De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress, pe fiica acesteia, Andrada Diaconescu – redactor colaborator și având-o ca redactor șef cultural – România, pe doamna Mariana Popadânsei.

De curând am primit o invitație din partea ei de a participa la un eveniment cultural organizat la Brașov, în 11 mai, de Revista STARPRESS, la Librăria LIBRIS Ștefan Octavian Iosif.

Evenimentul a continuat în data de 12 mai la Sâmbăta de Sus, la Casa de Vacanță a domnilor Mariana și Ovidiu Popa, unde a avut loc o serată literară și s-a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.

Am răspuns cu drag acestei invitații de suflet, care mă onorează, de fiecare dată. Era un motiv de întâlnire, o sărbătoare a prieteniei, a cuvântului, a culorii și a muzicii.

Nu pot să nu spun că doamna Ligya a fost unul dintre primii directori care m-au invitat la manifestările literar-culturale organizate de dânsa și m-a găzduit în paginile revistei Starpress, încă de la început. Cu multă încredere.

La întoarcerea acasă, am privit cu drag fotogafiile de pe Facebook și am citit comentariul dânsei: ,,Mulțumesc BUNULUI DUMNEZEU – colaboratorilor și prietenilor prezenți la Festivalul Primăverii-Brașov, 11 aprilie 2019.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, mulțumindu-i, ca de fiecare dată, pentru onoarea și bucuria care ne-o face, invitându-ne pe toți, prieteni și colaboratori, cuprinși în toate antologiile pe care le editează dânsa și pe care le trimite apoi, ca ambasadoare de gând și faptă, în multe țări ale lumii.

Alături de Andrada, fiica dânsei, de fiecare dată se silesc să fie gazde deosebite, chiar și atunci când casa lor nu este „acasă”.

Într-o locație de renume, în centrul Brașovului, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, am fost primiți cu drag de către doamna Augusta, managerul ei, găzduiți de către doamna Mariana și Ovidiu Popa, prietenii de condei din Brașov și mulți prieteni dragi, din lumea cărților. Am avut onoarea să-l cunosc pe distinsul critic literar Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor, precum și pe domnul  profesor Gheorghe Novac – critic literar, care au făcut recenzie la Antologia Scriitori români la început de mileniu III, precum și alte personalități culturale de la universitățile brașovene. Nu se putea găsi un cadru mai potrivit!

Încă de la început s-a citit mesajul de apreciere transmis de către Președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Alexandru Florin Țene, cel din Canada, al doamnei Melania Rusu Caragioiu, mesajul din Montreal transmis de redactorul-șef al redacției STARPRESS CANADA, precum și mesajul transmis de doamna Mary Smith, redactorul-șef STARPRESS din New York, USA.

S-a adăugat apoi culoare, peisaj, flori, lumină și cântec, armonie și vis, trăire și împlinire, prin penelul doamnei Carmen Florian din București, al doamnei Ligya Diaconescu din Râmnicu Vâlcea & Montreal, Canada și al prestației  interpreților de muzică ușoară, Camelia Florescu (București), de muzică populară, domnul avocat George Echim (din Brașov) și de romanțe – a vâlceanului Gheorghe Cărbunescu. Dânsul a lansat CD-ul de romanțe „Bunicii”, pe muzica și în interpretarea sa, versurile aparținând unor scriitori români.

Poezia, cuvântul, pictura, muzica au fost la ele acasă, prin Ligya Diaconescu, organizatoarea întregului festival, Mariana Popa, managerul cultural și invitații lor: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunescu, Iuliana Ciubuc, George Echim, Nicoleta Claudia Drăgan, Rodica Ghinea, Manole Victor, pictorița Carmen Florian și Nadia Urian.

Cu această ocazie a fost lansată antologia „Scriitori români la început de mileniu III”, realizator Ligya Diaconescu.

Și eu i-am mulțumit în gând BUNULUI DUMNEZEU pentru că mi-a scos în cale oameni minunați, oameni de valoare, modești la chip, dar atât de frumoși la suflet, încât răspândesc puterea și luciul din strălucirea sufletului lor.

Ce norocos și împlinit te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor! Vă mulțumesc, doamna Ligya Diaconescu! Pentru felul în care promovați limba română și graiul străbun pe meridianele lumii și îi încurajați pe cei care încep a scrie.

Mulți dintre ei, dacă nu au șansa să întâlnească oameni ca dumneavoastră, ar renunța la scris, făcând poate, un pas înainte și trei-patru, înapoi. Sau ar bate pasul pe loc. Oricât de mult talent ar avea! Mulțumesc, mai ales doamnei Claudia Andron, cea care a fost nașa de botez a cărților mele și a rubricii din ziarul Bistriteanul.ro – Povești din sat – la care am început să scriu poveștile, timp de doi ani – eu, dascălul de sat, din celălalt capăt al județului.

Fericirea cea mare a fost să o am ca și coautoare pe mama mea, Mama Ioana. Sărut mâna, mămică dragă! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, să scriem multe cărți împreună!

Verișoara mea, Virginia Linul, m-a însoțit ca și creator popular, în ținută și culoare, totul în ton cu satul și valorile lui. Îți multumesc, dragă Virginia! Te-am purtat peste tot în lume!

Cu toții, purtând tricolorul în suflet și gând, militează pentru prietenie, valoare literară, creație și fac cunoscută România și limba română în țară și în afara ei.

Am avut o șansă, două sau nouă, cu mult mai multe decât alții, probabil!

