De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum…

Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress, pe fiica acesteia, Andrada Diaconescu – redactor colaborator și având-o ca redactor șef cultural – România, pe doamna Mariana Popadânsei.

De curând am primit o invitație din partea ei de a participa la un eveniment cultural organizat la Brașov, în 11 mai, de Revista STARPRESS, la Librăria LIBRIS Ștefan Octavian Iosif.

Evenimentul a continuat în data de 12 mai la Sâmbăta de Sus, la Casa de Vacanță a domnilor Mariana și Ovidiu Popa, unde a avut loc o serată literară și s-a vizitat Mănăstirea Sâmbăta de Sus și Izvorul Părintelui Arsenie Boca.

Am răspuns cu drag acestei invitații de suflet, care mă onorează, de fiecare dată. Era un motiv de întâlnire, o sărbătoare a prieteniei, a cuvântului, a culorii și a muzicii.

Nu pot să nu spun că doamna Ligya a fost unul dintre primii directori care m-au invitat la manifestările literar-culturale organizate de dânsa și m-a găzduit în paginile revistei Starpress, încă de la început. Cu multă încredere.

La întoarcerea acasă, am privit cu drag fotogafiile de pe Facebook și am citit comentariul dânsei: ,,Mulțumesc BUNULUI DUMNEZEU – colaboratorilor și prietenilor prezenți la Festivalul Primăverii-Brașov, 11 aprilie 2019.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, mulțumindu-i, ca de fiecare dată, pentru onoarea și bucuria care ne-o face, invitându-ne pe toți, prieteni și colaboratori, cuprinși în toate antologiile pe care le editează dânsa și pe care le trimite apoi, ca ambasadoare de gând și faptă, în multe țări ale lumii.

Alături de Andrada, fiica dânsei, de fiecare dată se silesc să fie gazde deosebite, chiar și atunci când casa lor nu este „acasă”.

Într-o locație de renume, în centrul Brașovului, la Librăria Ștefan Octavian Iosif, am fost primiți cu drag de către doamna Augusta, managerul ei, găzduiți de către doamna Mariana și Ovidiu Popa, prietenii de condei din Brașov și mulți prieteni dragi, din lumea cărților. Am avut onoarea să-l cunosc pe distinsul critic literar Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor, precum și pe domnul  profesor Gheorghe Novac – critic literar, care au făcut recenzie la Antologia Scriitori români la început de mileniu III, precum și alte personalități culturale de la universitățile brașovene. Nu se putea găsi un cadru mai potrivit!

Încă de la început s-a citit mesajul de apreciere transmis de către Președintele Ligii Scriitorilor Români, domnul Alexandru Florin Țene, cel din Canada, al doamnei Melania Rusu Caragioiu, mesajul din Montreal transmis de redactorul-șef al redacției STARPRESS CANADA, precum și mesajul transmis de doamna Mary Smith, redactorul-șef STARPRESS din New York, USA.

S-a adăugat apoi culoare, peisaj, flori, lumină și cântec, armonie și vis, trăire și împlinire, prin penelul doamnei Carmen Florian din București, al doamnei Ligya Diaconescu din Râmnicu Vâlcea & Montreal, Canada și al prestației  interpreților de muzică ușoară, Camelia Florescu (București), de muzică populară, domnul avocat George Echim (din Brașov) și de romanțe – a vâlceanului Gheorghe Cărbunescu. Dânsul a lansat CD-ul de romanțe „Bunicii”, pe muzica și în interpretarea sa, versurile aparținând unor scriitori români.

Poezia, cuvântul, pictura, muzica au fost la ele acasă, prin Ligya Diaconescu, organizatoarea întregului festival, Mariana Popa, managerul cultural și invitații lor: Camelia Florescu, Gheorghe Cărbunescu, Iuliana Ciubuc, George Echim, Nicoleta Claudia Drăgan, Rodica Ghinea, Manole Victor, pictorița Carmen Florian și Nadia Urian.

Cu această ocazie a fost lansată antologia „Scriitori români la început de mileniu III”, realizator Ligya Diaconescu.

Și eu i-am mulțumit în gând BUNULUI DUMNEZEU pentru că mi-a scos în cale oameni minunați, oameni de valoare, modești la chip, dar atât de frumoși la suflet, încât răspândesc puterea și luciul din strălucirea sufletului lor.

Ce norocos și împlinit te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor! Vă mulțumesc, doamna Ligya Diaconescu! Pentru felul în care promovați limba română și graiul străbun pe meridianele lumii și îi încurajați pe cei care încep a scrie.

Mulți dintre ei, dacă nu au șansa să întâlnească oameni ca dumneavoastră, ar renunța la scris, făcând poate, un pas înainte și trei-patru, înapoi. Sau ar bate pasul pe loc. Oricât de mult talent ar avea! Mulțumesc, mai ales doamnei Claudia Andron, cea care a fost nașa de botez a cărților mele și a rubricii din ziarul Bistriteanul.ro – Povești din sat – la care am început să scriu poveștile, timp de doi ani – eu, dascălul de sat, din celălalt capăt al județului.

Fericirea cea mare a fost să o am ca și coautoare pe mama mea, Mama Ioana. Sărut mâna, mămică dragă! Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, să scriem multe cărți împreună!

Verișoara mea, Virginia Linul, m-a însoțit ca și creator popular, în ținută și culoare, totul în ton cu satul și valorile lui. Îți multumesc, dragă Virginia! Te-am purtat peste tot în lume!

Cu toții, purtând tricolorul în suflet și gând, militează pentru prietenie, valoare literară, creație și fac cunoscută România și limba română în țară și în afara ei.

Am avut o șansă, două sau nouă, cu mult mai multe decât alții, probabil!

Am scris și scriu despre satul românesc și aceasta este una dintre cele mai mari șanse! Am spus-o cu mândrie și o spun oriunde: încerc să-mi fac timp „pentru acest spațiu încărcat de mister și natural” și, în modul cel mai elegant, „să șterg urmele pașilor care au clădit prin timp devenirea noastră ca neam”. Neamul românesc! – Ioan Romeo Roșiianu.

Dar nu uit nicidecum să le mulțumesc cititorilor mei și mai ales acelora care, odată ajunși pe treptele de sus ale scării și ale valorilor, nu uită să se întoarcă, să întindă o mâna celor care încearcă să pășescă pe acest drum – drumul scrisului.

Așa cum înțeleg și simt!

VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum 11 minute - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro:
Tentativă eșuată de sinucidere. VEZI ce metodă a folosit un bărbat pentru a-și pune capăt zilelor acum 2 ore - Un bărbat a plecat de acasă în toiul nopții nopții, amenințându-și soția că se sinucide. Panicată, femeia a alertat Poliția care a pornit pe urmele bărbatului. La scurt timp acesta a fost găsit pe o pășune, în plin proces de sinucidere.
Locuiești în Beclean sau în apropiere? Ai ocazia să fii EROU! acum 4 ore - Încă nu au o ambulanță care să-i ajute să ajungă la donari, oriunde și oricând. Așa că își aleg periodic câte o locație. Iar de mâine, vor fi la Beclean. Așa că ai ocazia să fii erou dacă locuiești în zona orășelului de pe Someș.
Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 20 de ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 22 de ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 22 de ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum O zi - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum O zi - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum O zi - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum O zi - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.