13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

DEZASTRU! Spitalul Județean va plăti peste 25% din buget pe gaz și curent. Gazul se scumpește cu 300%

Prezent aseară la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany a făcut cunoscut faptul că unitatea medicală se pregătește să plătească sume colosale la curent și gaz. Doar gazul se va scumpi cu 300%, iar curentul cu 100%. Astfel, peste 25% din buget va merge pe utilități în ultimele luni din an.

Nu doar românii de rând vor avea un șoc când vor vedea facturile la gaz și curent din noiembrie și decembrie. Managerul Spitalului Județean de Urgență Gabriel Lazany a precizat aseară la Bistrițeanul Live că a primit o notificare de la companiile de gaz și curent prin care este înștiințat de creșteri substanțiale ale tarifelor practicate.

„Spitalul este un mare consumator de gaz și de curent. Gândiți-vă că toată încălzirea, apa caldă, tot agentul termic folosește gaz. La sterilizare folosim abur, care se face cu ajutorul unei centrale pe gaz, la spălătorie folosim și curent și gaz, la bucătărie, la gătit. Noi plătim, de exemplu, în lunile de vară cât merge sistemul de climatizare undeva la 500.000 de lei pe lună la curent și iarna undeva la 300.000 de lei. La gaz plătim iarna undeva la 500.000 de lei și vara undeva la 150.000 de lei”, a explicat Gabriel Lazany.

Ei bine, aceste sume urmează să se tripleze chiar începând din noiembrie. Compania de gaz taxează megawattul/oră cu 67 de lei. Din noiembrie, tariful practicat crește la 229 de lei. Asta înseamnă o creștere de peste 300%, astfel  factura la gaz în iarnă va ajunge la 1,5 milioane de lei.

La curent tariful practicat este de 230 de lei megawatt-oră și se anunță o creștere la 550 de lei megawatt-oră. Asta înseamnă o creștere de 140%, factura la curent urmând să treacă de un milion de lei.

Un sfert din buget va merge pe utilități

Facturile la curent și gaz vor ajunge la 2,5 milioane de lei, în condițiile în care spitalul realizează venituri în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate de aproape 9 milioane de lei.

„Este dezastruos să dau mai mult de 25% doar la gaz și la curent. Asta înseamnă că trebuie să tai pe viitor de altundeva. Eu am venit cu altă propunere pe care am făcut-o la câțiva parlamentari din Bistrița și am solicitat includerea spitalelor publice în legea consumatorului vulnerabil, pentru că altfel o să trebuiască să facem pași mari înapoi, adică să ne întoarcem la vremurile pe care nu și le dorește nimeni”, mai spune Lazany.

Potrivit acestuia, acest tarif va fi menținut doar în lunile noiembrie și decembrie, urmând să se majoreze din nou din ianuarie.

Întreaga emisiune la care a fost prezent Gabriel Lazany o puteți urmări mai jos:

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...