Dreptul la opinie: Cred în Catedrala Națională! Este a noastră și va fi mereu nevoie de EA!

Dreptul la opinie: Cred în Catedrala Națională! Este a noastră și va fi mereu nevoie de EA!

Nu aveam intenția să scriu un material aparte pe această temă, însă după publicarea unor opinii corecte, sincere, din suflet, pe pagina mea de Facebook, despre Catedrala Mântuirii Neamului, am stârnit un taifun, de parcă aș fi dat cu barda în cer ca să plouă la vecini cu gheață…!

Nu înțeleg de unde atâta furie și violență de limbaj… Nu am avut niciun gând ascuns, nu am dorit și chiar de mult timp nu doresc nimănui răul. Din contră. Mă strădui cât pot, să fac un pic de bine, peste tot unde mai apuc să ajung.

Edificarea Catedralei văd, cu amărăciune, că este ca praful din Sahara, intrat adânc în ochii unora care nu se pot împăca cu ideea că și această Națiune, cea Română, atât de bătută de soartă, are dreptul de a-și susține identitatea națională creștină, prin cel mai mare locaș ortodox, visat, clar, de peste 100 de ani și, în fine, aproape materializat! Unii dintre noi, suntem mai răi decât neamul migratorilor – și acum mi-aduc aminte, de la istorie, de „gohugea” cuvântul-cheie – go-hu-ge-a, pentru învățarea corectă a sincroniei năvălirilor barbare, adică goții, hunii, gepizi și avarii. Aceștia precis ne-au mai lăsat câte ceva în ADN-ul nostru, altfel nu se explică de ce unde se adună trei, doi vor fi cu siguranță împotrivă. Ba chiar mai mult, la noi, caz unic în lume, rămâne valabilă încă zicerea cu capra: „Moare capra mea, să moară și a ta!”

Nimeni nu se gândește că, luate lucrurile din bună vreme, s-ar putea salva ambele… „capre”! Am ajuns aici deoarece de aproape 70 de ani regimurile ticăloșite s-au bazat pe principiul  „divide et impera” – „dezbină și stăpânește”. E o spaimă biunivocă: bogăția față de sărăcie și invers, totul trecut prin șmecheria de 2 lei a hoției. Astfel s-a încurajat minciuna și nemunca. Valoarea muncii cinstite, echității și corectitudinii a fost atât de vitriolată de ticăloși în ultimii 30 de ani că non-valoarea a sufocat-o aproape de tot, a uzurpat-o și i-a luat locul. Suntem în plin teatru al absurdului – nu degeaba un demn reprezentant al acestui curent literar universal e român(1, ce ironie! – absurdul extrem, când hoțul are dreptul să enunțe judecăți peremptorii despre cinste și corectitudine. Hoțul strigă hoții, mai tare decât omul corect. Acesta din urmă, fraierit, va umbla și furat și bătut, că dreptate, ioc! De la cine să o ceară?!

Am creionat acest incredibil context contemporan ca să putem înțelege cine, pe cine acuză. Nu vreau să fiu avocatul nimănui, cu atât mai puțin al diavolului! La anii mei cred sincer că judecarea semenilor este treaba lui Dumnezeu. Ce pot eu, o infimă scamă în bătaia vântului șuierător de iarnă timpurie, să critic, sau să zic despre X sau Y contemporan?! Justiția lumească trebuie să-și facă datoria, mult mai scurt și la obiect, fără atâta teatru, tot absurd. Fără „suspendări” peste „suspendări”, fără amânări prelungite, fără schimbări și permutări de judecători, de zici c-ar fi popice! (Mă gândesc cu amărăciune și regret ce poate fi în sufletul acelor oameni puși prin profesie să judece, când unii, profitând de poziție, servindu-se de un pumn de arginți, clar furați! și de ocrotirea celor din servicii, recurg la asemenea manevre josnice!).

