EDITORIAL – Azi am plâns: Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!

EDITORIAL – Azi am plâns: Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!

De când mă știu am iubit România! Mi-am iubit țara și m-am bătut în piept că sunt român! Când vedeam steagul sau auzeam Imnul României, mă cuprindea un fior, îmi înălțam capul și mă gândeam :„România, te iubesc!”. Dar azi, de Ziua Națională a Imnului României, mi-am plecat capul, am plâns și am zis: „Ce ipocriți suntem când intonăm imnul!”

De câteva zile încoace, sufletul meu se află într-o furtună teribilă! Cazul de la Caracal m-a răscolit profund și am realizat că nu știam pe cine iubesc!

De mică mi-am iubit țara. Cu bune, cu rele, am iubit-o, am apărat-o, mi-am zis cu mândrie „Sunt român!” și mi-am înălțat capul. Vederea tricolorului sau auzul intonării imnului îmi dădeau un sentiment de mândrie, de drag, o emoție aparte. Mi-am educat copiii să-și iubească țara și, deși sunt mici, cele mai des intonate piese la noi în casă, de ei, sunt „Deșteaptă-te, române!” și „Treceți batalioane române Carpații!”.

Azi se sărbătorește Ziua Națională a Imnului României. A fost prima dată când am vrut să fug DE eveniment, nu LA el, cum o făceam cu alte ocazii. Mi-am târât picioare, sufletul și inima frântă până în Piața Centrală.

Am aruncat o privire peste militari și m-am gândit: „Numai voi nu ne-ați dezamăgit. ÎNCĂ!

S-a vorbit frumos de imn, de momente din istoria noastră, și fiecare cuvânt rostit mă lovea ca o săgeată. Apoi, a venit momentul cel mai sublim pentru o astfel de festivitate: intonarea imnului! Dar a fost cel mai dureros moment pe care l-am trăit.

Ochii mi s-au umplut de lacrimi și încercam să intonez imnul. Dar nu puteam să mă concentrez pe versuri, din cauză că gândurile îmi urlau în cap: „Cât de ipocriți putem să fim când intonăm imnul! Ce cuvinte MARI pentru un popor care face niște lucruri așa de mici. Sau nimic. Înainte ca parlamentarii sau aleșii locali să aprobe una sau alta, se intonează imnul. Apoi, iau decizii în defavoarea poporului. Când îmbracă uniformele ce reprezintă : «Vom avea grijă de români!», intonează imnul, și apoi acționează împotriva poporului român. CÂT putem să fim de ipocriți?? Și nu doar cei din funcții sus puse. Și noi, oamenii de rând. Intonăm imnul, dar nu întindem o mână să ajutăm. Nu ne preocupă binele omului de lângă noi. NU mergem să votăm. NU mergem să protestăm. Stăm pe Facebook și ne dăm cu părerea, dar nimeni nu acționează! Cât de ipocriți putem să fim când intonăm imnul??!??”.

Astăzi, am plâns! Mi-am dat seama că am iubit, dar n-am știut pe cine!

Astăzi am realizat că nu suntem vrednici de așa cuvinte mari pe care Andrei Mureșanu le-a scris, într-o vreme în care, în cele 11 strofe, nu a putut cuprinde ceea ce era România atunci!

Azi, imnul nu ne mai reprezintă!

 

 

VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!
UNICEF România îi mulțumește deputatului PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, pentru inițierea unei legi care susține copiii vulnerabili decembrie 6, 2019 - Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a depus în Parlamentul României o un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectați de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale și la educație.
Profesorul din Șanț, față în față cu judecătorii pentru alt incident cu elevii. Acesta ar fi distrus și bunuri ale școlii decembrie 6, 2019 - Profesorul de Educație Fizică și Sport Vasile Maternik va da socoteală luni în fața judecătorilor năsăudeni, în ultimul dosar în care este judecat tot pentru purtare abuzivă, după ce a lovit doi elevi. Acesta ar fi distrus inclusiv bunuri ale școlii.
FURT în tren: Un bistrițean i-a furat telefonul unei tinere din Botoșani decembrie 6, 2019 - Liniștea unei călătorii nocturne, cu trenul, a fost spulberată de percheziții ale polițiștilor. O tânără a rămas fără telefon. Polițiștii dejeni au găsit rapid și autorul: un bistrițean.
Un filatelist originar din Vaslui, propus ca Cetățean de Onoare al municipiului decembrie 6, 2019 - Acum aproape 60 de ani, a ajuns la Bistrița și declară că aici a găsit sensul filateliei. Pasiunea sa a pus un accent pe dezvoltarea arhitecturii municipiului. Așa că s-a propus ca Mircea Calu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Bistriței.
FOTO: „Iepurașii” au fost ieri ajutoarele Moșului pentru copiii străzii decembrie 6, 2019 - Copilașii din Grupa Iepurașilor de la Grădinița nr 12 au fost ieri ajutoarele lui Moș Nicolae. Aceștia au experimentat bucuria ce vine în urma dăruirii. Alături de părinți au pregătit cadouri pentru copiii străzii din Centrul de Primire în Regim de Urgență.
Cristian Niculae – Drept la replică privind stejarul din fața Hotelului Codrișor decembrie 6, 2019 - Bistrițeanul.ro prezenta ieri posibilitatea ca stejarul vechi de aproape 250 de ani, din fața Hotelului Codrișor, să fie tăiat. Pentru lucrări ce se vor face în zonă. Viceprimarul Niculae a ținut să dea un drept la replică la ceea ce a declarat. 
Roboți din toată țara își dau întâlnire la Bistrița, la primul concurs de robotică din oraș! decembrie 6, 2019 - Bistrița găzduiește primul concurs de robotică care a avut vreodată loc în orașul nostru. 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara se vor întâlni în sala de sport a Colegiului Național Liviu Rebreanu din Bistrița.
Sărbătoare! Sfântul Nicolae: Iscoada lui Dumnezeu pe lângă draci… Protectorul copiilor, dar şi al bistriţenilor, acum câteva sute de ani decembrie 6, 2019 - Sărbătoare mare, astăzi, printre creştini: ca în fiecare an, pe 6 decembrie, îl prăznuim pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai iubiți sfinți care s-a născut într-o familie de oameni înstăriţi şi credincioşi. Este protectorul copiilor, cărora le aduce mici cadouri. Dar şi al tâlharilor, corăbierilor şi oştenilor. I-a protejat şi pe bistriţeni, vreme de câteva sute de ani...