-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

FOTO – Descoperiri importante la Salva! Se pare că aici a existat pe vremuri o fortificație romană de tip burgus

Descoperiri importante la Salva: În zona numită de localnici Mocirla, specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și cu sprijinul Primăriei Salva) au efectuat recent un sondaj arheologic.

La sondajul arheologic desfășurat la finalul lunii noiembrie au participat arheolog Radu Zăgreanu, educator muzeal Angelica Moldovan și arheologul Horațiu Cociș de la Zalău.

Pe baza descoperirilor de teren și a unor cercetări geofizice efectuate în cadrul Proiectului Național Limes – aici se presupune că a existat o fortificații de epocă romană de tip burgus.

De această dată, cercetările au fost de mică anvergură. Arheologii au reușit să cerceteze o secțiune de 8 x 2 m. Și asta pentru că locul se află într-o situație specială. Aici există un număr mare de proprietari, pe loturi extrem de mici.

Condițiile climaterice s-au dovedit de asemenea dificile. Nu întâmplător, zona respectivă a fost numită de localnici Mocirlă. Platoul este ușor inundabil, din cauza bogatei pânze freatice.

Cu toate acestea, specialiștii de la Muzeul Județean Bistrița și Muzeul de Istorie Zalău au reușit să aducă la lumină câteva descoperiri importante.

Aceștia au constatat că stratul de locuire de epocă romană este unul extrem de consistent. Au fost identificate urmele unei posibile construcții de lemn, dar și un șanț pe una din laturi, posibil aparținând acelei fortificații romane.

Materialul arheologic găsit este unul extrem de bogat. Cei doi arheologi au descoperit aici ceramică (toată realizată la roată) romană roșie provincială specifică, dar și ceramică pictată, ceramică neagră, capace de vase și torți de ulcioare sau amforă.

Nu au lipsit artefactele metalice. Arheologii au descoperit la Salva o fibulă de bronz, o monedă și un fragment de aplică de echipament militar. Între obiectele descoperite s-au aflat și cuțite de fier, piroane, unelte și mai multe crampoane de caliga.

În speranța că vom putea relua cercetările arheologice anul viitor în condiții mai propice, mulțumim pe această cale în special primăriei Salva pentru ajutorul și sprijinul acordat”, au transmis specialiștii Muzeului Județean Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: