-3.2 C
Bistrița
luni, februarie 6, 2023

Dosarul cu șină și copiile după acte devin istorie! Legea a fost votată în Parlament

Dosarul cu șină și copiile după certificate și alte acte devin istorie. Parlamentul a decis eliminarea lor și simplificarea birocrației la ghișeele instituțiilor publice.

Legea care simplifică birocrația de la ghișee a fost aprobată de Parlamentul Român. Nu a trecut în primă fază în Senat, dar a fost votată ulterior și susținută de Camera Deputaților.

Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

Totodată, dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail, iar opțiunea plății cu cardul nu mai poate fi înlăturată de la ghișee.

“Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”.

Conform Biziday.do, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Istorie a devenit legea 2672021, publicata la 1 ian 2021 in MO, lege care interzice institutiilor publice sa ceara cetateanului copie de pe documente emise de acestea. Tot cu copii de pe certificate si carti de identitate trebuie sa ne prezentam la Institutia Prefectului la serviciul inmatriculari si permise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: