EDITORIAL: Din carul cu boi, românul ia la mișto coronavirusul și vrea să-l fenteze. Proastă idee

EDITORIAL: Din carul cu boi, românul ia la mișto coronavirusul și vrea să-l fenteze. Proastă idee

Când văd că situația gravă în care suntem astăzi le stârnește unora râsul, fantezii și conspirații cu scenarii de presă pentru rating și introducerea panicii în populație, mă ia așa un fior, pe șira spinării. Țară de inconștienți viteji. Noi le știm pe toate, noi am făcut pământul să se învârtă, am inventat gaura la macaroană și acu facem mișto de coronavirus și avem soluții să-l fentăm. Fix noi. Rupții în cur ai Europei. Că oriunde ai merge în Europa asta din care facem parte, n-ai să vezi prost cu facultate, car tras de boi și spitale fără medicamente, cu perfuzii aduse de bolnavi de la farmacia din colț. Zâmbiți, vă rog, dacă mai puteți…

Aaaaa, stai, că noi râdem dar n-avem nici spitale câte trebuie, că alea 8 regionale s-au desenat numai în campanii electorale. Să vorbim de paturi de Terapie Intensivă? 100 în toată țara. Italienii au râs ca noi și aveau 900 de paturi de ATI numai în Lombardia, regiunea cu cel mai bun sistem medical din Italia și cea mai afectată astăzi. Mai râd astăzi? Nu. Să vedeți când ne vine nouă rândul…

Am vorbit astăzi cu prieteni care stau în Italia, iar de două săptămâni țin legătura aproape zilnic cu sora mea care locuiește în Nordul Italiei. Am încercat să aflu de la ei ce a dus la situația asta catastrofală care a făcut să se închidă țara. Concluzia? Au tratat superficial, ca și noi, problema cu coronavirusul. Au crezut și ei, ca prea mulți dintre noi, că nu e nimic serios, că e doar o panică generată de autorități, că situația e exagerată de presă etc., exact ce se întâmplă astăzi în România. S-au închis școlile în urmă cu două săptămâni și tot n-au luat în serios situația. Au făcut glume, au încercat să nu se panicheze, să-și vadă de viață ca și cum coronavirusul n-ar fi existat. Dar să vezi surpriză, exista. Și tocmai faptul că nu l-au luat în serios i-a dus în situația de astăzi, când toată Italia e închisă. 

„Ieri aveam libertate totală, astăzi nu mai avem nimic. E incredibil cum s-a schimbat totul în câteva zile. Peste tot, pe străzi, la capătul străzii, sunt poliția și carabinierii, nu ai voie să ieși din orașe sau comune decât cu motive bine întemeiate și hârtie scrisă. La mercato (supermarket-uri) nu are voie să meargă decât un singur membru din familie, doar acestea și farmaciile sunt deschise. Străzile sunt pustii, e incredibil… Niciodată nu am văzut rafturi goale în Italia. Dar ce e mai grav se întâmplă în spitale. Medicii sunt epuizați, nu mai au paturi de Terapie Intensivă pentru cazurile grave și sunt salvați, intubați și ventilați doar cei mai tineri, care au șanse mai mari să supraviețuiască. Cei vârstnici și cu boli grave sunt lăsați să moară. Nu se operează mai nimic în Nord, Doamne ferește să ai o apendicită sau ceva că mori cu zile, au transformat sălile de operație în saloane de Terapie Intensivă că nu le ajung. Sunt bolnavi pe holuri, sunt pline spitalele, chiar nu mai fac față, sunt depășiți de situație. Și în Lombardia, unde e cel mai grav, gândiți-vă că aveau cel mai bun sistem de sănătate și acum sunt total depășiți… E o situație extrem de gravă. Ni s-a schimbat viața total de la o zi la alta”, sunt doar câteva din cele auzite din Italia.

Dacă italienii n-au luat în serios situația la timp și faptul că și-au văzut nestingheriți de viața socială activă timp de două săptămâni, continuând să meargă în malluri și zone aglomerate, îi costă scump, preț plătit în sute de vieți omenești, situația în România este mult mai gravă, iar asta datorită inconștienței noastre.

Prin granițele țării au trecut în ultimele zile zeci de mii de români (peste 40.000), plecați tocmai din zonele roșii din Italia. Noi avem în toată țara puțin peste 1000 de persoane izolate la domiciliu, dar zeci de mii ajunse acasă în ultimele două săptămâni nu știe nimeni de ele. Că da, românul se crede atât de șmecher încât el știe cum se fentează coronavirusul. Taci din gură, te ascunzi de autorități, te plimbi nestingherit pe la neamuri și prieteni și trece coronavirusul pe lângă tine, nu te atinge. Sărmani inconștienți!

Vom plăti cu toții scump inconștiența voastră. Și a noastră. Dacă nu înțelegem că salvarea e numai în mâinile noastre, că protecția personală și a celor dragi e efectiv în mâinile noastre, suntem pierduți. Noi n-avem spitalele Italiei și ale altor state, aflu la tv că nu stăm bine la stocurile de medicamente și echipamente de urgență, cu dezinfectantele, iar acum aud la tv că nu avem teste pentru coronavirus decât pentru încă o săptămână și că Germania a interzis exporturile de medicamente și echipamente medicale, de unde așteptam și noi câte ceva.

Vă mai vine să râdeți? Mie nu.

Nu vreau să vă sperii, ci doar să vă ajut să evaluați corect situația și să înțelegeți că scăparea noastră și a fiecăruia dintre noi stă în mâinile noastre. Fix în mâinile și în capacitatea noastră de a judeca și evalua starea de fapt și a realiza că nu e nicio glumă. N-o să apară niciun stat și niciun politician să vă spele pe mâini, să vă scoată din aglomerații etc. Cu cât înțelegem mai repede, cu atât scăpăm mai repede și cu daune umane și economice cât mai mici.

Suntem abia la început, iar situația nu se arată deloc roz. Nu avem infrastructura spitalicească a Italiei, dar avem zeci de mii de români întorși acasă, împărștiați prin toată țara, alte sute în carantină în vamă, alții care fac scandal că nu vor în carantină, alții care se cred mai deștepți ca statul și iau măsurile guvernului la mișto, alții care cred că acest virus e ceva gripă, alții care râd ca proștii. Miștoul, haosul și dezorganizarea din țară ne vor costa dacă nu ne deșteptăm. E ultimul ceas.

Spălați-vă pe mâini înainte de masă, folosiți dezinfectanți la birou, în mașină, să curățați telefonul, NU dați mâna, nu pupături pe obraz o vreme, NU mall-uri, NU orice loc aglomerat. Iar dacă guvernul a decis să nu trimitem copiii la școală, asta nu înseamnă că sunt în vacanță și pot merge unde vor.

E o situație excepțională, o măsură excepțională, luată tocmai să vă protejeze. Adio spații de joacă o vreme, adio cluburi. Adică nu te întâlnești cu 29 de colegi ca măsură de prevenire, dar stai în club cu 100 de necunoscuți. Noaptea minții. Stați în casă, evitați vizitele, evitați spațiile închise, preferați expunerea în aer liber, ieșiți numai unde este absolut necesar. O vreme. Cât trebuie să scăpăm cu bine și să nu murim ca proștii.

Cu cât mai repede înțelegem că prevenirea și respectarea acestor măsuri este salvarea, cu atât vom scăpa mai repede. Cu cât vom fi mai afectați de îmbolnăviri, cu atât impactul în economia locală și națională va fi mai devastator. Aș vrea să n-am drepate, chiar rugați-vă să n-am.

P.S.: Bistriteanul.ro vă va prezenta pe toată durata acestei crize situația reală, fără cosmetizări sau agravări inutile. Nu căutăm rating, avem rating de n-avem ce face cu el, nu ni-l plătește nimeni. Vrem, în schimb, să știți exact care e situația. Urmează să avem o discuție cu autoritățile care au în acest moment tendința de a prezenta situația cosmetizată, pentru a nu vă panica. Considerăm că adevărul trebuie oferit opiniei publice exact așa cum e, tocmai pentru a ști în fiecare moment care e situația reală.

Transport GRATUIT pentru TOȚI elevii! iunie 6, 2020 - Toți elevii, indiferent de condiția socială sau financiară, vor beneficia de transport gratuit! Acest lucru se va întâmpla începând cu anul școlar 2020 - 2021! Ce acte sunt necesare și cine va deconta cheltuielile aferente:
Amendă record dată de Poliția Locală Sîngeorz-Băi. Cât are de plătit un cetățean care a abandonat resturi de construcții iunie 6, 2020 - Poliția Locală Sîngeorz-Băi a dat zilele trecute o amendă record unui cetățean care a abandonat resturi de construcții pe domeniul public. Acesta a fost surprins cu ajutorul camerelor video care au împânzit orașul-stațiune.
Un bărbat a murit după ce a căzut cu motocultorul în șanț iunie 6, 2020 - Mobilizare de echipe salvatoare în comuna Chiochiș. Un bărbat a căzut cu motocultorul în șanț. În spijin s-a solicitat și elicopterul SMURD.
FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata:
FOTO/VIDEO: Angajații de la Taxe și Impozite au refuzat să-și reia activitatea iunie 4, 2020 - Un al doilea angajat de la Taxe și Impozite a fost depistat pozitiv cu COVID 19. Azi, instituția a fost închisă pentru dezinfecție. Deși reluarea activității a fost programată pentru ora 13.00, angajații au refuzat. AFLĂ care a fost motivul:
Bistrița-Năsăud: 13 cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.907 persoane infectate iunie 4, 2020 - Avem 356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13 cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 238 de cazuri noi de infecție.
Bistrițeni implicați în trafic de migranți. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă în Austria iunie 4, 2020 - Polițiștii au destructurat o rețea de trafic de migranți, extinsă în mai multe județe ale țării. Printre cei implicați se numără și bistrițeni, dar și un tunisian stabilit în România. Oamenii plăteau și 2.500 de euro să ajungă din Serbia în Austria.
Bărbatul decedat ieri într-un centru de carantină ar fi făcut stop cardiac iunie 4, 2020 - Aceasta este prima concluzie a legiștilor care l-au preluat ieri pe bărbatul de 51 de ani care a murit într-un centru de carantină de la Colibița. Bărbatul revenise din străinătate și întrucât nu a respectat izolarea la domiciliu a fost carantinat forțat.
COVID 19 închide iar Taxele și Impozitele! Doi angajați ai Primăriei Bistrița, depistați POZITIV iunie 4, 2020 - Acum două săptămâni, la Taxe și Impozite, o persoană era depistată cu COVID 19. Azi, instituția s-a închis din nou, pentru dezinfecție, după ce încă un angajat a fost depistat pozitiv.