Adevărata judecată este a Lui și e oricum definitivă! Nimeni nu scapă de ea și nimeni nu poate duce din această lume decât cele patru scânduri, dacă mai are loc de îngropăciune, că, în străinătate mai rar, din ce mai rar și mai scump. Acolo e crematoriul, urmat de o modestă urnă cu cenușă și eventual un loc pe un raft cu o poză, o floare, într-un atrium de reculegere, în parcul orașului / vezi Extremul Orient, sau continentul american, în marile metropole/.

Dacă admitem că noi oamenii suntem niște păcătoși, atunci trebuie să recunoaștem că și slujitorii bisericii, semeni de-ai noștri, sunt supuși greșelii, greșelilor. Am înțeles că multe chestiuni au fost scoase la lumină, pe bună dreptate. Dar de ce trebuie să batem constant monedă pe ele, de parcă cel în cauză nu ar ști și nu ar vrea să se îndrepte? Să-i dăm răgazul necesar. De ce trebuie să învârtim sadic cuțitul în rană, ori de câte ori ne convine, ca justificare, uitând de „bârna” din proprii ochi?! Nimic nu e întâmplător sau accidental. Tot mai tare sunt convins că Dumnezeu știe ce face… Să nu ne interpunem că vom avea numai de suferit. E mult mai oportun să ne bucurăm de fiecare clipă de viață, de sănătate, soare, natură, copii, familie! E vremea să „zidim”, nu să „năruim”!

Dar să ne întoarcem la subiect. În România, ne mai spune și Mihai Eminescu:  „biserica ortodoxă este maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii române şi unitatea etnică a poporului român”. Suntem în majoritate ortodocși și atunci, nimic mai firesc ca în ziarul TIMPUL, după Războiul de Independență, 1877-1878, „gazetarii” Ioan Slavici și Mihai Eminescu să susțină, pentru celebrarea „cum e datina străbună” a eroilor nației, căzuți pe frontul de luptă, să se înalțe la București cea mai mare Catedrală a… Mânturii Neamului.

A fost doar o idee… a lui Carol I. Aceasta a fost reluată după 1918 de Casa Regală și de guvern. Motivația fiind aceeași: „Iniţiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului şi astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit şi după 1990, în toate câmpurile militare. Sfinţirea ei a fost fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”.

Referitor la diversele critici aduse, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a ținut să precizeze: „A dezgropa scheletul sofismului «vrem spitale, nu catedrale» este dezonorant. A inculpa BOR că nu se construieşte o infrastructură în România este jenant şi ridicol. Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar”. E deja istorie:  pe 25 noiembrie s-a sfințit  pronaosul, naosul, ca trecere, dar în mod deosebit Sfântul Altar și Masa de Rugăciune, din interiorul acestuia, în prezența a mii de credincioși. Mai urmează două sfințiri, pictura și întregul edificiu; în prezent lucrările sunt terminate în proporție de 80%). Prima mare Slujbă s-a ținut imediat după sfințire în memoria tuturor martirilor, eroilor neamului românesc! PF Daniel a ținut să precizeze că denumirea viitoare cea mai adecvată va fi Catedrala Națională! Oricare credincios, indiferent de cult, care se va ruga lui Dumnezeu va putea să intre și să o facă, în deplină libertate, în această Casă a Domnului, de acum sfințită, cea mai mare din România!

Într-un editorial despre simbolistica și importanța Catedralei Naționale publicat în Ziarul „Lumina”, Părintele Constantin Necula a spus că aceasta „este Țara, cu noi toți, fiecare în parte, care suim coasta de lumină a nemuririi în Ortodoxie”. Simbolistica acestei catedrale se regăsește, a spus părintele, în „plânsul mamelor și mireselor, fraților celor mici ori surorilor cărora nu li s-au mai întors acasă sufletele: fiii, mirii, frații, soții… Scâncetul de foame al orfanilor ori geamătul de durere al rănitului, uneori de dincolo de pragul suportabilului. Strigătul de îmbărbătare al ofițerului ori murmurul de încurajare a muribundului de pe buzele preotului militar”. Toate acestea „sunt în Catedrală, țin Catedrala și fac din ea edificiul reprezentativ al celor 100 de ani de Românie”(2.

