13.4 C
Bistrița
vineri, mai 20, 2022

Dolha se apucă de tăiat copaci! „E o necesitate și e vorba de siguranță!”!

Din cauza vântului puternic din ultima perioadă, peste 5000 de consumatori din județ au rămas fără curent. Mai mult, și un tronson de cale ferată a fost blocat. Cauza- copaci căzuți pe linii de înaltă sau joasă tensiune și pe calea ferată. „Știu că nu e momentul cel mai potrivit, cu acuzele aduse județului nostru în ce privește defrișările. Dar TREBUIE tăiați copaci. E vorba de necesitate și siguranță!”, a spus Dolha.

Județul nostru s-a aflat, pentru câteva zile la rând, sub avertizare de cod portocaliu de vânt și vijelii. În această perioadă, peste 5.000 de consumatori au rămas fără curent electric. Iar legătura feroviară dintre Vatra Dornei și Ilva Mică a fost întreruptă.

M-am interesat și motivul a fost același: copaci căzuți pe firele de înaltă sau joasă tensiune și pe calea ferată. E aceeași problemă, de ani de zile, și parcă ne-am obișnuit. Dar nu se mai poate așa. Am aflat că există o colaborare între Electrica și Romsilva, de ani de zile, dar NU a fost pusă în practică”, a explicat prefectul Stelian Dolha.

Mai exact, în această colaborare, reprezentanți ai Electrica și Romsilva formează o comisie care merge în zonele unde sunt transformatoare, căi ferate, linii de înaltă și joasă tensiune. Aceștia analizează copacii aflați în proximitate și, cei care prezintă un risc, sunt însemnați, iar apoi, cei de la Romsilva trimit o echipă care să taie copacii respectivi.

„Știu că în contextul în care județul nostru e acuzat de atâtea tăieri ilegale, nu e tocmai momentul potrivit să vorbești despre tăiatul unor copaci. Dar vom reface protocoalele dintre Electrica și Romsilva, vom institui o comisie, vom merge și vom analiza copacii și pe cei care prezintă un risc îi vom tăia. E vorba de necesitate și siguranță. Că dacă acei copaci care au căzut pe calea ferată cădeau peste tren, și erau și victime, atunci eram toți răspunzători, nu??”, și-a explicat decizia Stelian Dolha.

Acesta a mai spus că ar fi nevoie chiar și de o inițiativă legislativă care să prevină astfel de probleme pe viitor.

Ar fi nevoie de o inițiativă legislativă prin care să se impună ca 30 – 50 de metri în jurul transformatoarelor și a căilor ferate, vegetația să fie tăiată. Trebuie luate aceste măsuri, ca astfel de probleme să nu mai apară în fiecare primăvară, toamnă, sau când e un vânt mai puternic”, a concluzionat prefectul Stelian Dolha.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: