Deputatul PNL Robert Sighiartău a eliminat birul pus de PSD pe munca românilor cu venituri mici

Deputatul PNL Robert Sighiartău a eliminat birul pus de PSD pe munca românilor cu venituri mici

Prima măsură luată de guvernarea PNL a fost anularea suprataxelor PSD. Supraimpozitarea românilor care munceau două sau patru ore, dar plăteau taxe ca pentru opt ore, a fost eliminată printr-o inițiativă legislativă a deputatului PNL de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău. Supraimpozitarea i-a afectat grav tocmai pe românii cu venituri mici.

Într-un stat normal, nu poţi să munceşti două ore şi să plăteşti taxe pentru opt. PNL s-a împotrivit încă de la început acestor măsuri, care nu numai că nu au adus beneficii românilor, ci i-au făcut să-și piardă încrederea în statul român”, a declarat Robert Sighiartău când și-a susținut inițiativa legislativă de eliminare a supraimpozitării contractelor part-time.

Suprataxele anulate de PNL fuseseră introduse de guvernele lui Dragnea în 2017 și 2018, într-o perioadă de creștere economică și transformate de PSD în veritabile mașinării de extorcat bani de la români și de la industriile căzute în dizgrația socialiștilor.

PSD i-a taxat pe români pentru veniturile pe care nu le realizau

Supraimpozitarea românilor care aveau contracte cu timp parțial de lucru a fost decisă de PSD în iulie 2017. Dincolo de faptul că îi prezuma pe toți vinovați de evaziune, supraimpozitarea i-a afectat cel mai mult tocmai pe românii cu venituri mici, pe care PSD pretinde că îi reprezintă.

Pentru contractele de două sau de patru ore, angajatorii au fost obligați să plătească impozite ca pentru opt ore. Suprataxarea PSD a produs aberații: un contract de muncă de două ore la salariul minim producea venituri de 500 lei și taxe de 665 lei.

Cei cu venituri mici trebuiau să aducă bani de acasă pentru a plăti birurile PSD

Situația a fost agravată în 2018 de „revoluția fiscală” a PSD. Guvernul Dăncilă a pus pe umerii angajaților sarcina plătirii dărilor. Mulți dintre cei care lucrau 2-3 ore pe zi au descoperit că trebuie chiar să aducă bani de acasă pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale ce fuseseră gândite de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și de premierul Tudose, care o precedase pe Dăncilă. Mare parte din personalul auxiliar din școli și grădinițe avea, de exemplu, venituri mai mici decât contribuțiile obligatorii la stat.

Într-o degringoladă totală, PSD a încercat să corecteze această aberație printr-o nouă ordonanță de urgență. Însă până și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, avea dubii cu privire la constituționalitate: ordonanțele de urgență, spunea Toader, răspund unor situații neprevăzute, nu unora pe care tot guvernul le-a provocat. Lia Olguța Vasilescu, promotorul suprataxei pesediste, a decretat nervoasă: „în sistemul bugetar nu trebuie să avem angajați part-time.”

În cei doi ani cât a fost în vigoare supraimpozitarea PSD, peste 300.000 de angajați au renunțat la part-time: numărul lor a scăzut de la 880.000 în iulie 2017, la 575.000 în iulie 2019.

„O revenire la normalitate după mai bine de doi ani”

Această taxă abuzivă și anacronică a PSD, în contratimp evident cu dinamica și flexibilitatea crescânde ale pieței muncii, a fost anulată în decembrie 2019, în Parlament. Guvernul Orban era deja instalat, iar Lia Olguța Vasilescu le spunea batjocoritor liberalilor care votaseră pentru eliminarea taxei pe care ea o introdusese: „De la bugetul asigurărilor vă dispar 1,5 miliarde lei, pe care nu ştiu de unde o să-i acoperiţi.” Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, rezuma ulterior situația: „Am eliminat una dintre cele mai perverse taxe, supraimpozitarea contractelor part-time”. Pesediștii i-au taxat pe oameni pentru veniturile pe care nu le au, a explicat Cîțu.

Supraimpozitarea contractelor part-time a fost eliminată începând cu 1 ianuarie 2020. „O revenire la normalitate după mai bine de doi ani”, a constatat atunci reputata companie de consultanță Deloitte.

PNL dezvoltă, PSD taxează

Dincolo de înlăturarea unei nedreptăți flagrante, eliminarea de către PNL a supraimpozitării impuse de PSD arată și viziunea diferită a liberalilor. Mentalitatea fiscală a PSD a rămas la nivelul birurilor puse, pe vremuri, de fanarioți. „Diferența pe care o facem cu politica fiscală este că noi, liberalii, înțelegem rolul taxelor”, explică Florin Cîțu. „Înțelegem că a crește o taxă și a justifica pe hârtie că poți să aduci câteva venituri la buget este ușor, dar impactul creșterii taxelor este mult mai mare pentru toți românii și în toată economia. Și de aceea nu este o strategie pe care o vom urma. Este mult mai important să avem un cod fiscal simplu, cu taxe mici, puține, pe care să le plătească toată lumea”, spune ministrul Finanțelor. Este o viziune confirmată de realitate. După ce a eliminat toate suprataxele ce fuseseră impuse de PSD în 2017 și 2018, PNL a reușit din august 2020 încoace să aducă deja la buget mai multe venituri decît aducea anul trecut PSD, într-o perioadă fastă pentru economia globală și când erau în vigoare taxele PSD. De exemplu, în septembrie 2020 veniturile de la buget au fost cu 7,6 % am mari decât în septembrie 2019.

Viziunea PNL este cea a dezvoltării prin investiții publice și a sprijinirii inițiativei private, pentru că aceasta este cea care creează bunăstare. Investițiile în infrastructură cresc atât nivelul de trai, cât și competitivitatea companiilor românești și atractivitatea economică a localităților, aduc investiții private, noi afaceri, noi locuri de muncă, și, firesc, în timp, și mai multe contribuții la buget.

Ludovic Orban: „Nu vom majora taxe şi impozite”
„Susţinem categoric cota unică de impozitare şi nu vom majora taxe şi impozite. ”

(Articol electoral comandat de Partidul Național Liberal – Organizația Județeană Bistriţa-Năsăud, executat de Agenția 215 – portal Bistrițeanul.ro, CUI mandatar financiar județean 11200025)

PRIMIM la redacție: Interese ASCUNSE din spatele modificărilor PUG. Cui folosesc…?!? ianuarie 20, 2021 - Pe parcursul anilor, începând cu 2013 când a fost finalizat PUG Bistrița, au apărut la nivelul administrației locale (în interiorul ei) diferențe de interpretare între anumiți funcționari și Serviciul Urbanism. Acestea se referă mai ales la locuințele colective de mici dimensiuni... Se vorbește și de suspiciunea că ar exista două (sau chiar mai multe) PUG-uri în Bistrița...!
Patru tineri au lăsat mii de oameni fără telefonie și internet, după ce au furat aproape un kilometru de cabluri de cupru ianuarie 20, 2021 - Trei orașe din Spania au rămas fără telefonie și internet. Vinovații, patru tineri români, au furat aproape un kilometru de cabluri de cupru. Aceștia au fost prinși și reținuți.
12 ore de program cu publicul, la Taxe și Impozite! ianuarie 20, 2021 - Administrația actuală a decis prelungirea programului cu publicul la serviciile esențiale din cadrul Primăriei Bistrița. Astfel, la Taxe și Impozite, programul va fi de acum de 12 ore pe zi. Și la ghișeul de Relații cu Publicul de pe Șincai va fi deschis mai mult decât de obicei.
FOTO – Un șofer începător s-a „strecurat” printre două mașini. Una a ajuns în șanț ianuarie 20, 2021 - Un accident rutier a avut loc în Jelna. Un șofer începător s-a strecurat cu mașina printre alte două. Nu i-a reușit „manevra”, așa că una dintre mașinile atinse a ajuns în șanț. Teribilistul a rămas fără permis de conducere.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Profesorul Zoltán Szilágyi, pasionat colecționar și fondator al primului Teatru de Amatori din Bistrița ianuarie 20, 2021 - Profesorul de istorie Zoltán Szilágyi, fondatorul primului Teatru de Amatori din Bistrița, în tumultuosul an 1990, a fost recent evocat într-un medalion de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Pasionat de istorie, dar și de teatru, implicat în viața politică a orașului - profesorul Zoltán Szilágyi s-a aflat sub lupa Securității. I s-a interzis să predea istorie și filosofie ani de zile.
ABERANT: Părinții vaccinați, liberi să circule! Copiii lor, în carantină! ianuarie 20, 2021 - CNSU a anunțat luni că românii care sunt vaccinați nu mai trebuie să stea în carantină dacă se întorc dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat. Totuși, conform celor de la INSP, copiii acestora sun ”vectori ce pot răspândi boala”. Astfel, la întoarcerea acasă, ei vor fi plasați în carantină.
BN: Aproape 8.000 de persoane infectate, de la începutul pandemiei! 34 cazuri noi, în ultimele 24 de ore! ianuarie 20, 2021 - Aproape 8.000 de bistrițeni s-au infectat cu noul tip de coronavirus, de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, 34 de bistrițeni au primit rezultat pozitiv la testara COVID. Nu am avut niciun deces înregistrat în contextul pandemiei, de la ultima raportare, iar patru bistrițeni s-au vindecat.
ÎNCHIS! Cât va sta în închisoare bistrițeanul din spatele capturii uriașe de droguri din 2019 ianuarie 20, 2021 - O captură impresionantă de droguri a avut loc în anul 2019. În spatele ei, un bistrițean și trei dejeni. Ieri, bistrițeanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița. CE pedeaspsă a primit:
Bătaie de joc, la Prefectură: Sporul COVID – oferit DOAR celor din birouri ianuarie 20, 2021 - Jumătate din angajații Prefecturii au beneficiat patru luni de zile de spor COVID de 30 la sută. Culmea, acest ajutor a fost dat celor de la ”etaj”, celor de la birouri. La Serviciul Pașapoarte sau Serviciul Permise, unde a EXISTAT contact cu publicul și chiar program prelungit, NICIUN leu în plus.
FOTO/VIDEO – EXPLOZIE pe Centura Bistriței! Un bărbat s-a ales cu arsuri pe corp! ianuarie 20, 2021 - Echipaje ale pompierilor, ambulanței și poliției intervin în municipiu Bistrița, pe drumul de centură. A avut loc o explozie, iar o persoană este rănită.
Ioan Peteleu renunță la Consiliul Local: îi ia locul soțul unei șefe de instituție ianuarie 20, 2021 - Noul city manager al municipiului Bistrița, Ioan Peteleu va renunța la scaunul de consilier local, în ciuda faptului că legea i-ar permite să le cumuleze. Locul îi va fi luat, potrivit listei de supleanți, de soțul unei șefe de instituție.
Aquabis: Lunca Ilvei, afectată de condițiile meteo nefavorabile ianuarie 20, 2021 - Localitatea Lunca Ilvei este afectată de condițiile meteo nefavorabile începând de astăzi, 20 ianuarie 2021 - anunță Aquabis. 
FOTO: Sute de bistrițeni au luat cu asalt pârtia mică de pe Cocoș! ianuarie 20, 2021 - Pârtia teleschi de pe Dealul Cocoș este deschisă de două zile. Sute de bistrițeni au luat cu asalt pârtia, bucurându-se de posibilitatea de a schia la doi pași de casă.
Ministerul Educației a decis! Și Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, și Liceul de Arte rămân cu clasele inițial tăiate din oferta școlară ianuarie 20, 2021 - S-a schimbat modificarea...! Ieri se știa că Liceul „Tudor Jarda” trebuie să renunțe la clasa de Pedagogic pentru a-și păstra clasa de Muzică, în timp ce la Liceul de arte „Corneliu Baba” clasa de Arhitectură trebuia să fuzioneze - într-o singură clasă - cu cea de Pictură. Astăzi situația este cu totul alta. Ministerul Educației a decis: 
VIDEO Care este leafa celui de-al patrulea om ca importanță din Primăria Bistrița? Are business-uri în IT și a stat în chirie până acum ianuarie 20, 2021 - Începând de luna aceasta, Ioan Peteleu este al patrulea cel mai important om din Primăria Bistrița. Noul city manager al Primăriei Bistrița a fost prezentat de primarul Ioan Turc drept „mâna sa dreaptă” și promite să fie mult mai vizibil decât  George Avram. Cu cât este plătit unul dintre cei mai importanți oameni din primărie?
FOTO/VIDEO: ZĂPADĂ pe TOATE drumurile din județ! Circulați cu prudență! ianuarie 20, 2021 - Șoferii aflați în trafic se plâng că nu e curățat carosabilul. Și CNAIR confirmă că PE TOATE sectoarele de drum, zăpada e depusă. 
ȘOCANT: Peste 200 de bistrițence snopite-n bătaie de bărbații lor nu au lăsat polițiștii să le ”salveze” ianuarie 19, 2021 - Polițiștii bistrițeni au emis un raport prin care au arătat că infracționalitatea la nivelul județului a scăzut anul trecut. SINGURA ramură unde a crescut numărul de intervenții e violența domestică. Șocant e că peste 200 de bistrițence snopite-n bătaie de bărbații lor au refuzat emiterea ordinului de protecție. CHIAR dacă polițiștii aveau toate pârghiile necesare pentru a le putea proteja.
PRIMIM LA REDACȚIE: Găselnițe „legale” pentru a construi în continuare blocuri și mai mari între case, deși aparent nu se va mai putea ianuarie 19, 2021 - Pe adresa redacției a început să curgă cu informații prin care se demască ceea ce se întâmplă la serviciul Urbanism din cadrul Primăriei. De această dată e atins subiectul: ”Cum vor construi în continuare, deși, aparatent, nu se va mai putea”.
Cum au ajuns 4 jandarmi aflați în patrulare să salveze trei adulți și patru copii dintr-o casă cuprinsă de flăcări ianuarie 19, 2021 - Patru jandarmii sunt eroii zilei de ieri, după ce au salvat dintr-o casă părăsită cuprinsă de flăcări trei adulți și patru copii, cel mai mic dintre ei având doar două săptămâni. Prezența de spirit și curajul i-a transformat în eroi!
Consilierul local USR: „Există construcții edificate fără respectarea reglementărilor în vigoare din Planul Urbanistic General” ianuarie 19, 2021 - Consilierul local USR-Plus Nicolae Pavelean a precizat, într-o postare pe Facebook, că există în  oraș construcții ridicate fără respectarea reglementărilor în vigoare din PUG, dar și că sunt în plan construcții cu regim de înălțime mare în zone cu acces limitat și risc mare de congestionare a traficului.
Amenzi ISTORICE pentru giganți ai lemnului din județ, pentru trucarea licitațiilor ianuarie 19, 2021 - Nu mai puțin de 31 de firme din țară au fost amendate cu peste 26,6 milioane de euro de către Consiliul Concurenței, care le acuză că au trucat licitații pentru a cumpăra lemnul la cel mai mic preț posibil. Printre ele se numără și firme din Bistrița-Năsăud.
BN: 27 cazuri noi, un deces și doi bistrițeni vindecați, în contextul pandemiei, în ultimele 24 de ore ianuarie 19, 2021 - DSP BN raportează 27 de noi cazuri de infectare cu COVID, la nivelul județului. Acestea au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, un bistrițean infectat a decedat, iar doi au fost declarați vindecați.
VIDEO – Accident ciudat, pe Bulevardul Independenței din Bistrița ianuarie 19, 2021 - Echipaje de descarcerare, cu paramedici și ale poliției au intervenit pe Bulevardul Independenței din municipiu. Aici a avut loc un accident rutier... mai ciudat. Un bărbat a rămas blocat în mașină.
BISTRIȚA: Angajat al primăriei, găsit mort în mașină! ianuarie 19, 2021 - Descoperire macabră în această dimineață, pe o stradă din Bistrița. O femeie care mergea la serviciu a văzut o mașină ieșită de pe carosabil. La volan se afla un bărbat care, din nefericire, era decedat.
CINE e Sorin Herciu, angajatul Prefecturii care a REFUZAT sporul COVID ianuarie 19, 2021 - Jumătate din angajații Prefecturii Bistrița au primit SPOR COVID, pe baza unui ordin al prefectului. UNUL singur dintre ei a refuzat, considerând că acești bani NU i se cuvin. „Ne așteptam să facă așa ceva, la felul lui de a fi”, spun cei care îl cunosc. CINE e Sorin Herciu, eroul nostru:
VIDEO: Șeful Inspectoratului Școlar Județean ia în calcul și o demisie de onoare ianuarie 19, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ Bistrița-Năsăud, a fost întrebat dacă nu consideră că ar trebui să-și dea demisia – după scandalul tăierii claselor și cel al numirii directorilor.
Întrebați cum a fost în spital, printr-un SMS. Managerul spitalului vrea să renunțe la clasicele chestionare de satisfacție ianuarie 19, 2021 - Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență vrea să renunțe la chestionarele de satisfacție clasice, pe hârtie, în detrimentul celor trimise prin SMS, după externare. Cum explică decizia:
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă, astăzi ianuarie 19, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân fără apă potabilă, astăzi, 19 ianuarie 2021 - anunță Aquabis. 
FOTO: DN17 blocat la Reteag, după ce un autocamion a „pierdut” niște bucăți de beton. O casă ar fi fost avariată ianuarie 18, 2021 - DN17 este blocat pe raza localității Reteag, după ce dintr-un autocamion au căzut pe carosabil mai multe bucăți de beton. Se pare că și o casă ar fi fost avariată de bucățile de beton căzute din autocamion.
Un incendiu violent a lăsat 9 copilași fără un acoperiș deasupra capului, în plină iarnă ianuarie 18, 2021 - Un incendiu violent, într-o zonă greu accesibilă și fără hidranți în apropiere, a avut loc în Viile Tecii. Nouă copilași au rămas fără un acoperiș deasupra capului, după ce cele două case în care locuiau s-au aprins de la o scânteie ce a sărit dintr-o sobă.