Am scris și scriu despre satul românesc și aceasta este una dintre cele mai mari șanse! Am spus-o cu mândrie și o spun oriunde: încerc să-mi fac timp „pentru acest spațiu încărcat de mister și natural” și, în modul cel mai elegant, „să șterg urmele pașilor care au clădit prin timp devenirea noastră ca neam”. Neamul românesc! – Ioan Romeo Roșiianu.

Dar nu uit nicidecum să le mulțumesc cititorilor mei și mai ales acelora care, odată ajunși pe treptele de sus ale scării și ale valorilor, nu uită să se întoarcă, să întindă o mâna celor care încearcă să pășescă pe acest drum – drumul scrisului.

Așa cum înțeleg și simt!

Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 ore- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 3 ore- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 3 ore- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.
Într-o săptămână, 21 de persoane internate cu BDA. Copiii mici pot chiar muri! acum 4 ore- O alimentație sănătoasă, hidratare corectă, igienă corectă, sunt doar câteva din lucrurile care ne pot scăpa de mari probleme. Într-o săptămână, 20 de bistrițeni au fost internați cu BDA, din care 12 copii sub 14 ani. Această boală le poate fi fatală micuților.
VIDEO PERICOL ÎN TRAFIC! Poliția caută un șofer care s-a aventurat rupt de beat prin județ acum 5 ore- Un șofer care a condus un autoturism înmatriculat în Dolj aseară este căutat de poliție, după ce un alt participant la trafic l-a surprins cu telefonul mobil conducând haotic și punând în pericol ceilalți șoferi.
Euforia Floral Boutique angajează decorator, Transmixt caută şoferi de autobus! Oportunităţi de muncă, la Bistriţa acum 6 ore- Dacă ai experiență în domeniul floristic, eşti tânără, serioasă, stăpână pe tine şi ambiţioasă – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Euforia Flaoral Boutique! Transmixt caută şoferi de autobuz! NOi locuri de muncă, disponibile în Bistriţa:
INADMISIBIL! Viețile bistrițenilor „costă”… două pancarte minuscule! acum 7 ore- Despre degradarea clădirilor din Centrul Istoric, Bistrițeanul.ro a mai scris. Dar ceea ce s-a întâmplat zilele trecute e inadmisibil! Conform imaginilor, viața bistrițenilor costă...cât două pancarte minuscule.
FOTO/VIDEO. Adoratio. Ei sunt copiii care ştiu să cânte dumnezeieşte… acum 8 ore- "Am învăţat foarte multe din toată această experienţă alături de Adoratio. Învăţăm unii de la alţii în fiecare moment ce înseamnă respectul şi acceptarea, iar eu încerc să le transmit copiilor în primul rând bucuria de a cânta... Trebuie să se simtă bine şi fericiţi când vin la cor...”, a mărturisit Carolina Karoli, dirijorul corului Adoratio.
INEDIT! 24 de drapele istorice, purtate de tineri îmbrăcați în port popular, la Bistrița acum 9 ore- Ziua Drapelului Național al României va fi sărbătorită într-un mod inedit, în acest an! Bistrițenii vor avea ocazia să admire 24 de drapele istorice, datând încă din secolul I î.Hr.. Acestea vor defila prin fața curioșilor, purtate de tineri îmbrăcați în port tradițional. AFLĂ programul:
Rostul de dimineaţă. Tulburător, în parcul din Bistriţa: O mamă îşi duce copilul în dinţi… acum 10 ore- S-a întâmplat chiar zilele trecute, în parcul municipal din Bistriţa. Cei care s-au nimerit prin zonă au urmărit cu sufletul la gură câteva imagini tulburătoare, surprinse întâmplător, de o cameră vigilentă...  
Bistrițeanul care știe de la Pitti Uomo, cel mai tare eveniment dedicat modei masculine din Italia, ce vor purta bărbații cu stil în 2020 acum 24 de ore- Simi Creța este o enciclopedie în materie de modă și stil masculin, iar în ultimii ani și-a cultivat intens pasiunea din care a făcut o afacere. Dacă săptămânile trecute a fost în Spania, unde s-a pus la curent cu toate noutățile în ceea ce privește costumele de gală și ceremonie, zilele trecute a revenit din...
FOTO: Bebeluș de 3 luni grav rănit, după ce căruța în care se afla, cu mama și cei cinci frați, s-a răsturnat acum O zi- Un accident mai puțin obișnuit a avut loc în Satu Nou. O căruță s-a răsturnat în șanț. Toate cele șapte persoane au ajuns la spital. 
Cel mai amplu album foto, cu cei mai frumoşi bistriţeni îmbrăcaţi în IE…! acum O zi- O invitaţie specială, pentru toţi bistriţenii: Luni, 24 iunie – de Ziua Universală a Iei – suntem cu toţii invitaţi să realizăm împreună „Albumul bucurIEI bistrițene”! La Muzeul Judeţean - un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: „Port cu mândrIE”. Iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița!
Italienii au ocazia să admire două porturi populare din Țara Năsăudului, de Ziua Iei! acum O zi- 24 iunie este desemnată Ziua Iei. Frumusețea iei românești, mai exact a portului din Țara Năsăudului, va putea fi admirată și de italieni. Silvia Floarea Toth va expune mâine, la Roma, două porturi populare.
DE CITIT: Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… acum O zi- Un roman noir – o confesiune fără speranță, o declarație în fața morții… Un manuscris aflat la mila unui preot de închisoare, un disperat exercițiu de stil executat de un personaj muribund. Tonul e simplu și fără pretenții. De aceea povestea transmite o durere ascuțită, în linii brutale, cu imagini vibrante și cu asocieri senzoriale cutremurătoare...