De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress, pe fiica acesteia, Andrada Diaconescu – redactor colaborator și având-o ca redactor șef cultural – România, pe doamna Mariana Popadânsei.

De curând am primit o invitație din partea ei de a participa la un eveniment cultural organizat la Brașov, în 11 mai, de Revista STARPRESS, la Librăria LIBRIS Ștefan Octavian Iosif.

Evenimentul a continuat în data de 12 mai la Sâmbăta de Sus, la Casa de Vacanță a domnilor Mariana și Ovidiu Popa, unde a avut loc o serată literară și s-a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.

Am răspuns cu drag acestei invitații de suflet, care mă onorează, de fiecare dată. Era un motiv de întâlnire, o sărbătoare a prieteniei, a cuvântului, a culorii și a muzicii.

Nu pot să nu spun că doamna Ligya a fost unul dintre primii directori care m-au invitat la manifestările literar-culturale organizate de dânsa și m-a găzduit în paginile revistei Starpress, încă de la început. Cu multă încredere.

La întoarcerea acasă, am privit cu drag fotogafiile de pe Facebook și am citit comentariul dânsei: ,,Mulțumesc BUNULUI DUMNEZEU – colaboratorilor și prietenilor prezenți la Festivalul Primăverii-Brașov, 11 aprilie 2019.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, mulțumindu-i, ca de fiecare dată, pentru onoarea și bucuria care ne-o face, invitându-ne pe toți, prieteni și colaboratori, cuprinși în toate antologiile pe care le editează dânsa și pe care le trimite apoi, ca ambasadoare de gând și faptă, în multe țări ale lumii.

Alături de Andrada, fiica dânsei, de fiecare dată se silesc să fie gazde deosebite, chiar și atunci când casa lor nu este „acasă”.

Într-o locație de renume, în centrul Brașovului, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, am fost primiți cu drag de către doamna Augusta, managerul ei, găzduiți de către doamna Mariana și Ovidiu Popa, prietenii de condei din Brașov și mulți prieteni dragi, din lumea cărților. Am avut onoarea să-l cunosc pe distinsul critic literar Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor, precum și pe domnul  profesor Gheorghe Novac – critic literar, care au făcut recenzie la Antologia Scriitori români la început de mileniu III, precum și alte personalități culturale de la universitățile brașovene. Nu se putea găsi un cadru mai potrivit!

Încă de la început s-a citit mesajul de apreciere transmis de către Președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Alexandru Florin Țene, cel din Canada, al doamnei Melania Rusu Caragioiu, mesajul din Montreal transmis de redactorul-șef al redacției STARPRESS CANADA, precum și mesajul transmis de doamna Mary Smith, redactorul-șef STARPRESS din New York, USA.

S-a adăugat apoi culoare, peisaj, flori, lumină și cântec, armonie și vis, trăire și împlinire, prin penelul doamnei Carmen Florian din București, al doamnei Ligya Diaconescu din Râmnicu Vâlcea & Montreal, Canada și al prestației  interpreților de muzică ușoară, Camelia Florescu (București), de muzică populară, domnul avocat George Echim (din Brașov) și de romanțe – a vâlceanului Gheorghe Cărbunescu. Dânsul a lansat CD-ul de romanțe „Bunicii”, pe muzica și în interpretarea sa, versurile aparținând unor scriitori români.

Poezia, cuvântul, pictura, muzica au fost la ele acasă, prin Ligya Diaconescu, organizatoarea întregului festival, Mariana Popa, managerul cultural și invitații lor: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunescu, Iuliana Ciubuc, George Echim, Nicoleta Claudia Drăgan, Rodica Ghinea, Manole Victor, pictorița Carmen Florian și Nadia Urian.

Cu această ocazie a fost lansată antologia „Scriitori români la început de mileniu III”, realizator Ligya Diaconescu.

Și eu i-am mulțumit în gând BUNULUI DUMNEZEU pentru că mi-a scos în cale oameni minunați, oameni de valoare, modești la chip, dar atât de frumoși la suflet, încât răspândesc puterea și luciul din strălucirea sufletului lor.

Ce norocos și împlinit te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor! Vă mulțumesc, doamna Ligya Diaconescu! Pentru felul în care promovați limba română și graiul străbun pe meridianele lumii și îi încurajați pe cei care încep a scrie.

Mulți dintre ei, dacă nu au șansa să întâlnească oameni ca dumneavoastră, ar renunța la scris, făcând poate, un pas înainte și trei-patru, înapoi. Sau ar bate pasul pe loc. Oricât de mult talent ar avea! Mulțumesc, mai ales doamnei Claudia Andron, cea care a fost nașa de botez a cărților mele și a rubricii din ziarul Bistriteanul.ro – Povești din sat – la care am început să scriu poveștile, timp de doi ani – eu, dascălul de sat, din celălalt capăt al județului.

Fericirea cea mare a fost să o am ca și coautoare pe mama mea, Mama Ioana. Sărut mâna, mămică dragă! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, să scriem multe cărți împreună!

Verișoara mea, Virginia Linul, m-a însoțit ca și creator popular, în ținută și culoare, totul în ton cu satul și valorile lui. Îți multumesc, dragă Virginia! Te-am purtat peste tot în lume!

Cu toții, purtând tricolorul în suflet și gând, militează pentru prietenie, valoare literară, creație și fac cunoscută România și limba română în țară și în afara ei.

Am avut o șansă, două sau nouă, cu mult mai multe decât alții, probabil!

Am scris și scriu despre satul românesc și aceasta este una dintre cele mai mari șanse! Am spus-o cu mândrie și o spun oriunde: încerc să-mi fac timp „pentru acest spațiu încărcat de mister și natural” și, în modul cel mai elegant, „să șterg urmele pașilor care au clădit prin timp devenirea noastră ca neam”. Neamul românesc! – Ioan Romeo Roșiianu.

Dar nu uit nicidecum să le mulțumesc cititorilor mei și mai ales acelora care, odată ajunși pe treptele de sus ale scării și ale valorilor, nu uită să se întoarcă, să întindă o mâna celor care încearcă să pășescă pe acest drum – drumul scrisului.

Așa cum înțeleg și simt!

