EDITORIAL: Din carul cu boi, românul ia la mișto coronavirusul și vrea să-l fenteze. Proastă idee

EDITORIAL: Din carul cu boi, românul ia la mișto coronavirusul și vrea să-l fenteze. Proastă idee

Când văd că situația gravă în care suntem astăzi le stârnește unora râsul, fantezii și conspirații cu scenarii de presă pentru rating și introducerea panicii în populație, mă ia așa un fior, pe șira spinării. Țară de inconștienți viteji. Noi le știm pe toate, noi am făcut pământul să se învârtă, am inventat gaura la macaroană și acu facem mișto de coronavirus și avem soluții să-l fentăm. Fix noi. Rupții în cur ai Europei. Că oriunde ai merge în Europa asta din care facem parte, n-ai să vezi prost cu facultate, car tras de boi și spitale fără medicamente, cu perfuzii aduse de bolnavi de la farmacia din colț. Zâmbiți, vă rog, dacă mai puteți…

Aaaaa, stai, că noi râdem dar n-avem nici spitale câte trebuie, că alea 8 regionale s-au desenat numai în campanii electorale. Să vorbim de paturi de Terapie Intensivă? 100 în toată țara. Italienii au râs ca noi și aveau 900 de paturi de ATI numai în Lombardia, regiunea cu cel mai bun sistem medical din Italia și cea mai afectată astăzi. Mai râd astăzi? Nu. Să vedeți când ne vine nouă rândul…

Am vorbit astăzi cu prieteni care stau în Italia, iar de două săptămâni țin legătura aproape zilnic cu sora mea care locuiește în Nordul Italiei. Am încercat să aflu de la ei ce a dus la situația asta catastrofală care a făcut să se închidă țara. Concluzia? Au tratat superficial, ca și noi, problema cu coronavirusul. Au crezut și ei, ca prea mulți dintre noi, că nu e nimic serios, că e doar o panică generată de autorități, că situația e exagerată de presă etc., exact ce se întâmplă astăzi în România. S-au închis școlile în urmă cu două săptămâni și tot n-au luat în serios situația. Au făcut glume, au încercat să nu se panicheze, să-și vadă de viață ca și cum coronavirusul n-ar fi existat. Dar să vezi surpriză, exista. Și tocmai faptul că nu l-au luat în serios i-a dus în situația de astăzi, când toată Italia e închisă. 

„Ieri aveam libertate totală, astăzi nu mai avem nimic. E incredibil cum s-a schimbat totul în câteva zile. Peste tot, pe străzi, la capătul străzii, sunt poliția și carabinierii, nu ai voie să ieși din orașe sau comune decât cu motive bine întemeiate și hârtie scrisă. La mercato (supermarket-uri) nu are voie să meargă decât un singur membru din familie, doar acestea și farmaciile sunt deschise. Străzile sunt pustii, e incredibil… Niciodată nu am văzut rafturi goale în Italia. Dar ce e mai grav se întâmplă în spitale. Medicii sunt epuizați, nu mai au paturi de Terapie Intensivă pentru cazurile grave și sunt salvați, intubați și ventilați doar cei mai tineri, care au șanse mai mari să supraviețuiască. Cei vârstnici și cu boli grave sunt lăsați să moară. Nu se operează mai nimic în Nord, Doamne ferește să ai o apendicită sau ceva că mori cu zile, au transformat sălile de operație în saloane de Terapie Intensivă că nu le ajung. Sunt bolnavi pe holuri, sunt pline spitalele, chiar nu mai fac față, sunt depășiți de situație. Și în Lombardia, unde e cel mai grav, gândiți-vă că aveau cel mai bun sistem de sănătate și acum sunt total depășiți… E o situație extrem de gravă. Ni s-a schimbat viața total de la o zi la alta”, sunt doar câteva din cele auzite din Italia.

Dacă italienii n-au luat în serios situația la timp și faptul că și-au văzut nestingheriți de viața socială activă timp de două săptămâni, continuând să meargă în malluri și zone aglomerate, îi costă scump, preț plătit în sute de vieți omenești, situația în România este mult mai gravă, iar asta datorită inconștienței noastre.

Prin granițele țării au trecut în ultimele zile zeci de mii de români (peste 40.000), plecați tocmai din zonele roșii din Italia. Noi avem în toată țara puțin peste 1000 de persoane izolate la domiciliu, dar zeci de mii ajunse acasă în ultimele două săptămâni nu știe nimeni de ele. Că da, românul se crede atât de șmecher încât el știe cum se fentează coronavirusul. Taci din gură, te ascunzi de autorități, te plimbi nestingherit pe la neamuri și prieteni și trece coronavirusul pe lângă tine, nu te atinge. Sărmani inconștienți!

Vom plăti cu toții scump inconștiența voastră. Și a noastră. Dacă nu înțelegem că salvarea e numai în mâinile noastre, că protecția personală și a celor dragi e efectiv în mâinile noastre, suntem pierduți. Noi n-avem spitalele Italiei și ale altor state, aflu la tv că nu stăm bine la stocurile de medicamente și echipamente de urgență, cu dezinfectantele, iar acum aud la tv că nu avem teste pentru coronavirus decât pentru încă o săptămână și că Germania a interzis exporturile de medicamente și echipamente medicale, de unde așteptam și noi câte ceva.

Vă mai vine să râdeți? Mie nu.

Nu vreau să vă sperii, ci doar să vă ajut să evaluați corect situația și să înțelegeți că scăparea noastră și a fiecăruia dintre noi stă în mâinile noastre. Fix în mâinile și în capacitatea noastră de a judeca și evalua starea de fapt și a realiza că nu e nicio glumă. N-o să apară niciun stat și niciun politician să vă spele pe mâini, să vă scoată din aglomerații etc. Cu cât înțelegem mai repede, cu atât scăpăm mai repede și cu daune umane și economice cât mai mici.

Suntem abia la început, iar situația nu se arată deloc roz. Nu avem infrastructura spitalicească a Italiei, dar avem zeci de mii de români întorși acasă, împărștiați prin toată țara, alte sute în carantină în vamă, alții care fac scandal că nu vor în carantină, alții care se cred mai deștepți ca statul și iau măsurile guvernului la mișto, alții care cred că acest virus e ceva gripă, alții care râd ca proștii. Miștoul, haosul și dezorganizarea din țară ne vor costa dacă nu ne deșteptăm. E ultimul ceas.

Spălați-vă pe mâini înainte de masă, folosiți dezinfectanți la birou, în mașină, să curățați telefonul, NU dați mâna, nu pupături pe obraz o vreme, NU mall-uri, NU orice loc aglomerat. Iar dacă guvernul a decis să nu trimitem copiii la școală, asta nu înseamnă că sunt în vacanță și pot merge unde vor.

E o situație excepțională, o măsură excepțională, luată tocmai să vă protejeze. Adio spații de joacă o vreme, adio cluburi. Adică nu te întâlnești cu 29 de colegi ca măsură de prevenire, dar stai în club cu 100 de necunoscuți. Noaptea minții. Stați în casă, evitați vizitele, evitați spațiile închise, preferați expunerea în aer liber, ieșiți numai unde este absolut necesar. O vreme. Cât trebuie să scăpăm cu bine și să nu murim ca proștii.

Cu cât mai repede înțelegem că prevenirea și respectarea acestor măsuri este salvarea, cu atât vom scăpa mai repede. Cu cât vom fi mai afectați de îmbolnăviri, cu atât impactul în economia locală și națională va fi mai devastator. Aș vrea să n-am drepate, chiar rugați-vă să n-am.

P.S.: Bistriteanul.ro vă va prezenta pe toată durata acestei crize situația reală, fără cosmetizări sau agravări inutile. Nu căutăm rating, avem rating de n-avem ce face cu el, nu ni-l plătește nimeni. Vrem, în schimb, să știți exact care e situația. Urmează să avem o discuție cu autoritățile care au în acest moment tendința de a prezenta situația cosmetizată, pentru a nu vă panica. Considerăm că adevărul trebuie oferit opiniei publice exact așa cum e, tocmai pentru a ști în fiecare moment care e situația reală.

Aquabis: Patru localități fără apă potabilă, astăzi în Bistrița-Năsăud august 9, 2020 - Patru localități din Bistrița-Năsăud au rămas fără apă, potabilă de azi noapte – anunță Aquabis.
Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi. Probleme, în Simionești și Monariu august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. Probleme au apărut de asemenea și în Simionești și Monariu.
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.