0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

ECLIPSĂ totală de soare, astăzi! Cum ne afectează acest fenomen astronomic

Ultima eclipsă de soare a acestui an va avea loc astăzi. Este cea de a 13-a eclipsă totală din secolul XXI iar specialiștii susțin că inclusiv cei care nu se află în zona propice pentru a o admira – pot resimți efectele sale. Cu atât mai mult cu cât o eclipsă de soare poate deschide noi orizonturi, dar poate să şi dărâme convingeri…

Luna va trece în fața Soarelui, formând o eclipsă totală de Soare în 14 decembrie 2020. Aceasta este cea de a 13-a eclipsă totală din secolul al XXI-lea.

Din păcate, spectacolul va fi vizibil doar pentru oamenii din anumite regiuni ale emisferei sudice.

Eclipsa totală de soare va începe în zona ecuatorială a Oceanului Pacific, apoi va coborî spre latitudini mai australe, tăind astfel parcursul eclipsei totale precedente. Va atinge sudul statului Chile, apoi va trece în Patagonia, unde va avea maximul, spre amiaza locală. 

Dispariţia Soarelui în plină zi era pe vremuri identificată cu cele mai teribile evenimente

În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de un balaur sau de dragon. Dispariţia Soarelui în plină zi era asociată și cu moartea unui mare conducător, declanşarea sau întreruperea unui război, potrivit Agerpres.

În Grecia antică, cei ce îndrăzneau să spună că eclipsa se produce prin interpunerea Lunii sau a Pământului erau arşi de vii. Se credea că eclipsa se datora puterii unor formule magice.

Aztecii obișnuiau să postească de frică în timpul eclipsei, femeile se flagelau, iar fetele îşi luau sânge din braţ.

În India, se spunea că, la eclipsă, un demon îşi întinde ghearele negre peste aştri, vrând să-i smulgă.

La rândul lor, chinezii credeau, pe vremuri, că eclipsele sunt pricinuite de un geniu al răului, care acoperă Soarele cu mâna dreaptă şi Luna cu mâna stângă.

Eclipsa de soare nu este vizibilă în Europa, așa că va trebui să ne mulțumim doar cu ploaia de stelele căzătoare

Eclipsa de soare nu va putea fi admirată în Europa. În schimb vom avea parte – potrivit astronomilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – de adevărate ploi de stele căzătoare.

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer. Este ceea ce poporul numește o stea căzătoare.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. 

Maximul curentului cade exact în 14 decembrie, dar stelele căzătoare se pot observa – minim 40-50 de stele pe oră – și în nopțile următoare… Presupunând că cerul va fi lipsit de norii care l-au acoperit, la Bistrița, în ultimele zile.

Foto deschidere @ Playtech.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...