18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!

Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!

 

În căutarea Arcei lui Noe: premieră montană bistriţeană pe vârful Ararat / Ururut / Agir Dagi / Gridah (5137 m)!”, şi-a anunţat profesorul Ioan Bâca prietenii.

Expediţia a început marți, 16 iulie 2019, la ora 7 dimineaţa.

 Arca este acolo, prinsă în gheaţă. Este imensă. I se văd chila, puntea şi catargul. Am coborât din Camp I (3200 m) iar acum ne aclimatizăm în oraşul Dogubayazit”, a mai comentat cu bine-cunoscutul său umor, profesorul Ioan Bâca.

Arca lui Noe a fost o corabie imensă, pe care, potrivit Bibliei, Noe ar fi construit-o la îndemnul lui Dumnezeu ca să își salveze familia și animalele terestre de marele potop. Despre întâmplările lui Noe se poate citi în Sfânta Scriptură, în pasajele 6-8 din cartea întâi a lui Moise („Facerea”), 38 Matei ori 27 după Luca.

Comentatorii Bibliei spun că potopul a avut loc în jurul anului 3300 î.Hr. Povestiri asemănătoare cu cea descrisă în Biblie despre potop apar și în mitologia altor popoare antice, la sumerieni, la egipteni.

Începând cu secolul al XVIII-lea s-au făcut cercetări de geologie și biogeografie în legătură cu Arca lui Noe și potop.

Având la origine o confuzie medievală provocată de proasta înțelegere a textului biblic original (semitic), s-au făcut numeroase săpături în Turcia, pe muntele Ararat. Unii cred că Biblia afirmă că pe muntele Ararat s-ar fi oprit arca lui Noe. În realitate, textul biblic nu indică un munte anume, ci întreaga regiune muntoasă a Armeniei.

Expediţia pe urmele legendei referitoare la Arca lui Noe a fost posibilă datorită unui sponsor – SC Topo Total Execut SRL din Rodna, căruia profesorul de geografie i-a şi mulţumit pentru încredere.

Nu este prima expediţie temerară la care se încumetă Ioan Bâca, stârnind admiraţia montaniarzilor. Despre riscurile unei asemenea aventuri, pericolele ascunse şi satisfacţiile unui asemenea demers puteţi reciti mai jos:

Ioan Bâca: Să renunți să ajungi în vârf? Cu asta nu poți să trăiești. Te macină la nesfârșit…

FOTO/VIDEO: Record! Profesorul Ioan Bâca a ajuns pe cel mai înalt vârf de munte din Iran! „Probleme cu oxigenul…!”

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...