturi a dat peste un DEZASTRU la ANAF. La DSP s-au stabilit „greșit” salariile, sporurile și premiile

Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi, la DSP Bistrița-Năsăud s-au stabilit greșit salariile, sporurile și premiile angajaților. Cele mai multe probleme, însă, au fost găsite la Administrația Județeană a Finanțelor Publice.

Curtea de Conturi a publicat raportul său rezultat în urma controalelor de anul trecut, pentru anul 2019. Inspectorii Curții de Conturi au identificat nereguli la mai multe instituții din județ.

La DSP Bistrița-Năsăud, de exemplu, au fost stabilite eronat drepturile de natură salarială, inclusiv a sporurilor, premiilor și a altor drepturi acordate funcționarilor publici, personalului contractual și persoanelor cu funcții de conducere.

Potrivit aceluiași raport, la AJOFM Bistrița-Năsăud s-au acordat indemnizații de șomaj și venituri complementare fără respectarea legislației unor beneficiari care au realizat concomitent și venituri incompatibile cu drepturile primite din acest buget. De asemenea, au fost subvenționate locuri de muncă în cuantum mai mare decât cel calculat în raport cu timpul de lucru efectiv lucrat de angajați.

Cele mai multe nereguli au fost identificate însă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Inspectorii Curții de Conturi spun că nu au fost înregistrate în scopuri de TVA persoane fizice și juridice care au realizat venituri totale peste plafonul de scutire la plata taxei pe valoare adăugată sau că au găsit neconcordanțe între declarațiile fiscale și declarațiile informative depuse de contribuabili privind obligațiile la bugetul general consolidat

Nu a fost respectată procedura privind declararea contribuabililor inactivi și a fost efectuat controlul rambursării de TVA cu încălcarea dispozițiilor legale în materie. Organele fiscale nu au investigat neconcordanțele din declarațiile fiscale ale contribuabililor ce conțin indicii privind nedeclararea tuturor impozitelor și taxelor cuvenite bugetului de stat.

Controalele fiscale desfășurate de ANAF nu au respectat normele, metodologiile și tematicile. Măsurile de executare silită n-au fost aplicată sau au fost aplicate parțial, n-au fost respectate termenele prevăzute de lege pentru luarea măsurilor în vederea recuperării creanțelor de la contribuabilii cu datorii la bugetul general consolidat.

S-au acordat amânări la plată fără respectarea prevederilor legale și nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cazul nedepunerii sau depunerii cu întârziere a declarațiilor fiscale sau a situațiilor financiare.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...