12.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

De dosar penal! Ce-au găsit Recorder și Garda Forestieră în pădurea unde-au fost bătuți jurnaliștii suceveni

Jurnaliștii de la Recorder însoțiți de Garda Forestieră Suceava au luat la puricat pădurea unde acum ceva timp au fost bătuți mai mulți jurnaliști și un activist de mediu. Ce au găsit acolo? Arbori sănătoși marcați ca produse accidentale și doborâți, în timp ce copacii afectați de fenomenele meteo erau lăsat de izbeliște. În urma controlului s-a lăsat și cu plângeri penale pe numele reprezentanților ocolului silvic bistrițean, care administrează pădurea de acolo.

Jurnaliștii de la Recorder au vrut să vadă ce au avut de ascuns pădurarii și reprezentanții Ocolului Silvic Dealul Negru, care administrează mai multe păduri din Suceava. Asta după ce doi jurnaliști însoțiți de un activist de mediu, care voiau să filmeze în pădure au fost bătuți crunt.

Mai multe controale ulterioare din partea Gărzii Forestiere ar fi arătat că nu s-ar fi comis nicio ilegalitate în pădurile administrate de Ocolul Silvic Dealul Negru. Această poziție a fost susținută inclusiv de ministrul MAI, care a subliniat că cei care exploatau masa lemnoasă în zonă o făceau legal. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a întărit și el această idee.

Cei de la Recorder au vrut să vadă totuși ce aveau de ascuns reprezentanții ocolului bistrițean Dealul Negru în pădurea din Suceava de au reacționat cu atâta violență.

„Pe noi ne-a tot ros întrebarea asta: Ce aveau oamenii ăia de ascuns în pădurea aia?”

Pe tot drumul parcurs de jurnaliști, autoturismul în care se aflau a fost urmărit îndeaproape de o altă mașină. Pentru ca lucrurile să nu degenereze, aceștia au cerut sprijinul Gărzii Forestiere Suceava pentru a intra în pădure.

„În fața noastră se întinde un trup de pădure cu arbori rupți și uscați, deși, conform documentelor, în această parcelă s-au făcut recent tăieri de produse accidentale. Cum uscăturile au rămas la fața locului, nu poți să nu te întrebi ce s-a tăiat în locul lor. (…) Uitați ce au dat jos băieții: ăsta e un molid clasa I. Tot ce e frumos și de viitor în această parcelă a fost marcat și tăiat”, spun jurnaliștii de la Recorder.

Practic, arborii uscați și doborâți de vânt, care trebuiau extrași din pădure au fost lăsați acolo, iar în locul lor au fost marcați ca „produse accidentale” tăiați arbori sănătoși. De asemenea, au fost tăiați inclusiv arbori care n-aveau niciun fel de marcă.

„Metoda accidentalelor” pare să fie o practică intens folosită de Ocolul Silvic Dealul Negru. 56% din lemnul extras de inginerii ocolului silvic este trecut la categoria accidentale.

În urma controlului la care au fost însoțiți de jurnaliștii de la Recorder, Garda Forestieră Suceava a anunțat deschiderea unui dosar penal, dar și demararea unor controale mai ample pe întreaga suprafață de pădure a ocolului Dealul Negru.

Întreg reportajul Recorder îl puteți urmări mai jos:

Mai multe despre acest subiect puteți citi în materiale de mai jos:

Șeful Ocolului Dealul Negru despre bătaia primită de doi jurnaliști și un activist într-o pădure: „Dacă eram atunci acolo nu se bătea nimeni!”

Ocolul Dealul Negru din BN, luat la puricat de Garda Forestieră, după o sesizare Recorder. Doi jurnaliști au fost snopiți în bătaie în pădurea ocolului

 

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. ……………………………………………….
  Și răspundeți îndemnului,
  Sunați la Mafia Lemnului,
  Toți codrii să ni-i doboare,
  Camioanele să îi coboare,
  Nimica să nu mai rămână
  Din fosta Pădure Română
  Și de pe munți curgă jegul,
  Să ne astupe de-a-ntregul.
  Carpații să-și pună simbol
  Activistul bătut – lăsat gol.
  Pustiul valah să se-aleagă
  De țara noastră, întreagă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.