32.4 C
Bistrița
joi, iulie 29, 2021

DNA va ancheta peste 1.000 de firme, bănuite de fraudarea fondurilor publice. Printre ele, 12 firme din Bistrița-Năsăud

Mai bine de 1.000 de firme vor fi anchetate de Direcția Națioanlă Anticorupție, fiind bănuite de fraudarea programului de sprijinire a firmelor afectate de pandemie. Printre ele se numără și 12 din Bistrița-Năsăud.

Statul român a acordat finanțări de până la 200.000 de euro firmelor care s-au înscris în Programul Măsura 3 pentru IMM-uri. Sunt granturi nerambursabile pentru proiecte specifice propuse de firme pentru a-și mări producția în următorul an. Acestea sunt finanțate din fonduri europene.

Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat că ministerul pe care îl conduce a depus plângere penală. Potrivit Radio Europa Liberă România, cele 1.100 de firme ar fi depus aplicații suspecte, cu 48 de ore înainte de finalizarea proiectului.

Firmele ar fi știut exact ce numere să completeze în aplicație pentru a primi banii statului, dar și pentru a obține cel mai mic procent posibil de finanțare proprie în proiecte.

Din sesizarea penală reiese că reprezentanții Ministerului Economiei bănuiesc că anumite persoane care au avut acces la platforma de aplicații au divulgat înainte cu 48 de ore de închiderea programului care sunt ultimele procente de cofinanțare care luau granturi. Se pare că Ministerul Economiei nu are indicii asupra persoanelor vinovate.

Din Regiunea Nord-Vest, din care face parte și Bistrița-Năsăud, 5.196 de societăți comerciale s-au înscris în proiect. Din acestea, 243 de firme sunt suspecte că ar fi „înșelat” programul. Majoritatea firmelor suspecte sunt din județul Cluj. Printre ele se numără însă și 12 din Bistrița-Năsăud.

Bugetul alocat pentru aceasta regiune a fost de aproape 282 de milioane de lei. 80% din aplicațiile câștigătoare din această regiune au fost depuse în ultimele 48 de ore, dintre care mai mult de jumătate au completat procentele de cofinanțare la limită.

Foto: digi24.ro

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Filexpo – Noul Centru comercial cu capital 100% Bistrițean. Va face diferența!

Deschidere va avea loc joi,  29 iulie h 11. Managerul  de comunicare al Filexpo, declară : “Inițial...

FOTO/VIDEO: ”Arome din Călimani” vinde, usucă și congelează afine de pădure pentru cofetării și restaurante! Povestea unei afaceri de familie

Gustul pădurii -  fresh, congelat sau uscat - ajunge acum în cofetării, restaurante sau pe mesele...