De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress, pe fiica acesteia, Andrada Diaconescu – redactor colaborator și având-o ca redactor șef cultural – România, pe doamna Mariana Popadânsei.

De curând am primit o invitație din partea ei de a participa la un eveniment cultural organizat la Brașov, în 11 mai, de Revista STARPRESS, la Librăria LIBRIS Ștefan Octavian Iosif.

Evenimentul a continuat în data de 12 mai la Sâmbăta de Sus, la Casa de Vacanță a domnilor Mariana și Ovidiu Popa, unde a avut loc o serată literară și s-a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.

Am răspuns cu drag acestei invitații de suflet, care mă onorează, de fiecare dată. Era un motiv de întâlnire, o sărbătoare a prieteniei, a cuvântului, a culorii și a muzicii.

Nu pot să nu spun că doamna Ligya a fost unul dintre primii directori care m-au invitat la manifestările literar-culturale organizate de dânsa și m-a găzduit în paginile revistei Starpress, încă de la început. Cu multă încredere.

La întoarcerea acasă, am privit cu drag fotogafiile de pe Facebook și am citit comentariul dânsei: ,,Mulțumesc BUNULUI DUMNEZEU – colaboratorilor și prietenilor prezenți la Festivalul Primăverii-Brașov, 11 aprilie 2019.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, mulțumindu-i, ca de fiecare dată, pentru onoarea și bucuria care ne-o face, invitându-ne pe toți, prieteni și colaboratori, cuprinși în toate antologiile pe care le editează dânsa și pe care le trimite apoi, ca ambasadoare de gând și faptă, în multe țări ale lumii.

Alături de Andrada, fiica dânsei, de fiecare dată se silesc să fie gazde deosebite, chiar și atunci când casa lor nu este „acasă”.

Într-o locație de renume, în centrul Brașovului, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, am fost primiți cu drag de către doamna Augusta, managerul ei, găzduiți de către doamna Mariana și Ovidiu Popa, prietenii de condei din Brașov și mulți prieteni dragi, din lumea cărților. Am avut onoarea să-l cunosc pe distinsul critic literar Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor, precum și pe domnul  profesor Gheorghe Novac – critic literar, care au făcut recenzie la Antologia Scriitori români la început de mileniu III, precum și alte personalități culturale de la universitățile brașovene. Nu se putea găsi un cadru mai potrivit!

Încă de la început s-a citit mesajul de apreciere transmis de către Președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Alexandru Florin Țene, cel din Canada, al doamnei Melania Rusu Caragioiu, mesajul din Montreal transmis de redactorul-șef al redacției STARPRESS CANADA, precum și mesajul transmis de doamna Mary Smith, redactorul-șef STARPRESS din New York, USA.

S-a adăugat apoi culoare, peisaj, flori, lumină și cântec, armonie și vis, trăire și împlinire, prin penelul doamnei Carmen Florian din București, al doamnei Ligya Diaconescu din Râmnicu Vâlcea & Montreal, Canada și al prestației  interpreților de muzică ușoară, Camelia Florescu (București), de muzică populară, domnul avocat George Echim (din Brașov) și de romanțe – a vâlceanului Gheorghe Cărbunescu. Dânsul a lansat CD-ul de romanțe „Bunicii”, pe muzica și în interpretarea sa, versurile aparținând unor scriitori români.

Poezia, cuvântul, pictura, muzica au fost la ele acasă, prin Ligya Diaconescu, organizatoarea întregului festival, Mariana Popa, managerul cultural și invitații lor: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunescu, Iuliana Ciubuc, George Echim, Nicoleta Claudia Drăgan, Rodica Ghinea, Manole Victor, pictorița Carmen Florian și Nadia Urian.

Cu această ocazie a fost lansată antologia „Scriitori români la început de mileniu III”, realizator Ligya Diaconescu.

Și eu i-am mulțumit în gând BUNULUI DUMNEZEU pentru că mi-a scos în cale oameni minunați, oameni de valoare, modești la chip, dar atât de frumoși la suflet, încât răspândesc puterea și luciul din strălucirea sufletului lor.

Ce norocos și împlinit te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor! Vă mulțumesc, doamna Ligya Diaconescu! Pentru felul în care promovați limba română și graiul străbun pe meridianele lumii și îi încurajați pe cei care încep a scrie.

Mulți dintre ei, dacă nu au șansa să întâlnească oameni ca dumneavoastră, ar renunța la scris, făcând poate, un pas înainte și trei-patru, înapoi. Sau ar bate pasul pe loc. Oricât de mult talent ar avea! Mulțumesc, mai ales doamnei Claudia Andron, cea care a fost nașa de botez a cărților mele și a rubricii din ziarul Bistriteanul.ro – Povești din sat – la care am început să scriu poveștile, timp de doi ani – eu, dascălul de sat, din celălalt capăt al județului.

Fericirea cea mare a fost să o am ca și coautoare pe mama mea, Mama Ioana. Sărut mâna, mămică dragă! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, să scriem multe cărți împreună!

Verișoara mea, Virginia Linul, m-a însoțit ca și creator popular, în ținută și culoare, totul în ton cu satul și valorile lui. Îți multumesc, dragă Virginia! Te-am purtat peste tot în lume!

Cu toții, purtând tricolorul în suflet și gând, militează pentru prietenie, valoare literară, creație și fac cunoscută România și limba română în țară și în afara ei.

Am avut o șansă, două sau nouă, cu mult mai multe decât alții, probabil!

Am scris și scriu despre satul românesc și aceasta este una dintre cele mai mari șanse! Am spus-o cu mândrie și o spun oriunde: încerc să-mi fac timp „pentru acest spațiu încărcat de mister și natural” și, în modul cel mai elegant, „să șterg urmele pașilor care au clădit prin timp devenirea noastră ca neam”. Neamul românesc! – Ioan Romeo Roșiianu.

Dar nu uit nicidecum să le mulțumesc cititorilor mei și mai ales acelora care, odată ajunși pe treptele de sus ale scării și ale valorilor, nu uită să se întoarcă, să întindă o mâna celor care încearcă să pășescă pe acest drum – drumul scrisului.

Așa cum înțeleg și simt!

Judecătoria Năsăud: Un an închisoare cu suspendare pentru Traian Ogăgâu iulie 9, 2020 - Traian Ogâgău a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, de judecătorii năsăudeni. Pedeapsa vine în urma unui incident din trafic, în 2016. Decizia nu este finală, ea putând fi atacată.
FOTO: Ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România iulie 9, 2020 - Pregătirile se află pe ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România:
Vom putea verifica, cu o aplicație, ce aer respirăm! iulie 9, 2020 - Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. Una dintre ele, care va evalua calitatea aerului 24 din 24 de ore va fi situată în Bistrița, iar valorile înregistrate vor putea fi aflate printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil.
Le-a ars casa al doilea an consecutiv! De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală” iulie 9, 2020 - La finele anului trecut, o casă din Nimigea de Jos ardea ca o torță. Lumea s-a mobilizat și au ajutat familia cu reconstruirea casei. La începutul acestei săptămâni, casa a ars din nou. De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală”.
Zona în care s-a rănit bistrițeanca la ștrand, semnalizată cu un colac! iulie 9, 2020 - O bistrițeancă a ajuns pe masa de operație, după ce și-a făcut o tăietură adâncă în picior, la ștrand. Zona respectivă a fost semnalizată printr-un colac, până se va repara. 
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, nici o persoană vindecată și două decese. La nivel național, 30.789 persoane infectate iulie 9, 2020 - Avem 603 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar nici o persoană nu a fost declarată vindecată și externată. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 614 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Primul turneu virtual, în orașul nostru… „E vremea poveștilor” iulie 9, 2020 - Primul turneu virtual, în orașul nostru, debutează mâine, cu o serie de cărți, povești citite la umbră și personaje fantastice. Dar și o imaginație liberă să zburde pretutindeni...
Laboratorul DSP-ului rămâne fără un specialist! Doctorul e curtat de olandezi: iulie 9, 2020 - Echipa DSP BN care face testările pentru COVID 19 va rămâne fără un specialist. Doctorul Mohamed Attya e curtat de olandezi de ceva vreme bună. Iar acesta e tentat să plece. ”Câtă vreme noi plătim un specialist cu 3.000 de lei, e normal să plece. Nu îi pot cere să rămână” a declarat prefectul județului.
NOU în Bistrița! Clean&Go – prima spălătorie automată de haine din oraș! Spală și uscă hainele rapid și ieftin iulie 9, 2020 - S-a deschis Clean&Go, prima spălătorie automată de haine din oraș! Dacă te-a lăsat mașina de spălat sau pur și simplu ai de spălat și uscat RAPID o cantitate mare de haine, acum ai soluția cea mai ieftină la îndemână. Pui hainele într-un sac și dai o fugă pe strada Rodnei, nr. 2 B, lângă Gara Bistrița Nord. Iei câte jetoane ai nevoie și în câteva zeci de minute hainele tale sunt spălate și uscate. Iar dacă nu ai timp, dai un simplu telefon și tinerii de la Clean&Go vin și îți iau hainele de acasă și și le aduc înapoi spălate și uscate.
Inundațiile din județ, cauzate și de „proastele lucrări” făcute prin PNDL. Se lasă cu controale! iulie 9, 2020 - Județul nostru a fost sub numeroase avertizări de cod galben, portocaliu și roșu de ploi și inundații. Pentru pagubele produse, Guvernul alocă peste 20 de milioane lei ajutor. Totuși, prefectul a anunțat și controale la proiectele derulate prin PNDL. De vină pentru inundații ar fi nu doar natura, ci și proastele lucrări realizate.
Rostul de dimineață: Spectaculos exemplar de șarpe, surprins în apropiere de Bistrița…! iulie 9, 2020 - Ne-au mai făcut o surpriză: Un impresionant exemplar de șarpe, lung de aproape 2 metri, a fost surprins, nu demult, în apropiere de Bistrița...! Specialiștii îl numesc Șarpele lui Esculap... Când este prins, se repede furios și mușcă...
FOTO – GRAV: De la ștrand, direct pe masa de operație a chirurgilor! CE a pățit o femeie: iulie 8, 2020 - Un grav accident a avut loc la ștrandul municipal Codrișor. O femeie a ajuns direct pe masa de operație a chirurgilor, după o relaxare în apă. La ieșirea din bazin s-a tăiat grav la un picior, într-o bucată de faianță ruptă. Acum e imobilizată pentru trei săptămâni.
Două proiecte pe fonduri europene ar putea determina mutarea pacienților cu simptome ușoare de Covid la Năsăud iulie 8, 2020 - Spitalul Județean de Urgență primește fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează secțiile Infecțioase, Oncologie și TBC. Pentru ca proiectele să fie puse în practică, acele spații trebuie eliberate, iar pacienții mutați. Unitatea medicală ar putea apela la spitalul din Năsăud pentru a prelua pacienții cu simptome ușoare de Covid.
VIDEO: Radu Moldovan – Dacă ar fi după mine, aș castra toți violatorii iulie 8, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost prezent în studioul Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre problemele de la nivel județetean, dar a atins și subiecte despre perioada mai puțin gloriosă a PSD și greșelile făcute. Una dintre ele - recursul compensatoriu. Radu Moldovan a declarat că ar castra toți violatorii.
VIDEO: Mai mulți psihologi și consilieri școlari, din toamnă! „Investiția în educație este cea mai importantă” iulie 8, 2020 - „Mă bucur că și această inițiativă a avut succes. Ea urmează să fie promulgată. Este absolută nevoie de acești consilieri școlari. Mai ales când ne gândim la copiii care trebuie să-și aleagă viitorul liceu sau școală profesională”, apreciază deputatul USR BN Cristina Iurișniți.
CRUNT! Aduse din Timișoara la Bistrița, drogate și obligate să se prostitueze iulie 8, 2020 - Polițiștii din Timișoara au destructurat o grupare specializată în trafic de persoane, care opera în Timișoara, dar și în Bistrița-Năsăud. Tinerele erau aduse în județul nostru, drogate și obligate să întrețină relații sexuale contra cost.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 13 vindecați. La nivel național, 30.175 persoane infectate iulie 8, 2020 - Avem 593 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 555 de cazuri noi de infecție.
Doi primari zac în spital, infectați cu COVID 19! AFLĂ starea lor: iulie 8, 2020 - Coronavirusul a atacat persoane din diferite pături sociale sau domenii de activitate. Nici cei din administrație nu au scăpat. Fostul primar din comuna Șanț, dar și primarul din Galații Bistriței au ajuns la spital. Aceștia zac deja de ceva timp în spital. AFLĂ care e starea lor:
PATRU bistrițeni depistați cu COVID 19 au REFUZAT internarea! Doi erau simptomatici iulie 8, 2020 - Decizia CCR cu privire la gestionarea cazurilor de COVID 19 a dus la o situație...anormală. Patru bistrițeni depistați cu COVID 19, dintre care doi simptomatici, au REFUZAT internarea. Autoritățile locale NU pot face nimic.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 8, 2020 - Câteva străzi din Bistrița vor rămâne fără apă astăzi, 8 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Defecțiuni și în Livezile și Dorolea:
Lovită de vaca pe care o ducea la pășunat! Cercetat pentru incident… un șofer! iulie 8, 2020 - S-a întâmplat în această dimineață, în Blăjenii de Jos. O femeie care își ducea vaca la pășunat a fost lovită de animal. De vină pentru incident... un șofer.
Radu Moldovan: „Vasile Dâncu a refuzat să preia conducerea PSD” iulie 8, 2020 - În Partidul Social Democrat au reînceput jocurile de culise, odată cu apropierea alegerii unei noi conduceri care să ducă partidul în alegerile locale și parlamentare din 2020. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a explicat într-o emisiune Bistrițeanul LIVE de ce nu a acceptat Vasile Dâncu să preia conducerea partidului. Dâncu va ocupa o altă funcție-cheie din PSD.
Stânga se unește, stânga se transformă! PSD, ALDE și Pro România sunt acum Alianța pentru Bistrița-Năsăud iulie 7, 2020 - Alianța pentru Bistrița-Năsăud și-a lansat candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie. PSD are 45 de candidați la tot atâtea primării, ALDE  7 și Pro România  4. Candidatul unic la Consiliul Județean: Radu Moldovan.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat dosar penal în cazul focarului Covid de la Maieru iulie 7, 2020 - Cazul focarului de Covid de la Maieru este în atenția procurorilor de la Năsăud, care au deschis astăzi un dosar penal, în cadrul căruia vor încerca să clarifice ce s-a întâmplat acolo și cine se face vinovat.
BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant… iulie 7, 2020 - Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit...” 
VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.