Reprezentața Dacia-Renault caută un contabil șef priceput! Noi locuri de muncă, în Bistrița septembrie 28, 2020 - Reprezentața Dacia-Renault caută un contabil șef priceput, dar și un șef de atelier tinichigerie-vopsitorie! Angajatorii din Bistrița caută și un șef pentru tratarea apei sau un șef de linie, electricieni, ingineri sau muncitori construcții civile și industriale. Noi locuri de muncă, disponibile în oraș: 
Dosar penal pentru un primar din județ! Ce a făcut: septembrie 28, 2020 - Un primar din județ s-a ales cu dosar penal. Asta după ce a încălcat legea electorală, la alegerile locale de ieri. De asemenea, tot ieri s-a înregistrat și un ultraj, o polițista de la o secție de votare fiind agresată.
Zeci de elevi din Bistrița NU se vor întoarce miercuri la școală! Intră în scenariul ROȘU: septembrie 28, 2020 - Comitetul pentru Situații de Urgență a analizat evoluția cazurilor de Covid 19 din școli. Atfel, elevii a trei clase vor intra în scenariul roșu- școala acasă. Două grupe de preșcolari intră în scenariul galben: acasă și la grădiniță, prin rotație. 
Robert Sighiartău (PNL): „Am eliberat multe județe și orașe de PSD” septembrie 28, 2020 - Deputatul liberal Robert Sighiartău a comentat ieri seară rezultatul alegerilor locale, pe pagina sa de socializare. „Victorie mare a Partidului Național Liberal la aceste alegeri! Am eliberat multe județe și orașe de PSD”, a scris Robert Sighiartău.
La Rebra se reiau alegerile, după o egalitate perfectă septembrie 28, 2020 - Situație neobișnuită în comuna Rebra, unde cei doi candidați (primarul în funcție) și candidatul PNL au ieșit la egalitate. Fiecare a obținut câte 423 de voturi, indiferent de câte ori s-au renumărat voturile noaptea trecută.
Bistrița-Năsăud: 3 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore septembrie 28, 2020 - Avem 1.481 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 3 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Nici o persoană nu a fost externată din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.271 cazuri noi de infecție.
Radu Moldovan, un nou mandat la șefia Consiliului Județean, cu mai bine de 50 la sută din voturi septembrie 28, 2020 - Numărătoarea paralelă a luat sfârșit și la buletinele de vot privind opțiunea pentru noul președinte al Consiliului Județean. Radu Moldovan a câștigat mai bine de 50% din voturi, intrând astfel în al treilea mandat de președinte CJ.
Încă un jandarm vindecat de COVID-19 a sărit în sprijinul bolnavilor și al medicilor și a donat plasmă septembrie 28, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID-19. Totuși, până acum au fost înregistrate doar 31 de donări la aparatul de plasmafereză. Astăzi, încă un jandarm vindecat de COVID-19 a donat plasmă pentru a sprijini medicii în vindecarea altor bolnavi.
Care este componența în Consiliul Local din Bistrița: septembrie 28, 2020 - Conform primelor rezultate la alegerile locale desfășurate ieri, PNL Bistrița-Năsăud a câștigat 10 mandate în Consiliul Local din Bistrița. Ce alte surprize apar pe listă:
AFLĂ PRIMUL câte voturi a obținut fiecare candidat la funcția de primar al Bistriței. Cu cât a câștigat Ioan Turc: septembrie 28, 2020 - Începând de astăzi, Primăria Bistrița va fi în mâinile liberalului Ioan Turc. Acesta s-a „luptat” cu alți 8 aspiranți la fotoliul de primar. CÂTE voturi a obținut fiecare:
4 dosare penale, în urma alegerilor locale de ieri septembrie 28, 2020 - Potrivit reprezentanților IPJ BN s-au întocmit 4 dosare penale în urma alegerilor locale de ieri. De asemenea au fost aplicate amenzi în valoare de peste 5.000 de lei.
Aquabis: Străzi din Bistrița și Beclean, fără apă potabilă, azi, pentru câteva ore septembrie 28, 2020 - O stradă din Bistrița și una din Beclean rămân fără apă potabilă, astăzi, 28 septembrie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
REZULTAT FINAL: Cine și-a adjudecat fotoliul de primar în orașe și comunele din Bistrița-Năsăud septembrie 28, 2020 - Bistrițeanul.ro îți prezintă lista completă a primarilor aleși în urma alegerilor locale de ieri:
VIDEO: CARE a fost atmosfera la sediul PSD și PNL după aflarea rezultatelor septembrie 27, 2020 - Bistrițenii și-au ales primarul pentru următorii patru ani. Aproximativ jumătate din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. La Bistrița s-a schimbat culoarea politică. Locuitorii din municipiu au acordat cele mai multe voturi candidatului liberal, Ioan Turc. VEZI care a fost atmosfera:
Alegeri locale 2020. AFLĂ care sunt primarii care ne vor conduce în următorii 4 ani septembrie 27, 2020 - Bistrițeanul.ro vă ține la curent cu rezultatele votului de astăzi. Cine sunt cei care ne vor conduce în următorii 4 ani:
STOP VOT! Care a fost prezența la vot în județ: septembrie 27, 2020 - S-au închis secțiile de votare! La urne au fost așteptați peste 260.000 de bistrițeni. Și-au exprimat opțiunea....puțin peste jumătate din alegători. AFLĂ detalii:
