22.4 C
Bistrița
miercuri, iunie 16, 2021

DE CITIT: Tovarășul Baron

Jaap Scholten, Tovarăşul Baron

În noaptea de 3 martie 1949, întreaga aristocraţie transilvăneană este luată pe sus, încărcată în camioane şi aruncată în închisorile comuniste de la Sighet, Aiud, Jilava. În ziua următoare, Partidul Muncitoresc Român anunţă cu satisfacţie deportarea tuturor marilor moşieri şi confiscarea averilor acestora. Astfel, erau distruşi ultimii duşmani de clasă şi se năştea o nouă lume care avea să dureze cincizeci de ani… În tot acest timp, aristocraţii, ca şi restul societăţii româneşti, sunt nevoiţi să ducă o viaţă dublă: ziua, lucrau în combinate siderurgice, cariere de piatră, ateliere de tâmplărie sau croitorie, iar seara, se întâlneau în secret pentru a-şi aminti vremuri apuse. Această dualitate îi ucide pe unii şi îi întăreşte pe alţii.

Jeff VanderMeer, Anihilare

Anihilare este primul volum din trilogia Southern Reach a lui Jeff VanderMeer. Nu e foarte ușor de explicat despre ce este vorba, pentru că prea puține lucruri sunt spuse în ea. În primul rând cred că merită menționată extraordinara similitudine – fără să ducă la imitare, totuși – dintre opera lui Serge Brussolo și acest roman. La fel ca și în unele romane ale lui Brussolo, este vorba de o călătorie într-o lume – sau o zonă a lumii – care diferă complet de cea în care sunt obișnuite personajele să trăiască. Tot ca în romanele sale, nici aici nu este explicată în niciun fel nici lumea din care vin ele, nici motivul pentru care vin, în afară de câteva insinuări ușoare. Și tot ca în romanele francezului, personajele sunt puține, dar ce este cel mai important, atmosfera este foarte întunecată, iar organicul joacă un rol major în poveste.

 J.R. Ward, Nopți de patimă

Imaginați-vă așa: o luptă pe viață și pe moarte între vampiri și exterminatori, în nopțile din New York. Da da, acțiunea romanului se petrece în New Yorkul zilelor noastre. Nu mare trebuie să vă fie mirarea atunci când descoperiți că vampirii ascultă și muzică rap.

Personajele centrale ale romanului sunt două: liderul Frației, Wrath, ultimul vampir pursînge și Beth Randall o fată „normală” care se trezește prada bărbatului necunoscut și senzual ce o vizitează în fiecare noapte. De ce am pus normală între ghilimele? Pentru că Beth umează să devină și ea vampir, ca și tatăl ei, Darius. Pentru a deveni vampir are nevoie de ajutorul regelui vampirilor- Wrath. Deși inițial refuză să o ajute să se transforme, după moartea părinților lui, acesta acceptă. Din acel moment între ei se produce o scânteie.

Zorin Diaconescu

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

VIDEO: Terase din sticlă pe sistem Valedo retractabil – propunerea POP&POP Glass Solutions pentru cei mai pretențioși clienți

Există probabil zeci de moduri de a închide o terasă, dar pentru cei pretențioși, care vor...

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști, IMP România are nevoie de un șef de linie priceput

BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști, asistent manager & marketing și însoțitor de grup charter Grecia / Bulgaria. IMP România are nevoie de un șef de linie priceput. Oferta completă, mai jos: 

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...