24.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 25, 2025

DE CITIT: Mafta, de Franz Karl Franchy, povestea unei iubiri neîmplinite

Mafta, micro-romanul lui Franz Karl Franchy publicat în limba germană la Berlin, în 1941, este o poveste tipică a începutului de secol XX. Apar aici personaje simple care trăiesc în satul din apropierea Bistriței, Cușma.

De altfel, multe dintre episoadele surprinse în Mafta ilustrează viața comunității de atunci. Mafta muncește la un moșier din Bistrița care a existat cu adevărat, ca și administratorul care îi admiră ambiția și tenacitatea. Tot el o sfătuiește să-și vândă bucata de pământ cumpărată după ani lungi de muncă și nopți nedormite.

Franz Karl Franchy descrie într-un episod apeductul de apă potabilă care alimenta orașul sau stâlpii de telegraf care mărginesc drumul spre Bistrița. Apar aici și obiceiurile de nuntă în care era implicată întreaga comunitate.

Un alt episod ne povestește cum se transmiteau pe vremuri anunțurile importante. Se plătea un dobaș care să „bată doba” (toba) și să strige în gura mare mesajul, pe ulițele satului.

Mafta @ Franz Karl Franchy. Ilustrații – Fritz Kim

Ce vrei. De ce ai venit? întrebă enervat. Ea scoase din șorțul ei banii, pe care îi numără în fața primarului.

Să bată toba în sat, ai aici taxa pentru asta.

Să bată toba, să bată toba. Dar de ce să bată toba nu-mi spui…

Ea se uită la el și spuse calmă:

Să bată toba pentru ca să se știe – casa mea și tot ce-i înăuntru e de vânzare. Curte, grajd și șură.

Primarul rămase cu gura căscată. Încet, îl cuprinse o bucurie răutăcioasă și dintr-o dată ochii îi prinseră viață:

Deci aici ai ajuns cu semeția ta. Prima dată ai vândut pământul, acum vinzi casa. Departe ai ajuns! (…)

Să bată toba chiar mâine dimineață înainte să meargă lumea la câmp. Și în satele învecinate să bată toba!

În ciuda simplității sale, Mafta investește banii obținuți din vânzarea casei și a pământului în educația copiilor săi. La bătrânețe, se retrage în cartierul românesc de peste Podul Budacului.

Volumul a fost lansat recent la Bistrița, în prezența nepotului lui Franz Karl Franchy – dr. Hans Georg Franchy. Tot dumnealui s-a ocupat de traducere.

Prin amabilitatea sa, doi cititori Bistrițeanul.ro vor primi cadou câte un exemplar din Mafta. Pentru a intra în posesia acestei cărți trebuie doar să răspundeți la întrebarea Unde se petrece acțiunea romanului Mafta? Așteptăm răspunsurile voastre până luni, 23 mai 2022, la ora 10.00, pe adresa redactiei: [email protected].

Emoționant: Detalii inedite despre legendarul Franz Karl Franchy, născut la Bistrița și laureat al Marelui Premiu de Stat din Austria

DE CITIT: Graficianul Paul Mureșan din Bistrița, despre frica de moarte, subiectul tezei sale de doctorat

DE CITIT. Andrei Bontaș (CNAM): „Lasă vântul să-ți spună”

DE CITIT: Mara Coman (CNLR) & Elena Ciotmonda (CNAM)

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Restaurantul Arena by Casa EMA angajează bucătar, STEWO Năsăud caută asistent manager și inginer calitate

Restaurant Arena by Casa EMA caută bucătar și ajutr de bucătar! Noi locuri de muncă sunt disponibile la STEWO Năsăud, unde este nevoie de magazioner, inginer Calitate și asistent manager. Se fac angajări și la ROMBAT, AMICII Building sau Ideal Print. Oferta completă, mai jos:

Škoda Elroq vine direct la tine: Test Drive la ușa ta, acum în Bistrița!

Bistrițenii au acum ocazia să descopere cel mai nou model electric din familia Škoda – Elroq – într-un mod complet diferit și extrem de comod: direct la ușa lor! Cu inițiativa „Test Drive la ușa ta”, MATEROM AUTOMOTIVE – Dealer & Service Autorizat Škoda, aduce viitorul mobilității acolo unde te afli, fie că ești acasă, la birou sau în oraș.

Se fac angajări la Crama Jelna, Rombat și Fan Courier: Noi locuri de muncă, în Bistrița

Crama JELNA angajează barman, ajutor barman, bucătar și maseur! ROMBAT caută operatori producție. NOI locuri de muncă în Bistrița, la SAN DECO Bistrița-Năsăud,  DIVANI & SOFA, AMICII Building și Ideal Print. Oferta completă, mai jos: