1.4 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

La apus de soare, gândești

Există la Bistrița o epidemie de miserupism tradus la nivel global prin fenomenul de quiet quitting, adică demisie în tăcere.

Lumea nu mai trage la jug, n-o interesează performanța, colegialitatea nu mai există, un fel de „e mai aproape pielea decât cămașa”. Tragi pentru tine, tragi și tragi până eșuezi în filosofie pe Facebook.

Dan Dumitru Ciobănică, consilier local, boss la Parcul Industrial și cârciumar asta face. Filosofie pe Facebook. Își permite pentru că banii vin, iar după activitatea intensă depusă în folosul comunității din postura de bugetar este normal să te joci cu unele cuvinte să sari la cap, să driblezi etc. A, el a fost fotbalist. Fundaș. A dat la gioale, iar Țuțea, Cioran și Eliade n-au jucat în aceeași echipă cu el.

Quite quitting n-are treabă cu filosofia, dar nici filosofia cu ea pentru că i-ar fi spus simplu: lene.

Sinonim cu trândăvie, inactivitate, apatie, indolență. Și ce să faci ca bugetar dacă n-ai treabă? Stai pe facebook și postezi pentru eternitate. Un fel de inscripție cu briceagul în scoarța copacului administrativ: Dan a fost aici.

Să luăm ca exemplu: calul de dar nu se caută de dinți. În fotografie sunt două ființe, cam aceeași înălțime, o ființă zâmbește golănește, cealaltă este tristă. N-are sens să facem analiză pe text că doar intuiți diferența dintre cal și măgar.

Apoi „majoritatea fenomenelor din natură și societate depind de o împrejurare viitoare si nesigură”. Este cumva motto-ul de la Parcul Industrial? Sau scuza administrației locale? Se pare că amăndouă, deoarece cu filosofia nu te joci la perete decât dacă dai cu capul.

Continuăm cu o idee profundă: „La apus de soare, gândești”. Este normal. Te trezesti dimineață, mănânci, bei cafeaua, filosofezi în baie, apoi plimbarea de dimineață prin Parcul Industrial, urmată din când în când de o odihnă binemeritată în ședințele Consiliului Local. Bine, majoritatea oamenilor gândesc și dimineața, dar noi nu obligăm pe nimeni.

Bomboana de pe coliva filosofiei nu este desert intelectual, dar Dan Dumitru Ciobănică a confundat-o cu un cărbune medicinal: „Problema cu majoritatea dintre noi este că preferăm să fim distruși prin laude, nu salvați prin critici”.

Domnule Ciobănică, v-ați supărat cu domnul primar la vreun șpriț? Că prea i-ați pus diagnostic sufletului.

Noi vrem să vă salvăm și pe dumneavoastră, dar și pe el. De fapt, vrem să ne salvăm banii.

Degeaba vă dați demisia prin tăcere, retribuția tot vine. Fiți bărbat, că fundași s-au mai văzut care au ștampilat gleznele cu crampoane. Dumneavoastră, însă, faultați speranța bistrițenilor până la apusul soarelui când găsiți calul.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Si acuma sa filozofez si eu citind din subtitlul articolului fenomenal scris de VIOREL NEGRU caruia eu ii dau nota 10 pentru aceasta descriere perfecta.( majoritatea fenomenelor din societatea noastra se datoreaza de fiecare data alegerilor proast facute, ori cu buna stiinta sau cum este cazul de fata a unei alegeri gresite.) Mai pe sleau am tras cartea proasta ca la poker . Ghinion insa fara sa fi dorit asta, nimeni nu vrea o astfel de alegere insa omul cat traieste, greseste important este sa nu se mai repete un astfel de fenomen macar odata la patru ani . Odata cu Pandemia am mai primit inca un vaccin acela de a nu mai avea incredere nici in petecul de camasa din cotul manecii. Am intervenit cu acest comentariu intrucat ma simt putin vinovat pentru alegerea gresita din prea mult zel pe VERDE, insa eu am platit deja aceasta optiune si marturisesc ca nu regret nimic si am mai castigat o experienta. Filozofii cu filozofii iar voluntarii cu activistii merg cu fruntea sus mai departe spre un apus de soare bland si sanatos.

  2. 😂aah sunteti ceva gen” hai sa ne intalnim la un pahar de bere sa ne mai bagam in viata unui om”. Felicitari, in 2022 omul se vede dupa trecutul acestuia fara a avea libertate in a posta si a se exprima dupa dorintele lui. Doar incredibil, am impresia ca acesti oameni care fac aceste “minunate” articole sunt absolut perfecti fara nici macar o problema😂. Ah si mai intrebati de ce Romania e cum e. Oamenii vad problema altora , in loc sa-si vada de problemele lor. Acum oare cati vor sari impotriva spuselor mele, pentru ca nu e prima data 😂

  3. Dumnezo sa te ierte ca esti slaba rau cu duhul si nu spui absolut nimic in comentariul tau fara sa cunosti detaliile de finete despre subiectul principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...