14.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

DE CITIT: Graficianul și regizorul Paul Mureșan din Bistrița, despre frica de moarte – subiectul tezei sale de doctorat

Paul Mureșan – artist, grafician, regizor și ilustrator – povestește într-un interviu acordat Patriciei Cîrtog în genrevista.ro ce anume l-a inspirat să-și facă teza de doctorat despre frica de moarte. Pe care a și celebrat-o organizând un parastas în toată regula, în curte.

Paul Mureșan are deja o experiență solidă în arte vizuale, devenind foarte cunoscut pentru scurtmetrajele sale de animație multipremiate.

Este autorul animațiilor Pui de Somn (2014), Mamă, Tată, trebuie să vă spun ceva (2016), CEVA (2018) și Cântec de Leagăn (2020).

Paul Mureșan se poate mândri și cu mai multe expoziții personale de desen în Europa. La Bistrița încă nu.

În iunie va fi invitatul unei sesiuni TedEX Cluj. Dar până atunci, merită să ne delectăm cu replicile în care ne povestește cum a ajuns la o teză de doctorat despre frica de moarte.

Graficianul din Bistrița a lucrat la teza sa de doctorat timp de șase ani. Sub îndrumarea profesorului universitar Radu-Călin Solovăstru.

Frica de moartea apare, de altfel, și în scurtmetrajul Ceva:

Dintre toate creaturile pe care le cunoaștem, noi, oamenii, suntem singurele care conștientizează că există. Sociologul Ernest Becker spune că s-ar putea ca asta să ne definească…

Filozoful Søren Kierkegaard spune că suntem împărțiți între mirare, fascinație că existăm și teroare pură și paralizantă că într-o zi nu vom mai fi. Că tot ce am făcut, toate cărțile citite, toți oamenii dragi, toate experiențele nu o să mai conteze, pentru că vor dispărea odată cu noi…”, povestește Paul Mureșan.

Relația cu tatăl său l-a inspirat, de altfel, pe Paul Mureșan. „Îl iubesc, e tata, dar zici că e mereu un paravan acolo între noi. Și tot desenând, mi-am dat seama că mai tare mă interesa relația creație-creator…

Frica de moarte este și cea care ne face foarte umani – consideră Paul Mureșan. Dar e și motivul pentru care nu ne plac alte naționalități, alte culori de piele, alte orientări sexuale… Iar din frica de moarte degenerează foarte, foarte multe alte frici.

În copilărie, Paul Mureșan a urmărit – ca mulți alții dintre noi – videoclipul difuzat în noaptea de Crăciun, în 1989. Videoclipul în care soții Ceaușescu erau împușcați. „…Nu am fost pregătit pentru așa ceva. Și am început foarte tare să plâng când am văzut că nu mai mișcă…” Era  noapte, tatăl său a venit să vadă ce s-a întâmplat. „…și l-am întrebat: Tu o să mori? Și el o zis: Păi da, într-o zi o să mor. Și am întrebat: Și și eu o să mor? Da, și tu o să mori” 

Întreaga poveste – AICI

Foto credit @ Dragoș Dumitru: Paul Mureșan la Teatrul Gong Sibiu

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.