VIDEO – UPDATE: 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la urne! septembrie 27, 2020 - Peste 262.000 de bistrițeni sunt așteptați astăzi la cele peste 300 de urne organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Cei care vor să voteze astăzi vor fi nevoiți nu doar să înfrunte vremea rea, ci să se conformeze și unor reguli de igienă și distanțare socială. Câți bistrițeni au votat până la ora 18.30
ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi” septembrie 27, 2020 - Primul vot: Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindu’mi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii... Ah ! Cabina, n’am s’o uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mi’a îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită...
VIDEO Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să mituiască un alegător septembrie 27, 2020 - Un bărbat din Rodna s-a ales cu dosar penal după ce a oferit o sumă de bani unui alt alegător pentru a vota cu un anumit candidat. Alte trei persoane au fost amendate pentru că nu au respectat legislația electorală
Familie numeroasă sau monoparentală? Puteți primi terenuri pentru case, bani pentru mașini și alte beneficii septembrie 27, 2020 - Un proiect de susținere financiară a familiilor numeroase și monoparentale a trecut tacit de Senat. Printre numeroasele beneficii de care ar pute abeneficia cei vizați se numără și ajutor pentru achiziționarea de terenuri pentru case, mașini cu număr mai mare de locuri, etc. 
A venit iarna… în depărtări! septembrie 27, 2020 - Vremea s-a răcit brusc, iar județul nostru s-a aflat sub incidența codului portocaliu de vreme rea și ploioasă. La munte, pe creste, a venit... iarna. A nins pe Vârful Pietrosu.
Reprezentantul Alianței pentru Bistrița amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot septembrie 27, 2020 - Un reprezentant al Alianței pentru Bistrița a fost amendat, după ce a intrat cu alegătorii în cabina de vot. S-a întâmplat la o secție de votare din municipiul Bistrița.
Doar 135 dintre alegătorii aflați în izolare sau carantină au solicitat să voteze cu urna mobilă septembrie 27, 2020 - Cei care se află în izolare la domiciliu sau carantină au posibilitatea să voteze astăzi folosindu-se de urna mobilă. Numărul celor care au solicitat acest lucru este însă modest. Doar 135 de persoane au cerut să voteze cu urna mobilă.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor și 26 bistrițeni externați septembrie 27, 2020 - Avem 1.478 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 26 persoane au fost externate din spital. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.438 cazuri noi de infecție.
Proiect Rabla pentru electrocasnice 2020: Mai multe tipuri de aparate și vouchere cu valori mai mari septembrie 27, 2020 - Autoritățile au emis un proiect prin care, din acest an, să se poată schimba mai multe tipuri de electocasnice, în programul Rabla. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, se vor putea cere bani pentru cumpărarea, pe lângă televizoare, mașini de spălat sau frigidere, și pentru aspiratoare. Iar voucherele au valori mai mari.
Panică într-o secție de votare din Bistrița: Un bătrân s-a prăbușit la pământ septembrie 27, 2020 - Activitatea a fost întreruptă în această dimineață, pentru scurt timp, la secția de votare de la Școala Generală nr. 5 din Bistrița. Un bătrân s-a prăbușit la pământ, în timp ce își exercita dreptul la vot.
Aquabis: Defecțiune, în Viișoara. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă septembrie 27, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Viișoara, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Alegeri Locale 2020. TOT ce trebuie să știi despre ziua votului: septembrie 27, 2020 - Alegerile Locale din acest an, care se desfășoară sub umbra Coronavirusului, vor avea reguli speciale atât pentru alegători, cât și pentru cei din secțiile de votare. Marea lor majoritate vizează distanțare fizică și păstrarea unor reguli de igienă, pentru a evita infectarea cu Covid-19.
EDITORIAL: Doamnelor și domnilor, ați asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală septembrie 26, 2020 - Doamnelor, domnilor, stimați alegători, Tocmai ați avut ocazia să asistați la cea mai mizerabilă campanie electorală locală din ultimii 30 de ani. Nu știu dacă se poate coborî mai jos. Suntem pe fundul oceanului, în Groapa Marianelor a ceea ce poartă numele retoric de politică. Cu cancanuri ieftine și postaci plătiți pe caiet cu funcții viitoare, v-au ținut departe de proiectele și viziunea lor despre Bistrița. Mai grav este că v-au atras în luptele lor personale, în loc să vă convingă prin proiecte. E mai simplu, nu? Ce ușor ni se fură mințile cu răutăți perfid induse ca să vă deturneze atenția și să vă otrăvească gândirea…
Un bărbat din Șanț a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un drum forestier septembrie 26, 2020 - O tragedie a avut loc astăzi pe un drum forestier din localitatea Șanț. Un bărbat s-a răsturnat cu tractorul pe care îl conducea. Din nefericire, leziunile suferite au fost incompatibile cu viața.