17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Dominik, bistrițeanul care se îndrăgostește zilnic de un sport pe care mulți îl abandonează

De 15 ani de zile practică acest sport, și încă e pasionat de el. Se îndrăgostește zilnic de el, ca și cum ar fi prima dată când îl practică, redescoperind noi frumuseți. Iar pasiunea sa vrea să o transfere și altora, pentru binele Bistriței!

Duminică, la Hațeg, a reușit o performanță extraordinară! Dominik Socaci, un bistrițean de 25 de ani, s-a bătut cu cei mai buni în domeniu, și a câștigat locul I.

Dar să-ncepem cu-nceputul

Aveam 10 ani, când tatăl meu mi-a arătat prima dată cum să joc șah. Așa am învațat și am prins pasiune pentru acest sport”, a început să povestească, pentru Bistrițeanul.ro, Socaci Dominik.

A continuat să joace șah, de unul singur, iar apoi, în generală, un profesor de matematică a început să-l șlefuiască.

El era și maestru de șah. Așa că, văzând că îmi place șahul, a început să mă pregătească și așa am ajuns în echipa de șah a școlii, la Colegiul Național Andrei Mureșanu”, a explicat Dominik.

Un joc individual în care răspunzi de o… armată

Bistrițeanul a mărturisit că îi place șahul deoarece e un joc individual, nu de echipă. Poți demonstra ceea ce ești tu capabil. Totuși, ești răspunzător de o… armată.

„De la început m-au atras piesele. E ca o armată proprie, de care răspunzi. Și știi că dacă faci o singură mutare greșită, armata ta pierde. Deci ești responsabil de fiecare mutare. Trebuie să nu faci nimic rău, ca să nu ai de suferit”, a spus Dominik.

Iar ca să poată avea grijă de armata sa, după 15 ani de când a început să practice acest sport, încă se antrenează zilnic, câte patru-cinci ore pe zi.

Duminică, armata sa a câștigat, în lupta cu cei mai tari

De când a început să practice șah, a participat la peste 50 de turnee. Naționale și internaționale. Toate i-au adus premii și medalii.

Duminică însă, a câștigat în lupta cu cei mai tari.

„La Cronos Hațeg au fost 10 concurenți. Cei mai tari. Unii cu coeficient ELO, alții, candidați pentru maeștrii. Unii cu zeci de ani de practicare a șahului. Eu am fost printre cei mai tineri concurenți. Iar competiția a fost de șah clasic”, a explicat bistrițeanul.

Socaci Dominik a fost favoritul pentru locul III, însă a reușit să uimească. Deși unii erau pregătiți de antrenori internaționali, și el s-a pregătit individual, munca și pasiunea sa au dat roade.

„Am câștigat fiecare confruntare. Știam că dacă pierd o partidă, am pierdut tot. Ultima confruntare a fost cu cel de pe locul II. El avea cu o jumătate de punct mai mult ca și mine. Eram obligat să câștig cu el. Pentru că dacă ajungeam la remiză, cădeam direct pe locul IV. A fost neapărat să câștig. Și asta am făcut!”, a explicat entuziasmat Dominik.

Se îndrăgostește zilnic de acest sport și vrea să ajute Bistrița

Ca să practici șahul, bistrițeanul a mărturisit că trebuie să fi pasionat.

Mulți abandonează acest sport. De aceea trebuie să fii pasionat. Asta e și cea mai mare provocare. Să continui să joci șah zi de zi și să îți placă. Eu zilnic descopăr câte ceva nou.Trebuie să fii pasionat, în primul rând!”, a explicat Dominik.

Mai mult, bistrițeanul predă șah în privat. Are elevi, o tablă interactivă și multă, multă pasiune.

„Predau șah pentru binele Bistriței. Trebuie cât mai mulți să practice acest sport. Oameni noi trebuie să-l experimenteze. E pentru binele nostru, pentru binele Bistriței”, a conchis pasionatul de șah, Dominik Socaci.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...