Și acum, spre edificare, am să vă redau câteva citate din textul atât de hulit și atacat al excelentului jurnalist Florin Negruțiu – „De ce susțin această Catedrală”, publicat în online-ul național „Republica” / Îl găsiți integral pe pagina mea de Facebook, cu precizarea că susțin și aplaud punctul de vedere al autorului/: „…De unii urâtă, demonizată, detestată, socotită vinovată că nu avem spitale și autostrăzi, considerată un simbol al aroganței bisericești în raport cu talpa țării, de alții înzorzonată cu metafore mieroase sau cu danii generoase din bugetul public, Catedrala este hârtia fotografică ce ne arată exact România la 100 de ani de existență.

Suntem o țară care construiește puțin, dar care se ceartă mult. Suntem o țară care se îmbățoșează patriotic de Unire, dar e mai dezbinată ca niciodată. Suntem o țară care predică cinstea, dar care își fură singură căciula. Suntem o țară care-și face cruci largi când trece pe lângă biserică, dar care drăcuiește cu voluptate greșiților noștri. Suntem o țară care speră mult și reușește puțin. Suntem o țară în care visurile noastre legitime de mărire nu au trecut niciodată de studiul de fezabilitate(…)

Susțin această Catedrală pentru că este singurul proiect „național” în jurul căruia românii pot să se strângă în an centenar. Sigur că ne-am fi dorit ca de ziua Unirii să unim toate regiunile istorice ale României cu o autostradă. Dar cine să o facă? Conducătorii pe care ni i-am ales? Ei sunt mult mai preocupați de demolarea țării. E la modă să dai acum vina pe Biserică pentru toate neîmplinirile guvernării. Uite, spitale, școli și drumuri nu avem, dar Catedrală știu să facă! Până la un punct, nemulțumirea e legitimă. 121 de milioane de euro a direcționat statul, în ultimul deceniu, către Catedrala Mânturii Neamului, potrivit calculelor făcute de ziariștii portalului „Să fie lumină”.

Dar spre deosebire de cele 40 de milioane aruncate pe un referendum care a servit fix fuduliei lui Dragnea, banii dați de stat pentru Catedrală se văd. Diferența dintre spitalele, școlile și drumurile făcute de Dragnea și Catedrala făcută de BOR e că primele s-au furat, în timp ce Catedrala e aproape gata. Între nefăcutele lui Dragnea și făcutele PF Daniel, deosebirea se vede cu ochiul liber. Între nevolnicia miniștrilor Transporturilor (am avut 27 de la Revoluție încoace!) și managementul BOR e o diferență ca de la pâmânt la cer. Ca o glumă, dacă Transporturile ar fi trecut de la Guvern la Patriarhie, până acum am fi avut și Comarnic-Brașov, și Iași-Târgu Mureș, în schimb Prefericitul ar fi fost exclus din CEx.

Că Biserica ar trebui să fie sau nu subvenționată din bani publici, asta e altă discuție (personal consider că nu). Dar până tranșăm această dilemă la nivelul societății, trebuie să recunoaștem că, dintre instituțiile care primesc bani de la buget, singura după care chiar rămâne ceva în acest an este Biserica. Vedeți cât a construit Biserica și cât a construit statul în ultimii 30 de ani. Sute de biserici și așezăminte sociale, zero spitale. Singurul spital care se construiește de la fundație în România e ridicat din donațiile oamenilor de asociația «Dăruiește Viața». Spitalele regionale, pentru care Comisia Europeană ne pune la dispoziție fonduri gratuite, sunt acum construite (pe hârtie, cum altfel?!) în parteneriat public-privat, pentru că acolo nu există OLAF care să-ți dea peste degete. Așadar, Catedrala este – o spun cu tristețe – singurul argument în an Centenar că se poate construi ceva și în România. Cea mai gravă criză a României este criza de încredere în propriile forțe. Nu putem construi nimic, în schimb suntem posedați de un zel demolator care anihilează orice inițiativă(…)

Susțin această Catedrală, pentru că ea ne-a arătat o Românie care muncește, lângă o Românie care băltește. Din punct de vedere arhitectural, clădirea e poate urâtă, poate nu suficient de teatrală sau poate, dimpotrivă, prea ostentativă. Sper că am depășit discuția teribilistă că „Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici” și ne-am lămurit că în toate orașele mari ale lumii există o catedrală, de obicei mare, pe care ne grăbim să o vizităm, să o fotografiem și să o punem pe Instagram când plecăm în vacanțe. Exact același lucru se va întâmpla și cu Catedrala noastră – va deveni un punct de atracție turistică. Acesta este un lucru îmbucurător pentru un București sărac și cenușiu, unde nu prea ai unde să duci un turist străin.

Susțin această Catedrală pentru că – simplist vorbind – va fi o atracție turistică și va produce bani pentru București (…) În fine, susțin această Catedrală pentru că a fost visul lui Carol I, care a ajuns să domnească peste un sat mai mare numit București și l-a lăsat un oraș cu clădiri monumentale și instituții emblematice. La vremea aceea poate unora li s-au părut prea mari, neconforme cu felul nostru mic de a fi. Cu ajutorul unor români cu viziune, primul nostru Rege ne-a învățat să ne uităm în sus când noi eram obișnuiți să mergem cu capul în pământ să nu dăm în gropi. Într-o țară în care fiecare și-ar fi făcut treaba, am fi avut și spitale, și autostrăzi, și Catedrală. Iar celor care încă se întreabă ce s-ar fi făcut cu 121 de milioane de euro cât a băgat statul în Catedrală, îmi îngădui să le ofer un răspuns: i-ar fi luat dracu cu valiza”.

Tot ce spune Florin Negruțiu, pertinent și cu atâta aplomb este susținut și audio-video în documentarul „Cum se construieşte o țară? Imagini inedite cu un viaduct inutil, Catedrala Neamului și locuințele României moderne” realizat de prietenul său Claudiu Pândaru la Digi24 cu cameramanul Mihai Dragolea. Materialul e de nota 10!

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/documentar-imagini-rare-despre-cum-se-construieste-in-tara-1025606

Noile episoade sunt difuzate în fiecare vineri, în jurnalul orei 19:00, la Digi24.

Mi se pare că tot ce v-am oferit spre cunoaștere și analiză e mai mult decât suficient. Aș dori să fac o precizare: azi, avem mai mult ca oricând nevoie de credința în Dumnezeu și de toate locașurile închinate Lui. Credința, Rugăciunea și Sfânta Cruce pot să-ți lumineze, viața, gândul și fapta și să-ți dea busola pentru a nu te abate de la calea dreaptă. Avem nevoie de aceste jaloane pentru a ne regăsi vechea, curata și adevărata noastră identitate națională!

Mă bucur să constat că și în județul nostru sunt foarte multe Edificii de cult și rugăciune /catedrale, biserici și mănăstiri – ortodoxe, greco-catolice, catolice, protestante, lutherane… Toate sunt importante fiindcă propovăduiesc credința nedisimulată în Dumnezeu. Vă promit că așa cum mă preocupă rubrica „Oameni din județul Bistrița-Năsăud”, mă voi strădui să vă prezint o nouă rubrică „Edificii de cult și rugăciune din Bistrița-Năsăud”, cred la fel de interesantă și citită.

————————————————————

1) Eugen Ionescu – celebru dramaturg român,  autorul cunoscutei piese de teatru absurd – „Cântăreța cheală”.

2) Toate informațiile și fotografiile autorizate sunt de pe site-ul Patriarhiei Române:

Catedrala Mântuirii Neamului – catedralaneamului.ro/

VIDEO – CORONAVIRUS: Teoretic, cei monitorizați la domiciliu TREBUIE să stea în casă! Practic, pot ieși! februarie 26, 2020 - Cazuri confirmate de coronavirus, NU există. Totuțși, în județul nostru sunt 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toate venite din Italia. Părerile sunt împărțite. Arafat spune că pe perioada monitorizării TREBUIE să stea în casă. Practic...alții îi lasă să iasă...până la magazin.
Șefa AJOFM BN: Am așteptat-o pe doamna ministru să vină să vadă cum ne plouă în cap: februarie 26, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost ieri într-o vizită inopinată, în județ. Aceasta a explicat, printre altele, că e nemulțumită de ANOFM, și implicit, de sediile județene ale acesteia. ”Chiar am așteptat-o și aș fi vrut să vină să vadă cum ne plouă în cap” a declarat azi șefa AJOFM BN, Otilia Râpan.
VIDEO: Afișe cu informații despre coronavirus în instituții și școli. Ce mesaje vrea prefectul să ajungă la populație februarie 26, 2020 - Într-o ședință de Colegiu Prefectural, prefectul Stelian Dolha le-a recomandat șefilor de instituții să ajute la informarea bistrițenilor cu privire la coronavirus prin intermediul unor afișe. De asemenea, acesta a recomandat ca astfel de afișe să fie lipite inclusiv în școli.
VIDEO: Șefii de instituții, speriați de chestionarele de evaluare ale prefectului! februarie 26, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a anunțat că în fiecare intituție va fi un chestionar prin care cetățenii vor evalua funcționarii. Unii șefi de instituții sunt speriați de aceste chestionare. Motivul? Că ar putea evalua serviciul oferit, nu persoana care i-l oferă.
Se poate! Cum a reușit Primăria Beclean să își autofinanțeze curățenia, deszăpezirile și îngrijirea spațiilor verzi din turism februarie 26, 2020 - Cine spune că o autoritate locală nu poate face bani din turism nu l-a cunoscut pe Nicolae Moldovan, edilul de la Beclean. La primăria pe care o conduce vin anual 3 milioane de lei doar din biletele de intrare de la Băile Figa, sumă care, practic autofinanțează servicii precum curățenia, deszăpezirile sau îngrijirea spațiilor verzi.
VIDEO – Dolha îi dă replica lui Moldovan: Vrei să ajuți? Nu ai fost la NICIO ședință, deși ești vicepreședintele Comitetului de Urgență: februarie 26, 2020 - Radu Moldovan explica ieri, că dacă i se cere ajutorul, atât el cât și instituția pe care o conduce, sunt gata să se implice în toată povestea cu coronavirusul. Prefectul i-a dat replica azi: „Vrei să ajuți? Nu ai fost la nicio ședință a Comitetului pentru situații de Urgență, deși ești vicepreședinte!” Autoritățile județene se...
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Bistrița și Beclean februarie 26, 2020 - Câteva străzi din Bistrița și Beclean rămân astăzi, 26 februarie, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
150 de bistrițeni internați, într-o săptămână, din cauza bolilor respiratorii! Două persoane au murit! februarie 26, 2020 - Bolile respiratorii sunt tot mai prezente în această perioadă. Aproape 150 de bistrițeni au fost internați. Iar din nefericire, dui pacienți au decedat. AFLĂ câți au ajuns la spital cu Gripă, pneumonie sau IACRS:
Masterplanul de apă și canal în stand by din cauza… hârțogăriilor! februarie 26, 2020 - Apă și canalizare în aproape tot județul! Despre Masterplanul de apă și canal se vorbește de ani de zile, dar nu se vede nimic concret. Acesta se află în stand by din cauza ...hârțogăriilor. ”Le-au mai trebuit niște studii, celor de la Guvern. Așa că tot facem studii și hârtii!” a declarat Radu MOldovan. AFLĂ când speră președintele CJ BN să se semneze contractul:
Rostul de dimineață: O puștoaică a furat ieri o CARTE dintr-un supermarket…! Cum procedăm…? februarie 26, 2020 - „Dumnezeule mare, bun și surprizător! În Bistrița a fost prinsă o puștoaică furând o carte. Bine, a mai șutit și niște ciocolată și niște căști de înfipt în creier, dar astea-s mizilicuri. A furat o carte! Așa ceva e mai rar ca ploaia de stele...”
Pârtia Cocoș se închide oficial, începând de astăzi februarie 26, 2020 - Ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioada, Pârtia Cocoș se închide de astăzi 26 februarie - au anunțat administratorii pârtiei.
DRAMA a doi frați ai nimănui a determinat ministrul Muncii să vină de urgență la Bistrița februarie 26, 2020 - Violeta Alexandru, ministrul Muncii a făcut ieri o vizită fulger în Bistrița-Năsăud. Se pare că aceasta a fost adusă în județul nostru de drama a doi frați minori, ai nimănui, care de ani buni sunt pasați la rude în diferite locuri din Bistrița-Năsăud și Cluj. Povestea lor:
NU sunt cazuri confirmate de CORONAVIRUS! Numărul celor monitorizați la domiciliu însă, în creștere! februarie 26, 2020 - Numărul persoanelor aflate în atenția DSP BN, sosiți din țări în care coronavirusul face ravagii, e în  creștere. Deși NU sunt cazuri confirmate, tot mai mulți sunt monitorizați la domiciliu.
VIDEO – Ministrul muncii, la Bistrița: Vreau să rezolv problema pensiilor internaționale și a copiilor cu părinți plecați în străinătate februarie 25, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a pornit într-un lanț de vizite inopinate, la diferite instituții din țară. Ajunsă la Bistrița, aceasta a avut o scurtă întâlnire cu presa. ”Printre problemele de care vreau să mă ocup e cea a pensilor internaționale. Și totodată, a copiilor nimănui, copiii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate!” a declarat aceasta.
FOTO: Scandal cu iz politic la Nimigea! februarie 25, 2020 - Geamurile unei case din Nimiges de Jos au fost sparte în toiul nopții. Păgubitul susține că ar fi băieții primarului, care ”așa știu să facă campanie electorală”. Primarul a explicat că e ”sătul de cât mă ponegrește. Am un avocat și-l dau în judecată!”.
Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca: „Dragi bistrițeni din Italia, sunt sigur că împreună vom trece și peste acest necaz” februarie 25, 2020 - Parlamentarul bistrițean Ionuț Simionca (PMP) cere Guvernului să ia măsuri active pentru protecția bistrițenilor plecați la muncă în Italia, expuși epidemiei de coronavirus. „Pericolul este real, dar teama nu rezolvă problema, ci o înrăutățește!”
Dependenții de adrenalină sunt așteptați în vară la Băile Figa! Se pregătește cel mai mare tobogan din țară februarie 25, 2020 - Prezent la Bistrițeanul LIVE, primarul orașului Beclean Nicolae Moldovan a precizat faptul că este în lucru cel mai mare tobogan de apă din țară. Acesta va putea fi testat chiar din vara acestui an, odată cu începerea sezonului estival.
Radu Moldovan ironizează Pro România: „Eu nu am primit nicio confirmare oficială…” februarie 25, 2020 - Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a comentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și anunțul făcut de Pro România cu refuzul de-a intra într-o alianță cu PSD. „Cei de la Pro România nu mi-au dat nici măcar un telefon, de undeva, de la cineva care să îmi spună că e nemulțumit de ceva...”
VIDEO: Încă două drumuri județene intră în reabilitare! februarie 25, 2020 - Astăzi s-au semnat contractele pentru reabilitarea a încă două drumuri județene. E vorba de DJ 173 și DJ 154 D. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 16 milioane de lei.
Se suspendă cursurile, într-o școală din Bistrița, din cauza gripei februarie 25, 2020 - Conducerea unei școli din Bistrița a solicitat Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud suspendarea cursurilor, pentru trei zile. Câteva cazuri de gripă tip A și B au fost confirmate aici. Reprezentanții DSP BN admit că vacanța intersemestrială, desființată în acest an școlar, ar fi ușurat puțin situația.
