14.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

Pagube de peste 300.000 de lei făcute de animalele sălbatice. Despăgubirile, sub semnul întrebării

Animalele sălbatice au făcut anul trecut pagube de peste 300.000 de lei. Totuși, în ceea ce privește despăgubirile, șeful Gărzii Forestiere crede că „plățile s-au făcut, dacă nu cumva există o problemă”.

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, șeful Gărzii Forestiere a oferit un raport privind constatările în urma atacurilor animalelor sălbatice.

În decursul anului 2021 au fost peste 170 de solicitări de constatare a pagubelor.

Au fost verificate 173 solicitări de constatare și evaluare a pagubelor cauzate animalelor domestice și culturilor agricole de către speciile din fauna de interes cinegetic. Au fost întocmite în acest sens un număr de 161 procese verbale de constatare şi evaluare (…) Au fost efectuate și un număr de 12 note de constatare. Valoarea totală a pagubelor provocate animalelor domestice și culturilor agricole a fost evaluată la 332.179,42 lei”, a transmis Gabriel Pop, șef Garda Forestieră.

Sorin Roșu Mareș, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a întrebat care este situația cu despăgubirile.

Au fost plătite pagubele produse sau doar s-au făcut procese de constatare și plățile au rămas în aer?”, a întrebat acesta.

În cea mai mare măsură eu cred că au fost făcute plățile, dacă nu există o problemă de minister. De la noi pleacă la Cluj, de la Cluj la Minister”, a răspuns Gabriel Pop.

Mareș a explicat că a existat o modificare legislativă prin care „autoritatea care răspunde de vânătoare să fie cea care plătește, urmând să-și recupereze ulterior banii de la fondurile de vânătoare”.

Conform raportului Gărzii Forestiere, anul trecut 

  • Au fost efectuate 11 controale la gestionarii fondurilor cinegetice cu privire la respectarea clauzelor contractuale.
  • Au fost efectuate 52 acțiuni de evaluare a trofeelor de vânat.
  • Au fost verificate 8 solicitări privind reașezarea/suplimentarea cotelor de recoltă.
  • Au fost verificate 6 sesizări înaintate de persoane fizice și juridice și s-au soluționat conform prevederilor legale, fiind înaintate spre organele de cercetare penală, în vederea continuării cercetărilor – 3 sesizări penale privind săvârșirea unor fapte ce pot fi calificate ca și infracțiuni la regimul cinegetic.
  • Au fost întocmite 3 procese verbale de constatare a contravențiilor, cu o valoare a  amenzilor de 2250 lei.
  • S-a participat prin sondaj la un număr de 5 acțiuni de evaluare a vânatului.  

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Trebuie modificata legea vanatorii, in sensul ca :
    – reclamatia sa fie depusa la Primaria locului teritorial
    – si aceasta sa convoce societatea care gestioneaza fondul de vanatoare din zona,
    – sa stabileasca paguba impreuna cu ea si persoana pagubita
    – si sa fie obligata prin lege, sa plateasca imediat c/v pagubelor , nu prin intermediari si tot felul de ministere …
    – iar plangerea , dupa ce s-a indeplinit conditia de sesizare a primariilor locale, sa aiba titlu executoriu, fara ca parsoanele pagubite sa mai umble prin judecati cu aceste societati de vanatoare.
    – N-are decat dupa aia, sociatatea de vanatoare sa-si deconteze ” despagubirile ” cui doreste …
    S-a ajuns in aceasta tzara sa fie mai aparate si mai protejate animalele salbatice decat oamenii, proprietatile , animalele si bunurile acestora . Bataie de joc si vionovatul nu este altul decat STATUL ROMAN care administreaza foarte prost acest domeniu si care-i favorizeaza pe acesti ” smecheri ” care au obtinut fondurile de vanatoare ” prin atribuire directa” ( adica moca ) fac bani si ” scula MARE ” pe seama bietilor oameni care deja s-au saturat si s-au ingrozit de animalele lor salbatice .

  2. VINOVATIi Asociațiile de protecție a animalelor .Au blocat totul și vînătoare și combaterea dăunătorilor prin sentințe judecătorești, Cererietile lor DESPAGUBIRRI au bani destui de la prostii care îi finanțează degeaba , sunt principali vinovați. Situația este scăpată de sub control și cu ciorile de semănătură și cu porumbeii sălbatici sa nu mai vorbim de carnivorele mari semănăm de doua trei ori porumbul și floarea soarelui Nu Ii Pasa Nimănui latră la tv pe bani multi , .foarte multi AR TREBUI STRINSI DE OUA SA PLATEASCA ei pagubele .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.