Dominik, bistrițeanul care se îndrăgostește zilnic de un sport pe care mulți îl abandonează

Dominik, bistrițeanul care se îndrăgostește zilnic de un sport pe care mulți îl abandonează

De 15 ani de zile practică acest sport, și încă e pasionat de el. Se îndrăgostește zilnic de el, ca și cum ar fi prima dată când îl practică, redescoperind noi frumuseți. Iar pasiunea sa vrea să o transfere și altora, pentru binele Bistriței!

Duminică, la Hațeg, a reușit o performanță extraordinară! Dominik Socaci, un bistrițean de 25 de ani, s-a bătut cu cei mai buni în domeniu, și a câștigat locul I.

Dar să-ncepem cu-nceputul

Aveam 10 ani, când tatăl meu mi-a arătat prima dată cum să joc șah. Așa am învațat și am prins pasiune pentru acest sport”, a început să povestească, pentru Bistrițeanul.ro, Socaci Dominik.

A continuat să joace șah, de unul singur, iar apoi, în generală, un profesor de matematică a început să-l șlefuiască.

El era și maestru de șah. Așa că, văzând că îmi place șahul, a început să mă pregătească și așa am ajuns în echipa de șah a școlii, la Colegiul Național Andrei Mureșanu”, a explicat Dominik.

Un joc individual în care răspunzi de o… armată

Bistrițeanul a mărturisit că îi place șahul deoarece e un joc individual, nu de echipă. Poți demonstra ceea ce ești tu capabil. Totuși, ești răspunzător de o… armată.

„De la început m-au atras piesele. E ca o armată proprie, de care răspunzi. Și știi că dacă faci o singură mutare greșită, armata ta pierde. Deci ești responsabil de fiecare mutare. Trebuie să nu faci nimic rău, ca să nu ai de suferit”, a spus Dominik.

Iar ca să poată avea grijă de armata sa, după 15 ani de când a început să practice acest sport, încă se antrenează zilnic, câte patru-cinci ore pe zi.

Duminică, armata sa a câștigat, în lupta cu cei mai tari

De când a început să practice șah, a participat la peste 50 de turnee. Naționale și internaționale. Toate i-au adus premii și medalii.

Duminică însă, a câștigat în lupta cu cei mai tari.

„La Cronos Hațeg au fost 10 concurenți. Cei mai tari. Unii cu coeficient ELO, alții, candidați pentru maeștrii. Unii cu zeci de ani de practicare a șahului. Eu am fost printre cei mai tineri concurenți. Iar competiția a fost de șah clasic”, a explicat bistrițeanul.

Socaci Dominik a fost favoritul pentru locul III, însă a reușit să uimească. Deși unii erau pregătiți de antrenori internaționali, și el s-a pregătit individual, munca și pasiunea sa au dat roade.

„Am câștigat fiecare confruntare. Știam că dacă pierd o partidă, am pierdut tot. Ultima confruntare a fost cu cel de pe locul II. El avea cu o jumătate de punct mai mult ca și mine. Eram obligat să câștig cu el. Pentru că dacă ajungeam la remiză, cădeam direct pe locul IV. A fost neapărat să câștig. Și asta am făcut!”, a explicat entuziasmat Dominik.

Se îndrăgostește zilnic de acest sport și vrea să ajute Bistrița

Ca să practici șahul, bistrițeanul a mărturisit că trebuie să fi pasionat.

Mulți abandonează acest sport. De aceea trebuie să fii pasionat. Asta e și cea mai mare provocare. Să continui să joci șah zi de zi și să îți placă. Eu zilnic descopăr câte ceva nou.Trebuie să fii pasionat, în primul rând!”, a explicat Dominik.

Mai mult, bistrițeanul predă șah în privat. Are elevi, o tablă interactivă și multă, multă pasiune.

„Predau șah pentru binele Bistriței. Trebuie cât mai mulți să practice acest sport. Oameni noi trebuie să-l experimenteze. E pentru binele nostru, pentru binele Bistriței”, a conchis pasionatul de șah, Dominik Socaci.

VIDEO Ovidiu Crețu: Mi-am făcut datoria față de țară! Poate voi ocupa un fotoliu de consilier ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu își va încheia mandatul în luna iunie a acestui an. Acesta a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu vrea o funcție salarială. ”Mi-am făcut datoria față de țară. Vreau să mă bucur de grădină și de nepoți. Poate voi ocupa o funcție de consilier local!” a spus acesta.
Transport gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note avizat de școală ianuarie 21, 2020 - Este anunțul făcut de Ministerul Educației, cu începere din anul școlar 2020 - 2021. Decizia aceasta s-a luat după ce CCR a declarat neconstituțională decontares navetei DOAR pe baza abonamentului.
FOTO: O nouă competiție, un nou trofeu…! ianuarie 21, 2020 - O nouă competiție, un nou trofeu – pentru tinerii liceeni pasionați de robotică de la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Ei s-au întors victorioși de la Timișoara, unde au participat la Winter Robotics Games.
VIDEO Ovidiu Crețu: NU cred că trebuie subvenționată taxa de gunoi ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a explicat că e de părere că taxa de gunoi nu trebuie subvenționată. Acesta susține că doar pe când îl arde pe cetățean la buzunar, doar atunci va avea grijă ce aruncă și cum aruncă.”Dacă se va vota subvenționarea, asta nu e poziția primarului!” a declarat edilul.
JOI se deschide Pârtia Cocoș, integral! AFLĂ cât plătești și programul de funcționare: ianuarie 21, 2020 - Primarul Ovidiu Crețu a anunțat azi că joi va avea loc deschiderea Pârtiei Cocoș, integral. Se va putea schia și dupămasa, datorită nocturnei. AFLĂ programul de funcționare și tarifele:
VIDEO- ȚEAPĂ: Firma ce aducea echipamentele pentru pârtie nu mai răspunde! Ba și blochează o altă achiziție ianuarie 21, 2020 - Pârtia Cocoș urmează să se deschidă integral în această săptămână, joi. Nu s-a putut mai repede din cauza lipsei pompelor și a tunului de zăpadă. Firma câștigătoare nu a mai dat niciun semn de viață de vreo două săptămâni. Ba mai mult, blochează și achiziția de tunuri.
Arma soțului mort i-a adus un dosar penal. Pățania unei bistrițence: ianuarie 21, 2020 - Arma neletală a soțului care a murit în urmă cu mai bine de jumătate de an i-a adus necazuri unei bistrițence de 44 de ani. Cu ce a greșit femeia:
Cum au ajuns persoanele cu handicap de la taxe 0 la gunoi, la preț întreg ianuarie 21, 2020 - Bistrițenii plătesc, din această lună, suma integrală pentru serviciul de salubritate. Asta deoarece Primăria nu mai subvenționează, cel puțin momentan, din bugetul municipiului. Persoanele cu handicap își amintesc de perioada în care plăteau 0 lei pentru aceste servicii. S-ar mulțumi și cu o reducere de 50 la sută...
Rostul de dimineață: Dacă iarna e în toi, nici primăvara nu poate fi prea departe… ianuarie 21, 2020 - În timp ce Bistrița zace copleșită de cerul plumburiu și mohorât, departe de lumea dezlănțuită, pe crestele Munților Rodnei primăvara își face loc cu coatele iar peisajele îți taie respirația…!
SCHIMBĂRI DE PROPORȚII! Jandarmii ar putea dispărea din orașe. Ce se va întâmpla cu ei: ianuarie 21, 2020 - Adevărul.ro a publicat un document în care se vorbește despre planurile pe care le are ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela pentru Poliție și Jandarmerie. Una dintre schimbările de proporții despre care se vorbește în document presupune dispariția jandarmilor din orașe. Ce se va întâmpla cu ei:
Maternik vs. școala din Șanț – conducerea unității mai bifează o victorie. Mesajul profesorului: „Nu pui mâna pe mine că eu te omor!” ianuarie 21, 2020 - Scandalul dintre profesorul de sport Vasile Maternik și conducerea unității de învățământ unde acesta predă este departe de a lua sfârșit. Ieri, profesorul a încercat din nou să se întoarcă în școală și a fost îndepărtat cu jandarmii, conducerea școlii mai bifând o victorie, folosindu-se de o prevedere din Legea Educației:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Năsăud și Beclean ianuarie 21, 2020 - O stradă din Năsăud rămâne astăzi, 21 ianuarie 2020, fără apă potabilă pentru câteva ore – anunță Aquabis. Probleme sunt și la Beclean:
Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.