VIDEO – Radu Moldovan: Și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. DAR trebuie să liniștim oamenii! februarie 25, 2020 - Subiectul fierbinte al acestor zile, coronavirusul, a fost dezbătut și într-o conferință ce a avut loc la Consiliul Județean. ”Noi ne vom implica, dacă ni se cere, cu tot ce putem. Sincer, și eu sunt în ceață de la câte am citit despre coronavirus. Dar noi trebuie să linițștim populația!” a declarat Radu Moldovan.
Primarul orașului Beclean tace și face. Când va fi gata centura orașului februarie 25, 2020 - Un an de zile au petrecut funcționarii Primăriei Beclean pentru a pregăti centura care urmează să facă mai ușoară viața șoferilor care au de tranzitat zona. Pentru ca CNAIR să nu aibă nimic de reproșat a fost rezolvată inclusiv problema exproprierilor. Când va fi gata centura Becleanului:
CORONAVIRUS: 16 persoane ținute sub observație, la domiciliu! februarie 25, 2020 - Numărul de bistrițeni ce ajung din Italia acasă, e în creștere. În acest moment, reprezentanții DSP BN monitorizează 16 persoane, la domiciliu. Încă nu s-a impus carantinarea niciunui bistrițean.
O hoață mică… cu gusturi bune! CE a furat de pe rafturi: februarie 25, 2020 - O minoră s-a plimbat printre rafturile unui supermarket. Ceea ce i-a plăcut de pe rafturi a pus în ghiozdan. Jandarmii au cadorisit-o pentru alegerile făcute...cu un dosar penal. CE a luat de pe rafturi: 
Alianțele se fac greu și se „desfac” ușor în Bistrița: Pro România a spus PAS protocolului cu PSD și ALDE, dar rămâne alături de Radu Moldovan februarie 25, 2020 - Puține au fost alianțele politice din Bistrița-Năsăud, iar ele au fost funcționale doar în anumite condiții politice, interese și oportunități, după care, marile alianțe au intrat în cimitirul istoriei. Vă prezint în cele ce urmează o analiză a așa-ziselor alianțe politice din Bistrița-Năsăud:
Cadouri din cea mai bună ciocolată, bomboane Bucuria, vinuri, șampanie și cognac din Moldova găsiți în Bistrița numai la Chocolaterie Sweet Art, pe Pietonal februarie 24, 2020 - E cineva care nu iubește ciocolata? Dar bomboanele cu tradiție și același gust din 1946, de la Bucuria? Dar vinurile și cognacul din Republica Moldova? Dacă le iubiți pe toate și  vreți să vă bucurați de ele trebuie să știți că le găsiți de luni și până sâmbătă la Chocolateria Sweet Art, de pe Pietonal, în Centrul Vechi al Bistriței. În cocheta Chocolaterie de pe Pietonal, soții Iulia și Vali Echert au pus toată pasiunea lor pentru gustul bun și te pot surprinde cu ceva nou oricând treci pe la ei.
Fără frică de justiție: Frații din Viișoara încă dau țepe, ”cumpărând” animalele oamenilor creduli februarie 24, 2020 - Doi frați din Viișoara continuă să înșele oamenii, deși unul dintre ei se află sub control judiciar. Mai mult, a fost și trimis în judecată în luna decembrie. Cu toate acestea, ei încă mai ”cumpără” animale de la oameni creduli. S-a răbufnit pe Facebook. Și s-ar părea că cei doi ar mai ”coace” încă o înșelăciune:
SĂNĂTATEA, pe primul loc la Căian! Campanie de verificare a inimii, plămânilor și glicemiei! februarie 24, 2020 - Un medic de la Spitalul Județean Bistrița va fi prezent la Căianu Mic timp de două zile! Cei din zonă vor putea să-și verifice plămânii, inima și nivelul glicemiei! AFLĂ ce analize se fac și FĂ-ȚI programarea din timp:
Candidatura deputatului Robert Sighiartău la Primăria Bistrița, incertă. Numele candidatului, făcut public de Mărțișor februarie 24, 2020 - Secretarul general al PNL, deputatul bistrițean Robert Sighiartău a vorbit în cadrul emisiunii ”Direct în problemă”  de pe Bistriteanul Live despre relația sa cu liderii bistrițeni ai partidului, Ioan Turc și Sorin Hangan, sondaje, dar și despre posibila sa candidatură la fotoliul de primar al municipiului Bistrița.
Încă o bistrițeancă a fost diagnosticată cu gripă. Care este starea ei februarie 24, 2020 - O bistrițeancă de 83 de ani a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu gripă. Aceasta are mai multe afecțiuni, însă starea sa nu este foarte gravă.